Πώς επιδρά στην οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Πώς επιδρά στην οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Η ελληνική οικονομία που παλεύει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και να διαχειριστεί τα υψηλά επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε, αντιμετωπίζει τώρα νέους κινδύνους από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Από την Ρεβέκκα Πιτσίκα*

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι μια ακόμα πολύπλευρη κρίση, καθώς την ώρα που στην Ευρώπη, αλλά και σε μεγάλο μέρος του κόσμου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργεί περαιτέρω αλυσιδωτές οικονομικές προκλήσεις και έντονη αβεβαιότητα, κυρίως λόγω της εθνικής επιστράτευσης που έχει κηρύξει το Ισραήλ, επιβραδύνοντας τόσο την οικονομία του Ισραήλ, όσο και τις οικονομικές σχέσεις που έχει με άλλες χώρες.

Μολονότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στις περισσότερες χώρες, ιδίως του Δυτικού Κόσμου, οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικές σε γεωπολιτικούς κραδασμούς τα τελευταία χρόνια και, μέχρι στιγμής, αυτό αποδεικνύεται και σήμερα.

Αυτή η τραγική εξέλιξη έρχεται σε μια εξαιρετικά θετική στιγμή για την ελληνική οικονομία, η οποία μετά την εντυπωσιακή πορεία της τα τελευταία χρόνια, με επιστέγασμα την αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας, βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές σταυροδρόμι προοπτικών. Πετυχαίνει μια «εκπληκτική στροφή» στην οικονομία και ανοίγει διόδους για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στους περισσότερους τομείς από τις νέες τεχνολογίες και τη βιομηχανία, μέχρι τις υπηρεσίες και τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή τις προϋποθέσεις για την αύξηση καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης, με παράλληλη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέσεις ευθύνης, ικανού να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των εταιριών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον.

Ο τρόπος που η χώρα υποδέχθηκε τις ξένες επενδύσεις, ιδίως στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, η επίτευξη μείωσης του δημοσίου χρέους και η διαχείριση των προκλήσεων των τελευταίων χρόνων με άξονα το δημοσιονομικό ορθολογισμό, αντανακλούν μια εύρωστη οικονομία που αποτελεί ελπιδοφόρο εξέλιξη, σε ένα  καθ’ όλα ασταθές περιβάλλον, ξεχωρίζοντας τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22% και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που παραδοσιακά περιορίζουν τις θέσεις εργασίας κατά σχεδόν 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις από το Ισραήλ αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, το 2022 η συνολική αξία των επενδύσεων σε ακίνητα από Ισραηλινούς πολίτες ήταν 88 εκατ., διπλάσια από αυτή του 2021, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχουν σταματήσει με την αγορά εργασίας να έχει ανάγκη ολοένα και περισσότερες θέσεις για ανώτερα και ανώτατα στελέχη με σύγχρονες δεξιότητες, ικανές να βοηθήσουν τις εταιρίες να κεφαλαιοποιήσουν στο μέγιστο τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της οικονομίας.

Σε αυτή την αβεβαιότητα που έχει προσδώσει στα επιχειρηματικά σχέδια η εμπόλεμη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, έρχονται να δώσουν λύση τα κατάλληλα ανώτερα στελέχη, καθώς αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τις εταιρείες σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία και τη θέσπιση συνολικής στρατηγικής σταθερότητας. Η αναζήτηση όμως, τέτοιων στελεχών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων που έχουν τις δεξιότητες εκείνες, που θα οδηγήσουν τις εταιρείες σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης μέσα σε αυτό το νέο και αβέβαιο περιβάλλον που βρισκόμαστε, απαιτεί μια νέα μεθοδολογία, αφού πλέον οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά σύνθετες και η έλλειψη του κατάλληλου στελέχους μπορεί να αποβεί μοιραία για τις επιχειρήσεις.

Η ελληνική οικονομία που παλεύει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και να διαχειριστεί τα υψηλά επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε, αντιμετωπίζει τώρα νέους κινδύνους από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας έναν σημαντικό κίνδυνο σε μία ήδη εύθραυστη προοπτική. Καθώς ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία, είναι αναγκαία η ύπαρξη ικανών ατόμων σε θέσεις ευθύνης, που να μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι εταιρίες θα καταφέρουν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγική τους δομή. Η εύρεση υψηλού επιπέδου C-suite στελεχών θα είναι καταλυτική για τις επιχειρήσεις που μάχονται και αναπτύσσονται εν μέσω ενός δύσκαμπτου και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

*Η Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι CEO, We R Holding

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: