Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν

Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν

Έκπληκτος ο Ομπάμα με τη στάση των Ρεπουμπλικάνων – Πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον.

Η αποτυχία του Κονγκρέσου να συμφωνήσει για την έγκριση του προϋπολογισμού, αποτελεί το επιστέγασμα μίας αναμέτρησης που διαρκεί εδώ και 33 μήνες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο 2011 με την εκλογή δεκάδων υποψηφίων του Tea Party.

Η αιτία του αδιεξόδου ονομάζεται «Obamacare», όπως ονομάζεται η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, και συνοψίζεται στην επιμονή των Ρεπουμπλικανών να συνδέουν κάθε έγκριση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης με την εφαρμογή του εμβληματικού αυτού νόμου της κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος ψηφίσθηκε το 2010, παρά τη λυσσώδη αντίδραση του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, με προεξάρχοντες τους τενόρους του Tea Rarty.

Έτσι το κράτος των ΗΠΑ οδηγείται σε υποχρεωτική αργία για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, γεγονός που θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις της χθεσινής βραδιάς και τις αναπομπές ανάμεσα στην ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δημοκρατική Γερουσία, κανένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό δεν μπόρεσε να εγκριθεί εγκαίρως, πριν από τα μεσάνυκτα και την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014.

Κατά συνέπεια, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη μερική διακοπή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, ενδεχόμενο για το οποίο είχαν προετοιμασθεί.

«Το έκαναν στ΄αλήθεια!», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter λίγο πριν από τα μεσάνυκτα. Προηγουμένως είχε φροντίσει να υπογράψει νόμο που διασφαλίζει ότι το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσει να πληρώνεται ό,τι και αν συμβεί.

Διαβάστε σχετικά: Κατέβασε «ρολά» η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ

Αρχής γενομένης από το Πεντάγωνο μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οφείλουν να περιορίσουν αμέσως στο απόλυτο μίνιμουμ το προσωπικό τους. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και οι απαραίτητες υπηρεσίες θα εξαιρεθούν.

Οκτακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στο μη απαραίτητο προσωπικό θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία από σήμερα το πρωί. Έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και αυτό μέχρι το Κονγκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους.

Οι περισσότερο θεαματικές συνέπειες αφορούν τον τομέα του τουρισμού. Το σύνολο των εθνικών πάρκων της χώρας, που ανήκουν στον τομέα διαχείρισης της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, όπως το Γιοσέμιτι και το Γκραν Κάνιον, τα μουσεία Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, δεν θα ανοίξουν τις πόρτες τους το πρωί της Τρίτης.

Διαβάστε επίσης: Ρεπουμπλικανοί εναντίον Obamacare

Πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον
Η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον, με τα δύο στρατόπεδα να αλληλοκατηγορούνται για αδιαλλαξία.

«Είναι ντροπή που οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εξελέγησαν για να εκπροσωπούν τη χώρα, καταλήγουν να εκπροσωπούν το Tea Party και του αναρχικούς», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρίντ.

«Βρισκόμαστε στο σημείο αυτό διότι ο πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας επεδίωκαν το αποτέλεσμα αυτό από την αρχή», έγραψε ο ρεπουμπλικανός Τεντ Πόου στο Twitter.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι η κοινή γνώμη θα επιρρίψει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη. Αυτοί «θα θεωρηθεί ότι μπλόκαραν και προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργάις της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.