Πώς έχουν κατακλύσει τη ζωή μας οι αλγόριθμοι

Πώς έχουν κατακλύσει τη ζωή μας οι αλγόριθμοι
Photo: pixabay.com
Ο Γιάννης Κανελλόπουλος μιλά για τη σχέση ανθρώπου μηχανής, το coding και την ανάπτυξη μέσω καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών.

Ανάπτυξη δίχως επενδύσεις στην τεχνολογία δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή είναι μια διαπίστωση που έγινε ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συνειδητοποίησαν πως έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν ακολουθώντας αποκλειστικά την ψηφιακή οδό. Η συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ και αρκετές εταιρείες Πληροφορικής έσπευσαν να διεκδικήσουν μερίδιο στην νέα, πολλά υποσχόμενη αγορά που έχει δημιουργηθεί.

Και εδώ είναι που ξεκινά το άγχος αναζήτησης ενός στρατηγικού συνεργάτη που να μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα και την ασφάλεια του λογισμικού που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση, ώστε η δεύτερη να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της έχοντας ήσυχο το κεφάλι της. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Orange Grove & Ιδρυτής της Code4Thought μιλά στο Fortune για το πώς οι αλγόριθμοι έχουν κατακλύσει τη ζωή μας, απαντά στο ερώτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ελεγχόμενη και εστιάζει στα συχνότερα λάθη που κάνουν οι εταιρείες όταν στο τραπέζι πέφτει η τεχνολογία ως θέμα συζήτησης.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Κύριε Κανελλόπουλε, από την εμπειρία που έχετε συσσωρεύσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ποια θα λέγατε ότι είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε επίπεδο λογισμικού, τα οποία, κατά κύριο λόγο και αγνοούν;

Αρχικά θα έλεγα ότι δεν έχουν κατανοήσει τη σημασία της τεχνικής ποιότητας των καίριων και στρατηγικών τους συστημάτων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η έλλειψη ποιότητας ενός συστήματος λογισμικού δυσχεραίνει τη λειτουργία του και το κάνει λιγότερο ευέλικτο στο να καλύψει τις ανάγκες ενός οργανισμού ειδικά στην εποχή μας όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επιταχυνθεί ραγδαία. Ένα άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με την ασφάλεια των συστημάτων τους, και ειδικότερα με την έλλειψη της σωστής κουλτούρας ώστε ένα σύστημα να είναι ασφαλές από την αρχή της υλοποίησής του. Τέλος, είναι η αδυναμία καλλιέργειας και προσέλκυσης ταλέντου ειδικά αν η επιχείρηση έχει τη φήμη ότι χρησιμοποιεί παλαιές ή ξεπερασμένες τεχνολογίες για τα συστήματα λογισμικού της.

Που θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους managers και επιχειρηματίες προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των επιχειρήσεών τους, τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας, όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών;

Για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στους εργαζόμενους τους. Και όταν λέω εφόδια εννοώ τη σωστή εκπαίδευση, τον χρόνο, τις υποδομές και φυσικά την κουλτούρα. Ως προς την αύξηση των οικονομικών τους μεγεθών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσουν καλή τεχνολογία και στη συνέχεια να είναι σε θέση να την διαθέσουν ως προϊόν ή υπηρεσία. Με λίγα λόγια, η καινοτομία μέσω της τεχνολογίας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αύξηση του τζίρου μίας επιχείρησης.

Το τελευταίο διάστημα ακούμε διαρκώς για big data, IoΤ, machine learning και ΑΙ. Πόσο “ελεγχόμενη” και “αξιόπιστη” μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη ως προς τα αποτελέσματα που παράγει; Σε ποια πεδία θεωρείτε ότι μπορεί να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα;

Θεωρώ πως είναι στο χέρι μας η Τεχνητή Νοημοσύνη να καταστεί ελεγχόμενη και αξιόπιστη. Χρειάζεται πίεση από τη μεριά μας ως πολίτες αλλά και συνειδητοποίηση από τις εταιρείες που την κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν. Νομοθεσίες και οδηγίες όπως πρόσφατα το ΑΙ Regulation της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε στις 21/04 κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει καταφέρει να υποκαταστήσει τον άνθρωπο σε απλές, μηχανιστικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες που δεν προϋποθέτουν κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση. Ήδη όμως έχει αρχίσει και υποκαθιστά τον άνθρωπο σε πιο σύνθετες δουλειές (π.χ. επεξεργασία εγγράφων σε φυσική γλώσσα). Από την άλλη όμως αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και άρα θέσεων εργασίας, όπως είναι ο ελεγκτής Τεχνητής Νοημοσύνης, ΑΙ Ethicist, ΑΙ Explainer κ.ά.

