Εκλογές 2023: Οι αγορές έχουν «διαβάσει» το μήνυμα

Εκλογές 2023: Οι αγορές έχουν «διαβάσει» το μήνυμα
ÕðïóôçñéêôÝò ôçò ÍÄ êáé äçìïóéïãñÜöïé ðáñáêïëïõèïýí ôá áðïôåëÝóìáôá ôïõ exit poll, Ýîù áðü ôá ãñáöåßá ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò, óôçí ÁèÞíá, ÊõñéáêÞ 21 ÌáÀïõ 2023. Íßêç ôçò ÍÄ äåß÷íåé ôï êïéíü exit poll (ìå åíóùìÜôùóç óôï 100% ôïõ äåßãìáôïò, þñá 20:00) ôùí ôçëåïðôéêþí óôáèìþí åèíéêÞò åìâÝëåéáò. Óýìöùíá ìå áõôü ôá ðïóïóôÜ ôùí êïììÜôùí äéáìïñöþíïíôáé ùò åîÞò: ÍÄ 37,5-41,5%, ÓÕÑÉÆÁ 23,5-27,5%, ÐÁÓÏÊ ÊÉÍÁË 11,5-12,5%, ÊÊÅ 6,5-7,5%, ÅËËÇÍÉÊÇ ËÕÓÇ 4,3-5,3%, ÌåÑÁ25 2,5-3,5 %, ÐËÅÕÓÇ ÅËÅÕÈÅÑÉÁÓ 2,5-3,5%, ÍÉÊÇ 2,5-3,5, ËÏÉÐÁ ÊÏÌÌÁÔÁ 2,2%. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναμονή για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Ζητούμενο η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη με φόντο την επενδυτική βαθμίδα.

Μήνυμα και για τις αγορές αποτελεί το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, με τη Νέα Δημοκρατία, του Κυριάκου Μητσοτάκη, να απέχει μια ανάσα από την αυτοδυναμία και με απόσταση σχεδόν 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το αποτέλεσμα της κάλπης τίθεται από σήμερα σε μια ευρεία συζήτηση προκειμένου οι ηγεσίες των πολιτικών παρατάξεων να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των πολιτών, αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι αναδεικνύεται το καλό σενάριο για την οικονομία και την πορεία της χώρας. Αν και επισημαίνουν τις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας -σημειωτέον ότι είναι σε εξέλιξη εκλογές στη γείτονα χώρα Τουρκία και η οικονομία είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας πάνω από 12 χρόνια- θεωρούν κρίσιμο ότι αναδείχθηκε το μήνυμα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνουν δε το γεγονός ότι ήδη οι αγορές είχαν προεξοφλήσει αποτέλεσμα που δεν θα προκαλέσει αναταράξεις, είτε πρόκειται για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ είτε για κυβέρνηση συνεργασίας του πρώτου κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, που ήταν και τα επικρατέστερα σενάρια. Είναι ενδεικτικό ότι στο χρηματιστήριο οι τιμές των μετοχών συνέχισαν ανοδικά με απόδοση σχεδόν 27% το τελευταίο εξάμηνο και σχεδόν 22% από την αρχή του έτους. Για ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών μιλούν οι αναλυτές και ως προς την εικόνα των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να διαπραγματεύεται στην περιοχή κάτω του 4% και 20 μονάδες κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό. Ακόμη και το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων από hedge funds προ των εκλογών, με την αξία των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 500 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ στις αρχές τους έτους, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, αποδόθηκε σε κερδοσκοπικές κινήσεις, με στόχο επανατοποθέτηση σε χαμηλότερες τιμές. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το ελληνικό spread καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ευρωζώνη από την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας παρά την αβεβαιότητα των εκλογών.

Αν και δεν παραβλέπεται δυνητική καθυστέρηση στην επίτευξη οικονομικών στόχων, λόγω της διαδικασίας διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη κυβέρνησης, οι θετικές εκθέσεις για την οικονομία και την εγχώρια κεφαλαιαγορά καλλιεργούν προσδοκίες και καθησυχάζουν σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες εν μέσω διαταραχών στο διεθνές περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα έχει δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με πολιτική σταθερότητα ωστόσο θα καταφέρει πιο σύντομα να μεταβεί στο επίπεδο των επιλέξιμων χωρών για επενδύσεις, με έμμεσα οφέλη για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την οριστικοποίηση της εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα αποτελέσει πιθανότατα το τελικό βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προκειμένου να ανακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα. Αναφέρει ειδικότερα σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα ότι όταν μια χώρα δεν έχει τέτοια αξιολόγηση δεν βρίσκεται μεταξύ των επιλογών για πολλούς θεσμικούς επενδυτές. Έτσι, αν η Ελλάδα κάνει το καθοριστικό βήμα οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές, θα αρχίσουν να αξιολογούν στις επενδυτικές τους επιλογές ελληνικούς τίτλους, για πρώτη φορά μετά από πάνω από 12 χρόνια που η χώρα έχει υποβαθμιστεί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, η χώρα θα έχει πρόσβαση σε φθηνότερη και σταθερή χρηματοδότηση για τις μελλοντικές της επενδυτικές ανάγκες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: