Πώς διαρθρώνεται το «κυβερνοκαρτέλ» της Βόρειας Κορέας
- 23/05/2025, 19:21
- SHARE

της Amanda Gerut
Το συνδικάτο του εγκλήματος La Cosa Nostra στις ΗΠΑ είναι χτισμένο γύρω από «Πέντε Οικογένειες» που είναι γνωστό ότι πολεμούν μεταξύ τους για χρήματα και εξουσία. Οι ακμάζουσες δραστηριότητες κυβερνοεγκλήματος της Βόρειας Κορέας είναι παρόμοιες, εκτός από το ότι υπάρχει μόνο μία οικογένεια και ανήκει στον αυταρχικό ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Σταματήστε να βλέπετε το κυβερνοπρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ως κυβερνητικό πρόγραμμα όπως τα άλλα μεγάλα κρατικά προγράμματα και παρομοιάστε το με μια οικογενειακή οργάνωση μαφίας και τα όρια αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν», αναφέρει μια νέα έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας DTEX.
Η έκθεση εμβαθύνει στην οργάνωση και τη δομή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) και στο εκτεταμένο -και ακμάζον- δίκτυο εκπαιδευμένων πρακτόρων που έχουν διεισδύσει σε εταιρείες του Fortune 500 ως εργαζόμενοι στην πληροφορική. Φέτος, η Βόρεια Κορέα προχώρησε τη στρατηγική σε ένα νέο στάδιο, προσλαμβάνοντας 90 κορυφαίους πτυχιούχους για ένα ερευνητικό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και απαιτώντας διπλάσια μηνιαία κέρδη από κάθε εργαζόμενο.
Για να λάβουμε υπόψη το πλαίσιο, το συνδικάτο του εγκλήματος της ΛΔΚ περιλαμβάνει ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο έχουν αναπτυχθεί κατά χιλιάδες εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι πληροφορικής από τη Βόρεια Κορέα. Οι εργαζόμενοι έχουν πλαστογραφήσει ή κλέψει αμερικανικές ταυτότητες για να αποκτήσουν παράνομα απομακρυσμένες θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής. Στέλνουν τους μισθούς τους πίσω στη Βόρεια Κορέα για να χρηματοδοτήσουν τις φιλοδοξίες του Κιμ για πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι εργαζόμενοι στην πληροφορική είναι μόνο ένα σκέλος του κυβερνοκαρτέλ του καθεστώτος. Μοιράζονται πληροφορίες με κακόβουλους βορειοκορεάτες παράγοντες Προηγμένης Εμμένουσας Απειλής (APT) που λειτουργούν υπό τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι εργαζόμενοι στην πληροφορική παράγουν σίγουρα από 250 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ οι APT έχουν κλέψει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.
«Αυτό είναι μαφία», δήλωσε στο Fortune ο Michael ‘Barni’ Barnhart, ερευνητής που ηγείται των ερευνών της DTEX στη ΛΔΚ.
Η οικονομική δομή διασφαλίζει ότι τα χρήματα κυκλοφορούν μέσω του δικτύου, εκτείνεται σε πολλαπλές εγκληματικές επιχειρήσεις και βασίζεται σε στενά συνδεδεμένες αλλά ανταγωνιστικές εσωτερικές σχέσεις. Όπως και στους Sopranos, ο ομώνυμος αρχηγός της μαφίας, Tony Soprano, δίνει τις εντολές, ενώ οι capos όπως ο Christopher Moltisanti παρέχουν ό,τι χρειάζεται, είπε.
«Τα κέρδη -από ransomware, κλοπή κρυπτονομισμάτων, οικονομική απάτη και κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών- ρέουν προς τα πάνω για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη όπλων και την αποφυγή κυρώσεων», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από τον Barnhart. (Είναι ο συγγραφέας της, αλλά σημειώνει ότι βασίστηκε σε μια εκτεταμένη παγκόσμια ομάδα ερευνητών.)
