Η ύφεση θα είναι χειρότερη από αυτές του 2000 και του 2008, σύμφωνα με τη Sequoia 

Η ύφεση θα είναι χειρότερη από αυτές του 2000 και του 2008, σύμφωνα με τη Sequoia 
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ... καταναλωτές να θα έχουν ξεμείνει από χρήματα, η ζήτηση θα είναι μειωμένη, οι προϋπολογισμοί των εταιρειών τεχνολογίας θα περικόπτονται, αναφέρει το Sequoia Capital

Mια ζοφερή εικόνα έδωσε για την παγκόσμια οικονομία το Sequoia Capital, προειδοποιώντας ότι η επικείμενη ύφεση είναι χειρότερη από τις υφέσεις του 2000 και του 2008.

«Η κατάσταση σήμερα νομίζω ότι είναι πιο δύσκολη και από το ’08, που ήταν μια χρηματοπιστωτική κρίση, και από το 2000, που ήταν μια τεχνολογική κρίση» είπε ο Leone, μιλώντας στο συνέδριο startup Slush στο Ελσίνκι. «Εν προκειμένω, έχουμε μια παγκόσμια κρίση.

Τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, οι καταναλωτές παγκοσμίως αρχίζουν να ξεμένουν από χρήματα, έχουμε μια ενεργειακή κρίση και, βεβαίως, έχουμε όλα τα ζητήματα των γεωπολιτικών προκλήσεων»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και, φυσικά, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια και να αυστηροποιούν σε πρωτοφανή τη νομισματική πολιτική, μετά τα «χαλαρά» ήθη της εποχής της πανδημίας, οι μετοχές υψηλής ανάπτυξης βρίσκονται σε πτώση… Ο Nasdaq Composite υποχωρεί σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτή του Dow Jones Industrial Average ή του S&P 500.

Αυτή είχε έντονα αρνητικό αντίκτυπο σε εταιρείες όπως η Stripe και η Klarna, που είδαν τις αποτιμήσεις τους να πέφτουν. Ως αποτέλεσμα, οι ιδρυτές των startup προειδοποιούν ότι είναι καιρός να περιορίσουν το κόστος και να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη.

«Σκεφτείτε τι συνέβη τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια: ό,τι κι αν κάνατε ανταμείφθηκε από κάποιον επενδυτή λόγω της πληθώρας κεφαλαίων», είπε ο Leone. «Βραβεύτηκες ό,τι κι αν έγινε —πήρες μια άστοχη απόφαση, μια χάλια απόφαση, πήρες χρήματα. πήρες μια καλή απόφαση, πήρες χρήματα— που είναι ένας άθλιος τρόπος για να μάθεις την τέχνη σου. Όλα αυτά έχουν φύγει». «Αυτό που πρόκειται να μάθετε τώρα είναι τα καλύτερα μαθήματα που πρόκειται να μάθετε ποτέ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Leone είπε ότι δεν αναμένει να ανακάμψουν οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιρειών τουλάχιστον μέχρι το 2024: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από αυτό πολύ γρήγορα. Αν γυρίσεις πίσω στη δεκαετία του ’70, υπήρχε μια… αδιαθεσία 16 ετών.

Ακόμα κι αν επιστρέψετε στο 2000, ορισμένες εισηγμένες εταιρείες δεν κατάφεραν να ανακάμψουν πριν από την παρέλευση 10ετίας. Νομίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι … καταναλωτές να θα έχουν ξεμείνει από χρήματα, η ζήτηση θα είναι μειωμένη, οι προϋπολογισμοί των εταιρειών τεχνολογίας θα περικόπτονται».