Πώς ένας νεαρός μπορεί να δημιουργήσει σήμερα μια εταιρεία 25 δισεκατομμυρίων

Πώς ένας νεαρός μπορεί να δημιουργήσει σήμερα μια εταιρεία 25 δισεκατομμυρίων

Ποιές είναι οι συνθήκες που βοήθησαν τον Brian Chesky να εκτοξεύσει την αξία της εταιρείας του, Airbnb;

Ο Brian Chesky είναι ένα μοναδικό άτομο για πολλού λόγους, όπως αναφέρει η Leigh Gallagher στο τελευταίο της αφιέρωμα για τον CEO της Airbnb και έναν από τους τρεις συνιδρυτές της.

Απόφοιτος της σχολής Σχεδίου του Rhode Island, ο Chesky σχεδίαζε μια καριέρα πάνω στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Τελικά κατέληξε στα 33 του να βρίσκεται επικεφαλής μιας επιχείρησης αξίας 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν όμως τον παρατηρήσει κάποιος από μια διαφορετική οπτική γωνία, θα δει πως το αφεντικό της Airbnb ανήκει σε ένα νέο και συνεχώς αυξανόμενο είδος επιχειρηματιών που τους αρέσει να βρίσκονται συνδεδεμένοι με τους πάντες. Και όπως αναφέρει η Juliet de Baudigny, συνεργάτης των Kleiner Perkins Caufield και Byers, αυτό το είδος λαμβάνει μια πρωτοφανής υποστήρηξη μέσω αυτών των σχέσεων.

Η de Baudigny παρατηρεί πως οι εταιρείες που διοικούνται από τους ιδρυτές τους απέκτησαν ξαφνικά μια αυξημένη προσοχή μεταξύ των επενδυτών, καθώς ένα πλήθος από αυτές κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα. Ως τέτοια παραδείγματα, εκτός από την Airbnb, αναφέρει αυτά της Amazon, του Facebook,της Google και άλλων πρώην startups που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.

Δεύτερον, οι εταιρείες αυτές δεν αποφασίζουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο τόσο γρήγορα όπως στο παρελθόν. Καθώς τα επίπεδα χρηματοδότησης σε αυτές αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς η λίστα αυτών των τεχνολογικών startups που συγκεντρώνουν αξία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων συνεχίζει να αυξάνεται. Και το μεγαλύτερο διάστημα που παραμένουν ιδιωτικές δίνει περισσότερη ευχέρεια στα άτομα που τις διοικούν να αναπτυχθούν.

Επιπλέον, οι νεαρότεροι CEOs όπως ο Chesky έχουν την ευφυΐα να απευθύνονται στους κατάλληλους κάθε φορά ανθρώπους που τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα ο Mark Zuckerberg προσέλαβε την Sheryl Sandberg από την Google για να γίνει η COO της εταιρείας. Ο Chesky, από την πλευρά του, αποφάσισε να απευθυνθεί  σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για νέες και πολλές υποσχόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Warren Buffett,  του CEO της Disney Bob Iger και του επενδυτή Peter Thiel.

Η πιο σημαντική συμβουλή, όπως αναφέρει ο Chesky στη συνέντευξη του την Gallagher,  προήλθε από τον Paul Graham, τον αντιπρόεδρο της Υ Combinator, ενός από τα γνωστότερα εκκολαπτήρια νεοφυών επιχειρήσεων . Ο Graham είπε στον Chesky:  «Είναι καλύτερο να έχεις 100 ανθρώπους που σε αγαπούν από το να έχεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους που απλά σε συμπαθούν»  Ο Chesky εφαρμόζει αυτές τις συμβουλές για να κάνει ισχυρότερο το επιχειρηματικό του μοντέλο και να οδηγεί σταδιακά την Airbnb σε επιτυχίες, χωρίς να κυνηγά μανιωδώς την ανάπτυξη της.