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί από τους εργαζόμενους στην πληροφορική και τους παράγοντες APT γνωρίζονται μεταξύ τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά που δείχνουν πολλά υποσχόμενα στα μαθηματικά και τις επιστήμες στο δημοτικό σχολείο επιλέγονται από μικρή ηλικία για να εκπαιδευτούν ως στρατιωτικοί κυβερνο-πράκτορες ή εργαζόμενοι στην πληροφορική. Φοιτούν σε ελίτ σχολεία όπως το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Kim Sung Il και η Ακαδημία Kumsong και διδάσκονται προηγμένη επιστήμη υπολογιστών σε ένα συνεχώς ανανεούμενο κανάλι ταλέντων.
Οι ερευνητές κυβερνοασφάλειας το αποκαλούν «αδελφικό δίκτυο» και έχουν βρει συνομιλίες μεταξύ εργαζομένων που βασίζονται σε παλιούς συμμαθητές για να μάθουν πώς να βγάλουν περισσότερα χρήματα, εξήγησε ο Barhart.
Το 2025, η Βόρεια Κορέα διπλασίασε τη μηνιαία οικονομική ποσόστωση για τους εργαζόμενους στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, και ο Barnhart είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι -στην πληροφορική και όχι μόνο- αντιμετώπιζαν την ίδια τιμωρητική νέα απαίτηση να συνεχίζουν να στέλνουν χρήματα στο καθεστώς. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξαντλητικές, 16ωρες εργάσιμες ημέρες έως και έξι ημέρες την εβδομάδα, με σχεδόν καθόλου διαλείμματα. Έτσι, το φιλικό «αδελφικό δίκτυο» λειτουργεί κατά περίπτωση, σημείωσε ο Barnhart.
Ο ανταγωνισμός επιδεινώνεται από την ανάγκη να εισρεύσουν περισσότερα μετρητά και κρυπτονομίσματα. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι κρατούν λιγότερο από το 20% των κερδών τους και πρέπει να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες, τον εξοπλισμό και τους διακομιστές με τα δικά τους χρήματα. Σε ένα τεκμηριωμένο παράδειγμα στην έκθεση, ένας εργαζόμενος κέρδιζε 5.000 δολάρια το μήνα και του επιτρεπόταν να κρατήσει 200 δολάρια.
«Αυτές οι ποσοστώσεις ενισχύουν επίσης μια κουλτούρα ανταγωνισμού εντός των ομάδων, με τους εργαζόμενους να επιδιώκουν να αποκτήσουν πλεονεκτήματα έναντι των συναδέλφων τους για να λάβουν χάρες και να τους επιτραπεί να στείλουν περισσότερα χρήματα πίσω στις οικογένειές τους», έγραψε ο Barnhart. «Ενθαρρύνονται επίσης να καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον για ‘μη πατριωτική’ συμπεριφορά».
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ιδρυτές μικρών τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τους υποψηφίους εργασίας να κάνουν ένα αρνητικό σχόλιο για την ευφυΐα του Κιμ πριν προχωρήσουν σε επίσημη συνέντευξη. Οι εργαζόμενοι στην πληροφορική δεν θα διακινδύνευαν να πιαστούν να προσβάλλουν τον αυταρχικό ηγέτη – θα ήταν ανήκουστο να το κάνουν.
Όπως ακριβώς η μαφία, το οικονομικό κέρδος, ο φόβος, η βία και η ταυτότητα είναι οι κινητήριες δυνάμεις του συστήματος των εργαζομένων πληροφορικής, αλλά ο Barnhart γράφει ότι αυτό που διαφοροποιεί τη ΛΔΚ είναι η «δομή κινήτρων που βασίζεται στην επιβίωση και βρίσκεται στην καρδιά της μηχανής της».
«Οι κυβερνο-πράκτορες δεν παρακινούνται από την ιδεολογία, αλλά από τις υλικές ανάγκες: τροφή, στέγη, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση για τις οικογένειές τους», έγραψε. «Η αφοσίωση δεν είναι ο βασικός μοχλός. Η επιβίωση είναι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος στο «Όσοι Τόλμησαν»: Πιστεύω στο ταλέντο των ανθρώπων
- ΜΑCGR 2025: Παράταση μέχρι τις 26 Μαΐου στην ψηφοφορία για την α’ φάση της μεγαλύτερης έρευνας για την εταιρική φήμη
- Σαφές μήνυμα από Λαγκάρντ: «Το παγκόσμιο εμπόριο δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο»
Πηγή: Fortune.com