Πώς φτάσαμε σε συμβιβαστική λύση για επανεκκίνηση της αγοράς

Πώς φτάσαμε σε συμβιβαστική λύση για επανεκκίνηση της αγοράς
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 11: A view of closed stores in Ermou street as Athens heads back into lockdown to curb the spread of coronavirus (COVID-19 ) in Athens, Greece on February 11, 2021. Greece has announced a "strict lockdown" until the end of the month for Athens and the region of Attika. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency (Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Σήμερα (Πρωταπριλιά) οι διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου - Φόβοι για περιορισμένα έσοδα κατά την εορταστική περίοδο.

Με το φόβο της κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης κυβέρνηση και λοιμοξιολόγοι κατέληξαν χθες σε μια συμβιβαστική λύση για την σταδιακή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Αν και αναμένονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων περιορισμών, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για τον κατά πόσον το νέο μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων θα λειτουργήσει ως “βαλβίδα αποσυμπίεσης” κοινωνίας και επιχειρήσεων ενώ χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τα έσοδα της εορταστικής αγοράς ενόψει Πάσχα.

Αν και είχε καλλιεργηθεί κλίμα επαναλειτουργίας της αγοράς με οριζόντια μέτρα, χωρίς το υβριδικό μοντέλο click away, της παράδοσης εκτός καταστήματος, το οποίο αποδείχθηκε μη λειτουργικό για πολλές μικρές επιχειρήσεις, εν τέλει επιβλήθηκε η άποψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που επιπλέον έκριναν επικίνδυνο στην παρούσα φάση να ανοίξουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά.

Έτσι, με βάση το γενικό πλαίσιο, από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με τι τρόπο θα κάνουν τις αγορές τους, εντός καταστήματος (click inside) ή μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικά με παράδοση εκτός του καταστήματος (click away). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα της επιλογής τους, να λαμβάνουν αποδεικτικό με την ώρα του ραντεβού και στη συνέχεια να στέλνουν sms στο 13032.

Από την χρονική αναφορά της αποστολής του sms θα έχουν 3 ώρες στη διάθεσή τους για να πραγματοποιήσουν αγορές επισκεπτόμενοι το κατάστημα. Σημειώνεται ότι κάθε καταναλωτής έχει δικαίωμα να στείλει μόνο ένα sms την ημέρα για αγορά από εμπορικό κατάστημα.

Επίσης διευκρινίζεται ότι οι αγορές μπορούν να γίνουν με τις συγκεκριμένες υβριδικές μεθόδους σε όλα τα καταστήματα εκτός από πολυκαταστήματα, outlet και καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Ουσιαστικά αποκλείονται από αυτή τη φάση επανεκκίνησης της αγοράς τα εμπορικά κέντρα και οι εταιρείες που λειτουργούν με το μοντέλο shop in shop ενώ παράλληλα ισχύει περιορισμός ένα άτομο ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου και ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ανά κατάστημα.