Πώς το Google Glass μπορεί να σας κλέψει το password

Πώς το Google Glass μπορεί να σας κλέψει το password

Μήπως ο άγνωστος που κοιτάει προς το μέρος σας βιντεοσκοπεί τα δάχτυλά σας καθώς χτυπάτε τα πλήκτρα στο tablet ή το laptop σας;

Η διάδοση συσκευών με κάμερα έχει προκαλέσει μια σειρά από ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας -θυμηθείτε πόση συζήτηση προκάλεσαν οι κάμερες στα κινητά- και όσο οι συσκευές πληθαίνουν και γίνονται ικανότερες, πρέπει να θέσουμε νέα όρια και να προσέχουμε τους γύρω μας με διαφορετικό τρόπο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης βρήκαν τον τρόπο να κλέβουν τα PIN και τα password χρησιμοποιώντας Google Glass, αλλά και κοινές ψηφιακές κάμερες, ακόμα και σε κινητά. Ο κλέφτης μπορεί να στέκεται τρία ή τέσσερα μέτρα μακριά σας και να μην μπορεί να δει καν την οθόνη.

Αυτό που του χρειάζεται είναι να ξέρει απλώς σε ποιο σημείο της βρίσκονται οι αριθμοί που ξεκλειδώνουν π.χ. το iPad. Και αυτοί βρίσκονται πάντα στο ίδιο. Το software αναλύει το βίντεο και από τις κινήσεις των δακτύλων υπολογίζει πού ακριβώς αυτά άγγιξαν την οθόνη. Και αμέσως έχουν τον συνδυασμό. Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί και σε Google Nexus 7 με τα ίδια αποτελέσματα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου μια καλή ψηφιακή βιντεοκάμερα μπορεί να καταγράψει τι πληκτρολογείτε ακόμα και απόσταση 45 μέτρων. Όμως δεν χρειάζεται ούτε αυτή. Φανταστείτε ένα απλό smartwatch με κάμερα που στοχεύει τα χέρια σας ενώ ο ιδιοκτήτης του κοιτάει αλλού ή είναι δήθεν απορροφημένος στη συζήτησή του.

Η Google και οι άλλοι κατασκευαστές συσκευών φορετής τεχνολογίας έχουν από νωρίς δηλώσει πως η προστασία της ιδιωτικότητας έχει ληφθεί υπόψη ήδη από τον σχεδιασμό των προϊόντων αυτών. Και δηλώνουν πως ενώ δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσει κανείς αν ο άγνωστος δίπλα τους κοιτούσε ενώ πληκτρολογούσαμε το PIN, αν φοράει Google Glass αυτό θα φωτίζεται και δίνει σαφή ένδειξη πως εκτελεί βιντεοσκόπηση. Πράγμα που το κάνει τη χειρότερη συσκευή παρακολούθησης.

Επιπλέον, μια άλλη λύση είναι να εμφανίζονται οι αριθμοί σε τυχαίες θέσεις στην οθόνη κάθε φορά ώστε το software του χάκερ να μην μπορεί να τις δει από απόσταση.

 Διαβάστε ακόμη: 

Τα Google Glass ήρθαν στην Ευρώπη

Κινητά της Google γίνονται τα «μάτια» των αστροναυτών

Η Κρήτη στα «χέρια» της Google