Είναι πάντα τα αποτελέσματα των αλγορίθμων μετρήσιμα;

Ναι, τα αποτελέσματα των αλγορίθμων μπορεί να είναι μετρήσιμα. Η ερμηνεία τους όμως όχι. Αυτή μπορεί να είναι υποκειμενική και επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στον άνθρωπο. Στην Code4Thought αναπτύσσουμε την τεχνολογία εκείνη η οποία συντελεί στην καλύτερη λοιπόν ερμηνεία των αποτελεσμάτων των αλγορίθμων από τον άνθρωπο.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η πανδημία επέσπευσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων με βίαιο τρόπο. Σε ποιο σημείο, θα λέγατε, ότι βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να φτάσουμε την ανταγωνιστικότητα των τεχνολογικά προηγμένων κρατών;

Η χώρα μας έχει κάνει βήματα προόδου στον τεχνολογικό τομέα και υπάρχει ήδη μία πολλά υποσχόμενη γενιά από ταλαντούχους μηχανικούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερο ταλέντο και ειδικά ανθρώπους με εμπειρία στο να φτιάχνουν καλή τεχνολογία και να την προωθούν στο εξωτερικό. Αυτό θεωρώ πως μπορεί να λυθεί, εν μέρει τουλάχιστον, με το να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν παγκόσμιο προορισμό για ταλαντούχους μηχανικούς από όλο τον κόσμο.

Βλέποντας επίσης τα πράγματα πιο μακροσκοπικά, θα έλεγα πως χρειάζεται περαιτέρω ενθάρρυνση της επιστημονικής/ακαδημαϊκής έρευνας ώστε αυτή να εξελιχθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες με εμπορική αξία.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια από τώρα, όπως δεν γνωρίζει από Coding, ενδεχομένως να βγει εκτός αγοράς εργασίας. Δεδομένου ότι εσείς ήσασταν από τους πρώτους που στράφηκαν σε αυτό το πεδίο δραστηριοποίησης, πόσο σημαντική είναι η εν λόγω ειδικότητα και πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο κλάδος; Κοινώς ποιες νέες ανάγκες θα αναδυθούν;

Θα έλεγα πως το coding είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, μία γλώσσα αν θέλετε μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Άρα δεν είναι τόσο η γνώση coding, όσο η ευχέρεια του ανθρώπου να αλληλοεπιδράσει και να συνεργαστεί με τη μηχανή προκειμένου να δημιουργήσει τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Άρα η γνώση coding είναι προαπαιτούμενο και κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να εξασφαλίσει μία επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά χωρίς σφαιρική γνώση και μόρφωση μπορεί να αποδειχθεί στείρα. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολλές χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα να εισαγάγουν σε τεχνολογικές σχολές και μαθήματα φιλοσοφίας, ηθικής και άλλων κλασικών/θεωρητικών κλάδων.

Οι νέες ανάγκες που πιστεύω ότι μπορεί να αναδυθούν θα αφορούν περισσότερο την ίδια τη συνεργασία του ανθρώπου με τη μηχανή και λιγότερο με τον προγραμματισμό αυτής. Επιπλέον, η σημασία και η κρισιμότητα της αξιοπιστίας της τεχνολογίας θα κάνει ακόμη πιο σημαντικά τα νέα επαγγέλματα όπως αυτά του AI controller, AI Ethicist, Explainer κ.ό.κ.

Ποια η ειδοποιός διαφορά της code4thought από τον ανταγωνισμό; Σε ποιους απευθύνεστε και ποιο το κενό που επιχειρείτε να καλύψετε στην ελληνική αγορά;

Η Code4Thought ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν τη δημιουργία καλής και ποιοτικής τεχνολογίας την οποία και μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί. Είτε είναι ένα τυπικό σύστημα λογισμικού, είτε ένα ΑΙ μοντέλο, η Code4Thought διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία να βοηθήσει έναν οργανισμό να τα υλοποιήσει με τον σωστό τρόπο. Απευθυνόμαστε σε κάθε οργανισμό όπου η τεχνολογία είναι ζωτικής και στρατηγικής σημασίας για την βιωσιμότητά του, είτε αυτή την τεχνολογία την αγοράζουν, είτε την αναπτύσσουν οι ίδιοι, είτε απλά την χρησιμοποιούν.

Πώς έκλεισε το 2020 και ποιοι οι οικονομικοί στόχοι για την τρέχουσα χρονιά. Τι είδους projects βρίσκονται σε εξέλιξη;

Το 2020 η C4T συνέχισε την ανοδική της πορεία στην ελληνική αγορά και οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση 14%  σε σύγκριση με 2019. Στόχος μας για την φετινή χρονιά είναι η αύξηση του τζίρου με την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά και την επέκτασή μας στην Ν.Α Ευρώπη με αρχή την Κύπρο.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε έργα που αφορούν τον έλεγχο ποιότητας, αρχιτεκτονικής και ασφάλειας συστημάτων λογισμικού καθώς και την ανάλυση και αξιολόγηση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, σε σχέση με το πόσο μπορούμε να τα εμπιστευτούμε και να τα εξηγήσουμε-μία περιοχή όπου επενδύουμε μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου σε ταλέντο και R&D.