Ρεπουμπλικανοί εναντίον Obamacare

Ρεπουμπλικανοί εναντίον Obamacare

Εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο η χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως τον Δεκέμβριο, αλλά κόβοντας το κοινωνικό πρόγραμμα του Ομπάμα. 

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε χθες το βράδυ νομοσχέδιο που προβλέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους από την 1η Οκτωβρίου ως την 15η Δεκεμβρίου 2013, αλλά ταυτόχρονα στερεί κάθε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης, περιλαμβανομένων και των ανασφάλιστων Αμερικανών, που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα -το γνωστό Obamacare– αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Δημοκρατικών ότι θα αφαιρέσουν τις σχετικές διατάξεις από το νομοθέτημα.

Σε μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν σχεδόν απαρέγκλιτα οι κομματικές γραμμές (230 ψήφοι υπέρ-189 κατά), η βουλή ενέκρινε και έστειλε το νομοσχέδιο στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Τα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος αναμένεται να αφαιρέσουν από το νομοσχέδιο τις επίδικες διατάξεις για την περίθαλψη και να το στείλουν εκ νέου στη Βουλή για επικύρωση ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους την επόμενη ημέρα λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβανομένου και αυτού του νομοσχεδίου, έχουν ψηφίσει 42 προτάσεις τα τελευταία χρόνια με στόχο είτε να ακυρωθεί, είτε να τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του προέδρου Ομπάμα. Κάθε φορά, η Γερουσία ακυρώνει τα σχέδια αυτά. Αυτή τη φορά όμως, το μέτρο συμπεριλήφθηκε σε ένα νομοσχέδιο που αφορά μέτρα απολύτως απαραίτητο να ληφθούν.

Η Γερουσία αναμένεται να συζητήσει το νομοσχέδιο αυτό την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων