Πώς έχουν εξελιχθεί τέσσερις επιτυχημένες startups της λίστας 40 under 40

Πώς έχουν εξελιχθεί τέσσερις επιτυχημένες startups της λίστας 40 under 40
Photo: pixabay.com
Μας μίλησαν για τα επιτεύγματά τους, τις συνεργασίες τους και έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για τους Έλληνες startuppers.

Οι συγκεκριμένες startups δεν ξεχωρίζουν γιατί κατάφεραν να συμπεριληφθούν μια φορά στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece, αλλά γιατί φροντίζουν να δηλώνουν συχνά την παρουσία τους σε αυτή, γεγονός που υπογραμμίζει την εξέλιξη που καταγράφουν με τα χρόνια, τόσο σε επίπεδο μεγέθους, όσο και σε επίπεδο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Φάνης, ο Σταύρος, η Αθηνά και ο Αλέξανδρος μοιράζονται με τους αναγνώστες του fortunegreece.com σκέψεις που τους ακολουθούν στην επαγγελματική τους πορεία, δίνουν χρήσιμες συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες και κάνουν τον απολογισμό τους για όλα όσα έχουν πετύχει.

«Ξεκλειδώνουν» Ντουμπρόβνικ, Μαρσέιγ και Μαρακές

Από αριστερά: Αλέξανδρος Τρίμης, Σάββας Γεωργίου
Από αριστερά: Αλέξανδρος Τρίμης, Σάββας Γεωργίου

Στην περίπτωση του Αλέξανδρου Τρίμη, συνιδρυτή της Welcome Pickups η εξέλιξη μεταφράζεται με τη μεταφορά της εταιρείας σε νέα γραφεία 1,000 τμ στο κέντρο της πόλης, με τη δημιουργία 20 νέων ανοιχτών θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και με το κλείσιμο συνεργασιών με 150 νέα ξενοδοχεία εντός και εκτός Ελλάδος.

Ειδικότερα, ξεκίνησαν συνεργασίες με B&Bs και apartments και η εκτίμηση του Αλέξανδρου είναι πως το διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2019 θα έχουν καλωσορίσει πάνω από 150,000 ταξιδιώτες.

Παράλληλα, η Welcome Pickups μετά το άνοιγμα γραφείων σε Βρυξέλλες, Κρακοβία και Μάλτα, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να μπει στην αγορά του Ντουμπρόβνικ, στη Μασσαλία και στο εξωτικό Μαρακές.

«Όταν ξεκινάς κάτι να το κάνεις για την αγάπη της δημιουργίας και να βάζεις πολύ υψηλούς τελικούς στόχους. Θέλει υπομονή και επιμονή, αλλά αν τα κίνητρα είναι τα σωστά τότε θα φτάσεις εκεί» είναι η συμβουλή που δίνει ο Αλέξανδρος σε όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το επιχειρείν.

Συνεργασία με περισσότερα από 1000 καταστήματα

Γυρνώντας πίσω το χρόνο και αναπολώντας τα πρώτα του βήματα, ο Ιδρυτής της Intale Φάνης Κουτουβέλης, μόνο ως ιδανικές δεν χαρακτηρίζει τις τότε συνθήκες, αφού όπως λέει ήταν φοιτητής χωρίς αρχικό κεφάλαιο και οι πιθανότητες για επιτυχία σχεδόν ανύπαρκτες.

Φτάνοντας στο σήμερα η Intale υποστηρίζει τεχνολογικά ένα δίκτυο με περισσότερα από 1000 καταστήματα και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια της μητέρας του, παραδέχεται ότι και ο ίδιος πιστεύει πως: “Αν είναι να κάνεις κάτι, κάν’ το καλά αλλιώς μην το κάνεις καθόλου”. Προσθέτει πως το επιχειρείν, όσο και αν σε γεμίζει με ικανοποίηση και με σκοπό άλλο τόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι. Το ρίσκο, οι ατελείωτες ώρες που πρέπει να επενδύσεις ειδικά στην αρχή, η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το κάνουν τόσο σκληρή αλλά και μαγική εμπειρία ταυτόχρονα.

