Κινητά της Google γίνονται τα «μάτια» των αστροναυτών

Κινητά της Google γίνονται τα «μάτια» των αστροναυτών

Η NASA ετοιμάζεται να στείλει τη νέα γενιά των smartphone της Google στο διάστημα.

Τη νέα γενιά των κινητών με τρισδιάστατους αισθητήρες της Google ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η NASA στο διάστημα στις 11 Ιουλίου. Τα κινητά αυτά αναμένεται να γίνουν το «μυαλό» και τα «μάτια» των σφαιρικών αιωρουμένων ρομπότ τα οποία έχουν πάρει ήδη θέση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα μικρά αυτά ρομποτοειδή με την κωδική ονομασία SPHERES (Synchronised Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) βρίσκονται στο διάστημα με σκοπό να αναλάβουν τις καθημερινές εργασίες ή ακόμη και κάποιες επικίνδυνες δουλειές τις οποίες έως τώρα αναλάμβαναν οι κοσμοναύτες.

Τα «τρισδιάστατα» κινητά της Google που θα ενισχύσουν τους «συναδέλφους» τους στο απέραντο κενό, αποτελούν μέρος του Προγράμματος Tango της εταιρείας, το οποίο αφιερώνεται κυρίως στην εικονική πραγματικότητα.

Οι SPHERES της NASA βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2006, όμως περιορίζονταν έως τώρα μόνο σε κάποιες απλές κινήσεις. Το 2010 οι μηχανικοί της NASA προσπάθησαν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτούν αυτά τα ρομπότ.

«Θέλαμε να προσθέσουμε σύστημα επικοινωνιών, κάμερα, αισθητήρες κίνησης και να αυξήσουμε την υπολογιστική τους δύναμη. Όσο ψάχναμε να βρούμε την απάντηση, δεν είχαμε καταλάβει ότι η λύση βρισκόταν μπροστά στα μάτια μας», είπε ο διευθυντής του προγράμματος SPHERES, Κρις Πρόβεντσερ.

Μετά από πολλές δοκιμές με τροποποιημένα κινητά τηλέφωνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του περίεργου «παντρέματος» των smartphones με τα διαστημικά ρομπότ.

Η NASA στράφηκε, τότε, στην Google ζητώντας την ενίσχυση της προσπάθειάς της και ο τεχνολογικός «κολοσσός» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Άλλωστε, τα δικά της πρωτοπόρα σχέδια για τις επόμενες γενιές κινητών δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη εφαρμογή από μια διαστημική αποστολή.

Τα κινητά που θα σταλούν είναι τροποποιημένα, με τις οθόνες αφής να βρίσκονται τοποθετημένες ανάποδα και τις μπαταρίες τους να αντέχουν περισσότερο στις συνθήκες τους διαστήματος, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που κυκλοφορούν στην γη.

Διαβάστε ακόμη:

H Google θέλει να φέρει Internet από το διάστημα

Έρχεται η διαφήμιση από το διάστημα

Μια κάμερα από το διάστημα