Πώς ένα Brexit θα επηρεάσει Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία

Πώς ένα Brexit θα επηρεάσει Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία
epa05380843 A remain sign on a lectern at Manchester's People's History Museum before leader of the British Labour Party, Jeremy Corbyn Member of Parliament (MP) and Alan Johnson MP, Chair of Labour In for Britain, set out the argument for Britons to vote Remain in Manchester, Britain, 21 June 2016. Britons will vote on whether to remain in or leave the EU in a referendum on 23 June 2016. EPA/JON SUPER

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και τις επιπτώσεις της.

Το ενδεχόμενο ενός Brexit θα έχει επιπτώσεις για τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους φοιτητές και τον τουρισμό, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τασσόμενος υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σε δήλωση του για ενδεχόμενη έξοδο κάνει λόγο για «αχαρτογράφητα νερά» για όλη την Ευρώπη, και προσθέτει:

«Ανησυχεί και εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο, γιατί θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στους Βρετανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης, το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα και βεβαίως, γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.

Έντονος προβληματισμός επίσης επικρατεί και στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό “lobby” στο “City” του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο άμεσο ή μελλοντικό πρόβλημα. Το χτύπημα που θα υποστεί συνολικά η οικονομία, το εμπόριο, ο χρηματοοικονομικός τομέας, αλλά και οι διεθνείς σχέσεις της Ένωσης θα είναι σφοδρό.»