Πώς επηρεάζει χρηματαγορές και επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα

Πώς επηρεάζει χρηματαγορές και επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα
epa10644762 Greek Prime Minister and leader of New Democracy political party, Kyriakos Mitsotakis, greets supporters after the announcement of the first results of the Greek general elections, at the headquarter's party, in Athens, 21 May 2023. The joint exit poll of nationwide television stations in Greece showed a comfortable lead of ruling New Democracy party during national elections on Sunday, after polls shut down at 7:00 p.m. EPA/GEORGE VITSARAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΑΜΑ βλέπει καθολική αλλαγή της εικόνας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το επόμενο διάστημα.

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το ελληνικό επιχειρειν και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε μια κατάσταση ανακούφισης καθώς η ξεκάθαρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, την ώρα που η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων βρίσκεται πλέον στο 99,70% στην Επικράτεια, υποδηλώνει ότι εξασφαλίζεται ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας. Το κόστος δανεισμού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά φτάνοντας ακόμη και σε ποσοστό που ξεπερνούσε νωρίτερα το 7%.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αν και ήδη ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του για εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Μιλώντας στο Fortune Greece, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς (ΕΕΠΑΜΑ), Δρ. Παναγιώτης Δάντης σχολιάζει πως το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ήταν μία μεγάλη έκπληξη μεν, αλλά λογική δε.

«Η μεγάλη ψαλίδα που παρατηρήθηκε συνιστά μεγάλη έκπληξη καθώς καμία δημοσκόπηση, άγνωστο γιατί, δεν πλησίασε έστω και λίγο τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο μία κυβέρνηση να αυξάνει τα ποσοστά της μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και με αρκετά λάθη κατά την διάρκεια της θητεία της».

Ταυτόχρονα τη νίκη της ΝΔ τη χαρακτηρίζει ως λογική, γιατί, κατά τη γνώμη του, ήταν αναμενόμενο πως αυτά που θα μετρούσαν περισσότερο  στους ψηφοφόρους ήταν το φαινόμενο του wealth effect μέσω της μεγάλης ανόδου της αγοράς ακινήτων που συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ, αλλά και ωφελεί πολλά νοικοκυριά της μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, της εξαιρετικής πορείας του τουρισμού στον οποίο επίσης απασχολείται ένα σημαντικό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, αλλά και της μείωσης της γραφειοκρατίας που παραδοσιακά ταλαιπωρούσε τους πάντες στην χώρα.

Προσθέτει δε πως τα πολλά επιδόματα που δόθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά έπαιξαν με τη σειρά τους καταλυτικό ρόλο.

«Όσον αναφορά τις αγορές κεφαλαίου, αναμένεται σημαντική μείωση του spread με το Γερμανικό 10ετές ομόλογο και ράλι στις τιμές των ομολόγων, καθώς και σημαντικές εισροές στο ΧΑ προεξοφλώντας την αναβάθμιση της οικονομίας και μετά την αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές. Τα δύο τελευταία γεγονότα θα αλλάξουν την εικόνα της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε πολλά επίπεδα και αυτό θα βελτιώσει  περαιτέρω την εικόνα της οικονομίας».

Ο κ. Δάντης εκτιμά πως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι εισροές κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στις τράπεζες και τις εταιρείες του FTASE25 , και μεσοπρόθεσμα στις περισσότερες μετοχές του ΧΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: