Politico: Πώς η Ουάσινγκτον έδιωξε την Huawei από την Ευρώπη

Politico: Πώς η Ουάσινγκτον έδιωξε την Huawei από την Ευρώπη
Ο κινεζικός κολοσσός αλλάζει ρότα… 

Ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei διώχνει τους έμπειρους δυτικούς λομπίστες του, περιορίζει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές του και βάζει στον πάγο τις φιλοδοξίες του για παγκόσμια ηγεσία. Οι λόγοι για να γίνει αυτό δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές δυνατότητες της εταιρείας – η Huawei εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει τεχνολογία αιχμής με χαμηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές της.

Όπως επισημαίνει το Politico, μετά από συνεντεύξεις με 20 και πλέον πηγές πρώην και στελεχών και συμβούλων της εταιρείας που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο κινεζικός κολοσσός αλλάζει ρότα… και αυτή η αλλαγή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, τότε που η Meng Wanzhou, η οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδιοκτήτη Ren, επέστρεψε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Shenzhen, αφού πέρασε σχεδόν τρία χρόνια στον Καναδά αντιμετωπίζοντας έκδοση στις ΗΠΑ με την κατηγορία της συνωμοσίας για διάπραξη τραπεζικής απάτης. «Η στιγμή που ο Meng κατέβηκε από το αεροπλάνο πέθανε η παγκοσμιοποιημένη Huawei», είπε ένας αξιωματούχος.

Το τμήμα παγκόσμιων επικοινωνιών εκπροσωπείται πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της Huawei από τον Peng Bo, γνωστό στην Ευρώπη ως Vincent Peng, πρώην πρόεδρο Δυτικής Ευρώπης. Η άνοδός του είναι μέρος των προσπαθειών της εταιρείας να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες κοντά στο Shenzhen. 

Την ατζέντα για τον εξορθολογισμό των δημοσίων υποθέσεων στην Ευρώπη χειρίζεται ο Guo Aibing, πρώην δημοσιογράφος του Bloomberg News στο Χονγκ Κονγκ. Ο Guo προβαίνει σε περικοπές και ενοποίηση του λόμπι και της επικοινωνίας της εταιρείας σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Η εταιρεία αναδιαρθρώνει επίσης τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη. Τα σχέδιά της είναι να ενοποιήσει ολόκληρη την ήπειρο σε έναν τομέα δραστηριοτήτων, με έδρα το Ντίσελντορφ. Η Huawei χωρίζει επί του παρόντος την ήπειρο σε δύο αγορές: τη Δυτική Ευρώπη, που ξεκινά από το Ντίσελντορφ, και την Ανατολική Ευρώπη και τους Σκανδιναβούς, με έδρα τη Βαρσοβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναδιάρθρωση «θα μας βοηθήσει να πετύχουμε περισσότερες συνέργειες στο σύνολο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής λειτουργίας μας. Θα προσφέρει περισσότερη αξία άμεσα στους πελάτες μας εδώ στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Huawei Europe. Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα στελέχωσης της εταιρείας, επί του παρόντος περίπου 12.000 άτομα, θα παραμείνουν «σταθερά», είπε ο εκπρόσωπος.

Επίδραση Trump

Η στρατηγική υποχώρηση της Huawei είναι αξιοσημείωτη για μια εταιρεία που μέχρι πρόσφατα διοχέτευε εκατομμύρια ευρώ σε λομπίστες και εκστρατείες δημοσίων σχέσεων, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει και να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της βάση. Η εταιρεία φημιζόταν για τις τσάντες με δώρα που έδινε, που συνήθως περιείχαν τηλέφωνο Huawei, και τα πάρτι σε λαμπερούς χώρους με φανταχτερούς μπουφέδες και χορευτικές παραστάσεις, όπως η δεξίωση που δινόταν για το κινεζικό νέο έτος στο Concert Noble στις Βρυξέλλες.

Κάποια στιγμή, όμως, ενέσκηψε η Ουάσιγκτον, που ανησυχούσε ότι η κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της Δύσης. Οι αμερικανικές αντιδράσεις άρχισαν επί Obama αλλά εντάθηκαν επί Trump.

Μέχρι το 2019, η εταιρεία αντιμετώπιζε κυρώσεις, με την κόρη του Reng, Meng, να παραμένει στον Καναδά αναμένοντας το αποτέλεσμα ενός αιτήματος έκδοσης από τις ΗΠΑ.  Για να αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική καταιγίδα, η εταιρεία πρόσφερε εξαψήφιους μισθούς σε κορυφαίους λομπίστες σε όλο τον δυτικό κόσμο και ενέταξε στο payroll  υψηλού διαμετρήματος δημοσιογράφoυς και πολιτικους, με απευθείας επαφές σε φορείς εξουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις αρχές του 2020, η Huawei φαινόταν να έχει ξεπεράσει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για ολικές απαγορεύσεις. Στις 28 Ιανουαρίου, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έδωσε στην εταιρεία το πράσινο φως για την κατασκευή μέρους των υποδομών 5G της χώρας. Μόλις μια μέρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα σχέδιο για να ελαττώσει την υπερβολική εξάρτηση από Κινέζους προμηθευτές, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για την Huawei.

Μετά ήρθε η πανδημία. Με τον κορωνοϊό να σκοτώνει χιλιάδες, ο Τραμπ ενίσχυσε το μέτωπο που είχε συμπήξει κατά της Κίνας τον Μάιο του 2020 με νέες κυρώσεις κατά της Huawei, που ουσιαστικά διέκοψαν την προμήθεια ημιαγωγών της.

Μέχρι τον Ιούλιο, ο Johnson ανακοίνωσε ότι όλος ο εξοπλισμός της Huawei θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τα βρετανικά δίκτυα 5G, παρόλο που η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η κίνηση θα καθυστερούσε την ανάπτυξη και θα αύξανε το κόστος κατά μισό δισεκατομμύριο λίρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και του 2021, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Βαλτικής, του Βελγίου και της Δανίας είτε απαγόρευσαν τον εξοπλισμό Huawei σε βασικά μέρη του δικτύου 5G της χώρας ή ζήτησαν από τους κατά τόπους χειριστές της να απογαλακτιστούν από το κιτ του μεσοπρόθεσμα.

Η επιχείρηση smartphone της Huawei -κάποτε στο δρόμο της να αμφισβητήσει την Apple και τη Samsung στην Ευρώπη- εν τω μεταξύ συντρίφτηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που απέκοψαν τις συσκευές της από το Android, το λειτουργικό σύστημα που ανήκει στην Google.

Ο Πούτιν αλλάζει το παιχνίδι

Αυτά τα προβλήματα ήταν επώδυνα, αλλά δεν θεωρήθηκαν μοιραία. Η εκλογική ήττα του Τραμπ και η υποχώρηση της πανδημίας στην Ευρώπη προσέφεραν μια ευκαιρία για μια αντεπίθεση. Στις αρχές του 2021, οι λομπίστες της Huawei στις Βρυξέλλες αισιοδοξούσαν ότι η πείνα της Ευρώπης για φθηνό και γρήγορο 5G θα υπερκέραζε τις ανησυχίες για την ασφάλεια. 

Μετά όμως την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για πολλούς στην Ευρώπη ο υπολογισμός κινδύνου-οφέλους σχετικά με την Huawei είχε αλλάξει.

«Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχω δει προήλθε από τη συνειδητοποίηση ότι εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο — ειδικά στη Γερμανία», δήλωσε ο John Strand, ένας αναλυτής τηλεπικοινωνιών που παρακολουθεί τον αντίκτυπο της Huawei στην αγορά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.  Πολλοί αναρωτιόντουσαν τι είναι χειρότερο; Να εξαρτάται κάποιος από το ρωσικό αέριο ή από την κινεζική τηλεπικοινωνιακή υποδομή;».

Υπό τον Πρόεδρο Biden, η πίεση στην Huawei αυξήθηκε ενώ τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέα προειδοποίηση ενάντια στη χρήση της τεχνολογίας Huawei για την υποστήριξη των δικτύων 5G.

Πριν από την πανδημία, η εταιρεία φιλοξενούσε τακτικά ευρωπαίους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματικούς ηγέτες στα κεντρικά γραφεία της στο Shenzhen, μια τεράστια πανεπιστημιούπολη με κτίρια σε διαφορετικά ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά στυλ, που επιδεικνύουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Κίνας. Η πολιτική μηδενικού COVID-19 το κατέστησε αυτό αδύνατο.

Η γεωπολιτική χτυπά τους ισολογισμούς

Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει σταθερό μερίδιο σε ορισμένες μεγάλες εθνικές αγορές, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ισπανία, λένε οι αναλυτές του κλάδου.

Ωστόσο, σε πολλές από αυτές τις αγορές, οι αρχές έχουν επιβάλει μέτρα που αναγκάζουν τους φορείς εκμετάλλευσης να καταργήσουν σταδιακά ή τουλάχιστον να περιορίσουν σημαντικά τη χρήση «προμηθευτών υψηλού κινδύνου», όπως η Huawei, που σταδιακά αποχωρεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Huawei, φυσικά, δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την Ευρώπη. Όσοι εξακολουθούν να αφιερώνουν χρόνο για την εταιρεία στις Βρυξέλλες αυτό το καλοκαίρι έλαβαν μια βαριά τσάντα με δώρα, μεταξύ των οποίων ήταν ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Η αμερικανική παγίδα», που αναφέρεται στον μυστικό οικονομικό πόλεμο της Ουάσιγκτον εναντίον των συμμάχων της. «Η μία μετά την άλλη, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αποσταθεροποιούνται ενεργά προς όφελος των ΗΠΑ, με πράξεις οικονομικού σαμποτάζ, που φαίνεται να είναι η αρχή αυτού που θα ακολουθήσει…» αναφέρει η περίληψη του εκδότη.

Αλλά μοναδική σύμμαχος χώρα φαίνεται να παραμένει μόνο η Ουγγαρία… Στις όχθες του Δούναβη, επιχειρηματίες τεχνολογίας μερικοί Κινέζοι απολαμβάνουν καφέ στο παζάρι του Castle Garden Bazaar της Βουδαπέστης, που βρίσκεται στην κορυφή του τρούλου. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί, η Huawei παρουσίασε έρευνα που παρήγγειλε από το Economist Intelligence Unit, η οποία επαναλάμβανε την υστέρηση της Ευρώπης όσον αφορά τη χρήση και την εφαρμογή του 5G. Επρόκειτο για μια σιωπηρή υπενθύμιση ότι η διάλυση της υποδομής της Huawei θα έχει πραγματικές συνέπειες.

Ομοίως, επέμεινε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος, η Huawei επικοινωνεί με κάθε χώρα με τον «ίδιο τρόπο, στο ίδιο επίπεδο». Η εταιρεία εστιάζει στην τεχνολογία και «δεν εμπλέκεται», είπε, σε «πολιτικά παιχνίδια». Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όσον αφορά το σπουδαίο ευρωπαϊκό παιχνίδι, η Huawei έχασε — και έστειλε όλους τους πολιτικούς της παίκτες σπίτι.

Πηγή: Politico