Πώς φτάσαμε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου

Πώς φτάσαμε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου
epa05257715 French President Francois Hollande (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) after a meeting at Elysee palace in Paris, France, 13 April 2016. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Από το πλήρες αδιέξοδο στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Πέμπτης. Όλο το παρασκήνιο.

Με το μήνυμα που διέρρευσε από χθες το βράδυ ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπειτα από την άρνηση Σόιμπλε και Τουσκ να προχωρήσουν στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για να βγει η αξιολόγηση από το αδιέξοδο των προηγούμενων ημερών.

Έπειτα από μια σειρά επαφών αλλά και αστραπιαίων επισκέψεων στα στρατηγία των ισχυρών της Ευρώπης, το κουαρτέτο έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του Eurogroup στις 9 Μαΐου, δίνοντας έτσι περιθώριο σε όλες τις πλευρές να προετοιμαστούν για την τελική πορεία της διαπραγμάτευσης.

Από την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ αλλά και τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η πρόσκληση Ολάντ στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επερχόμενη συνάντηση όλων των «προοδευτικών πρωθυπουργών» που θα γίνει στη Ρώμη, για δεύτερη φορά μετά την παρουσία του στη συνεδρίαση του Παρισιού.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το αίτημα Τσίπρα στον Τουσκ για έκτακτη σύνοδο κορυφής προκάλεσε κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο και Άμστερνταμ. Ο Ντόναλντ Τουσκ ήρθε σε επαφή με τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία του διαμήνυσε πως είναι εντελώς αρνητική στο σενάριο τη συνόδου κορυφής. Όμως η «έκπληξη» φαίνεται να ήρθε από τη Γαλλία, καθώς το μήνυμα του Παρισιού ήταν πως εάν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος Ολάντ θα στηρίξει το αίτημα Τσίπρα για τη σύνοδο κορυφής.

Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέβη στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Οι δύο άνδρες στην ουσία όρισαν την ημερομηνία του Eurorgoup και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας. Από τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές το βράδυ της Πέμπτης, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το πλάνο που ακόμη οριστικοποιείται, δεν αποκλείεται πριν την πραγματοποίηση του Eurorgoup να υπάρχει συνάντηση κορυφής μεταξύ Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν και Ντράγκι, Γιούνκερ Λαγκάρντ, ούτως ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.

Η περίπτωση «ατυχήματος», όσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα και το αίτημα των ΔΝΤ και Γερμανίας να οριστικοποιηθούν και να νομοθετηθούν, σαφώς και δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Με βάση τα δεδομένα που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι κινούνται προς το συμφέρον του, έπειτα από την πρόσφατη στήριξη της Γαλλίας, δεν έχει αποσυρθεί η σκέψη για νέο αίτημα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας, στην περίπτωση που το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν καταλήξει ούτε αυτή τη φορά σε συμφωνία.