Πώς ένα εντελώς fake εστιατόριο απασχόλησε τους πάντες στο Λονδίνο

Πώς ένα εντελώς fake εστιατόριο απασχόλησε τους πάντες στο Λονδίνο
Photo:

Και ο κόσμος έσπευσε να κάνει κρατήσεις σε έναν ανύπαρκτο χώρο!

του David Z. Morris

Ένας συγγραφέας με έδρα στο Λονδίνο έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να χειραγωγήσεις ιστοσελίδες αξιολογήσεων όπως το Trip Advisor. Τι έκανε; Πήρε ένα εντελώς ανύπαρκτο εστιατόριο και το ανέδειξε στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού, μεταξύ όλων των εστιατορίων στο Λονδίνο!

Ο συγγραφέας Oobah Butler – ο οποίος πρόσφατα προσποιήθηκε ότι ήταν σχεδιαστής στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού – είχε ήδη εμπειρία με ιστοσελίδες αξιολογήσεων gaming, καθώς είχε κληθεί να γράψει ψεύτικα reviews για μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων.

Η εμπειρία αυτή τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το The Shed at Dulwich, που βασικά δεν ήταν τίποτε άλλο από την αυλή του σπιτιού του.

Ο Butler έφτιαξε έναν λογαριασμό για το «εστιατόριό» του και απλώς δεν έβαλε διεύθυνση, λέγοντας ότι το εστιατόριο λειτουργούσε μόνο κατόπιν ραντεβού. Όλο αυτό δημιούργησε έναν αέρα «αποκλειστικότητας» που αποτέλεσε σημείο-κλειδί στην τελική επιτυχία του εγχειρήματός του.

Παράλληλα, «ανέβασε» ψεύτικες φωτογραφίες των πιάτων του The Shed, αναμιγνύοντας κρέμα ξυρίσματος, ταμπλέτες πλυσίματος ρούχων, κι ό,τι άλλο βάζει ο νους σας για να αποτυπωθούν στον φωτογραφικό φακό οι υποτιθέμενες …γκουρμεδιές!

Τέλος, προσκάλεσε φίλους και συμμάχους για να γράψουν επαινετικά (και εντελώς fake, βεβαίως) reviews, τα οποία ανέβηκαν από διαφορετικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να μην εντοπιστεί η απάτη από τα συστήματα εντοπισμού και ελέγχου του TripAdvisor.

Η κατάσταση «σύντομα ξέφυγε», όπως λέει ο ίδιος ο Butler. Μέσα σε μερικές μέρες, το ψεύτικο εστιατόριό του άρχισε να ανεβαίνει στην κορυφή της κατάταξης για τα εστιατόρια του Λονδίνου. Τα email και τα τηλέφωνα άρχισαν να έρχονται σωρό, από ανθρώπους που ήθελαν να κλείσουν τραπέζι σε έναν χώρο που απλώς δεν υπήρχε.

Και βέβαια, όσο αυτός τους απαντούσε ότι όλα τα τραπέζια στο The Shed ήταν «κλεισμένα για τις επόμενες έξι εβδομάδες», τόσο το ενδιαφέρον του κοινού εντεινόταν.

Όλο αυτό έφερε το The Shed at Dulwich στην κορυφή της κατάταξης του TripAdvisor. Σύμφωνα με τον Butler, το The Shed διατήρησε τη θέση του ως το κορυφαίο εστιατόριο του Λονδίνου για δύο εβδομάδες.

Τελικά, ο Butler αποφάσισε να αποκαλύψει τη φάρσα προσκαλώντας μερικούς καλεσμένους στον χώρο του και σερβίροντάς τους έτοιμο φαγητό κατευθείαν από το σούπερ μάρκετ!

Κάποιοι καλεσμένοι κατάλαβαν αμέσως τι συνέβαινε, αλλά άλλοι – σύμφωνα πάντα με τον Butler – ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία και ζήτησαν μάλιστα να κλείσουν τραπέζι εκ νέου.

Το TripAdvisor, απαντώντας στη φάρσα του Butler, ισχυρίστηκε ότι όλο αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για κανέναν να στήσει ένα ανύπαρκτο εστιατόριο.

Όμως, η επιχειρηματολογία της ιστοσελίδας χάνει την ουσία του ζητήματος: καθώς βασιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο για πληροφορίες, ένας μεγάλος όγκος αυτών των πληροφοριών είναι αμφιβόλου προέλευσης και αξιοπιστίας. Και, προφανώς, η παραπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί και να περιοριστεί….