«Πρέπει να είναι ταγμένος κάποιος που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση και πρέπει να είναι έτοιμος ή έτοιμη να «λασπώσει τα χέρια», να κάνει την σκληρή δουλειά, από την πρώτη μέρα» καταλήγει.

Νέες αγορές και καινοτόμα προϊόντα

Από αριστερά: Hλίας Βαρθολομαίος, Αθηνά Πολίνα Ντόβα
Από αριστερά: Hλίας Βαρθολομαίος, Αθηνά Πολίνα Ντόβα

Είναι ομολογουμένως από τις πιο παλιές συμμετοχές στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece και όχι άδικα αφού με σταθερά βήματα η owiwi μεγαλώνει και επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Η πρώτη φορά που  συμπεριλήφθηκε στη λίστα ήταν το 2016. Έκτοτε έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος, πουλάει τις υπηρεσίες της σε αγορές όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Ολλανδία αλλά και η Λατινική Αμερική, ενώ στις 8 Ιουλίου θα κάνει ντεμπούτο σε Κολομβία, Αργεντινή και Βραζιλία.

«Η επιστημονική μας ομάδα έχει απογειωθεί και οι δημοσιεύσεις μας έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνή μέσα καθώς είμαστε η πρώτη εταιρία στον κόσμο που δημοσίευσε την μεθοδολογία της σχετικά με το Gamification in Employee Assessment» τονίζει στο fortunegreece.com η Αθηνά Πολίνα Ντόβα, Συνιδρύτρια της owiwi.

Αναφέρει πως η εταιρεία της έχει αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με την SAP, το πελατολόγιο της αυξάνεται κάθε μήνα ενώ έχει βγάλει στην αγορά και το νέο της προϊόν, το οποίο μάλιστα και χαρακτηρίζει ως ένα από τα αρτιότερα εργαλεία αξιολόγησης δεξιοτήτων παγκοσμίως.

«Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον πιο νέο είναι να έχει ζήλο για οτιδήποτε κάνει, ακεραιότητα και όραμα για τα όσα αφήνει πίσω το κάθε τι που κάνει. Ακόμα και η πιο μικρή και πιο απλή κίνηση, μπορεί να είναι καθοριστική για τις ζωές άλλων ανθρώπων γύρω μας καθημερινά. Τίποτα όμως δεν έχει σημασία αν δεν γίνεται με πραγματικό πάθος για το καλύτερο και πίστη στις αξίες που μας έκαναν να ξεκινήσουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο για όποιον θέλει να πετύχει είναι αναμφίβολα η υπομονή. Η Αθηνά υπογραμμίζει πως τίποτα που να παράγει πραγματική αξία δεν χτίζεται εν μία νυκτί και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε σε βάθος. Απαιτεί χρόνο, κόπο, αφοσίωση.

Πράσινα ξενοδοχεία μέσω του PHEEboard

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η PHEE επενδύει στη μεγέθυνση της παραγωγικής της δυναμικότητας και την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων με σκοπό την προώθηση του PHEEboard στον κλάδο της επιπλοποιίας και του interior design, τοποθετώντας τη φύση και την ελληνική θαλάσσια αύρα στους χώρους που ζούμε και αναπνέουμε.

Όπως εξηγεί ο Ιδρυτής της PHEE, Σταύρος Τσομπανίδης, σε συνεργασία με ξενοδοχειακούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το PHEEboard μετατρέπεται, βάση των σχεδιαστικών τους οδηγιών, σε χρηστικά αντικείμενα (σουβέρ, σουπλά, καταλόγους εστιατορίων, κασετίνες πολυτελείας,) τα οποία αντικαθιστούν παραδοσιακές πρώτες ύλες και συμβάλλουν στην ενίσχυση της απόφασης του κλάδου της φιλοξενίας να σεβαστεί το περιβάλλον και τους πόρους του!

«Η PHEE ευελπιστεί να καλλιεργήσει και να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας κάνοντας τα Ελληνικά φύκια παγκοσμίως γνωστά» επισημαίνει ο Σταύρος.

Όσο για τη συμβουλή που δίνει σε κάθε νέο που κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι να προσπαθήσει να εντοπίσει το συντομότερο δυνατό τον κλάδο/τομέα/δραστηριότητα που του δίνει κίνητρο και καθημερινή όρεξη να δημιουργεί και να οραματίζεται.