Πώς η Airbnb άλλαξε την ελληνική οικονομία

Πώς η Airbnb άλλαξε την ελληνική οικονομία

Ο ρόλος της εταιρείας που αναδιαμόρφωσε τα δεδομένα στον παγκόσμιο τουρισμό.

Ήταν ο Αύγουστος του 2008 όταν μια εταιρεία που υποσχόταν φτηνότερη διαμονή για όποιον ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία χρησιμοποιώντας μόνο ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, έκανε την εμφάνισή της στο Σαν Φρανσίσκο.

Σήμερα, επτά χρόνια μετά, η Airbnb δεν είναι απλά μια ακόμη εταιρεία στο χώρο του τουρισμού. Αποτελεί έναν «κολοσσό» αξίας περισσότερων από 10 δισ. δολαρίων, με παρουσία σε 191 χώρες, 34.000 πόλεις και με περισσότερα από ένα εκατομμύρια σπίτια στη βάση δεδομένων της.

Από την «επέλαση» της Airbnb δεν μπορούσε να λείπει ένας από τους ελκυστικότερους τουρισμούς παγκοσμίως: Η Ελλάδα.

Από το 2009 οι Αθηναίοι ήταν οι πρώτοι που «άνοιξαν» τα σπίτια τους στην νέα εποχή της Airbnb, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης και συνεισφέροντας εντυπωσιακά στην τοπική οικονομία.

Σε μελέτη της Airbnb με τίτλο «Οι επιδράσεις της φιλοξενίας στην Αθήνα», ο Patrick Robinson, επικεφαλής του Public Policy της Airbnb σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Καναδά, σημείωσε ότι η κοινότητα της Airbnb στην ελληνική πρωτεύουσα έχει επιφέρει σημαντικές επιδράσεις σε οικονομικό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Χρήστο Γκενάκο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 (διάστημα κατά το οποίο έγινε η έρευνα) η κοινότητα της Airbnb έχει συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, 69 εκατ. ευρώ στο σύνολο της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1.060 θέσεις εργασίας.

Αυτό το διάστημα, 720 οικοδεσπότες στην Αθήνα καλωσόρισαν επισκέπτες στα σπίτια τους, ενώ από το 2009 έχουν ταξιδέψει στην ελληνική πρωτεύουσα περισσότεροι από 74.500 επισκέπτες με την Airbnb. Ο αριθμός των επισκεπτών που χρησιμοποιεί την Airbnb αυξάνεται σταθερά από το 2009, με τις επισκέψεις να έχουν διπλασιαστείτε μεταξύ του 2012 και του 2013.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οι συνολικές δαπάνες ανά επισκέπτη ανέρχονται στα 551 ευρώ ανά ταξίδι, με το 67% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως θα επισκεφτεί ξανά τη χώρα. Μάλιστα, το 75% των επισκεπτών επέλεξαν να νοικιάσουν ένα σπίτι επειδή ήθελαν να μείνουν σε μια συγκεκριμένη γειτονιά και να την «ανακαλύψουν».

Ο τυπικός οικοδεσπότης στην Αθήνα κερδίζει 4.290€ το χρόνο, νοικιάζοντας τον χώρο του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Αυτό το σχετικά μικρό αλλά εξαιρετικά σημαντικό ποσό έχει βοηθήσει περισσότερους από τους μισούς οικοδεσπότες, οι οποίοι, όπως σημείωσε ο κ. Robinson, ξοδεύουν τα περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζουν από την υπηρεσία ώστε να πληρώσουν λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρίσκει κανείς σήμερα 2.500 σπίτια, ενώ συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 11.500 κατοικίας προς ενοικίαση.

Επιπλέον, ο νέος αυτός τύπος τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση ενέργειας, χρήσης νερού και παραγωγής αποβλήτων, σε σύγκριση με τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για το διάστημα Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014, η μείωση χρήσης νερού αντιστοιχεί σε δέκα πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια παγκόσμια τουριστική δύναμη

Δίνοντας την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να ζήσουν σαν «ντόπιοι», αφήνοντας πίσω το «αυστηρό» και «παγωμένο» μοντέλο των ξενοδοχείων, η Airbnb έχει καταφέρει σήμερα να είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες παγκοσμίως.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές της, που βασίζονται στην ιδέα του διαμοιρασμού (sharing), κατακτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος, αλλάζοντας την ίδια στιγμή τον τρόπο με τον οποίο μέχρι πρότινος αντιλαμβανόμασταν την εξυπηρέτηση πελατών, τη συνδιαλλαγή, ακόμα και τις μεταξύ μας κοινωνικές σχέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η λεγόμενη διαμοιρασμένη οικονομία έχει αλλάξει τον οικονομικό χάρτη παγκοσμίως, με τα έσοδα από το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο να ανέρχονται στα 15 δισ. δολάρια για το 2013. Αριθμός ο οποίος θα εκτοξευτεί στα 335 δισ. δολάρια εντός της δεκαετίας.

Συνιστά η Airbnb «απειλή» για τα ξενοδοχεία;

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση της μελέτης «Οι επιδράσεις της φιλοξενίας στην Αθήνα», η Airbnb συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά την υφιστάμενη τουριστική βιομηχανία, κατανέμοντας τα οικονομικά οφέλη του αθηναϊκού τουρισμού σε νέες κοινότητες και σε μικρές επιχειρήσεις.

«Η υπηρεσία δεν «απειλεί» τα ξενοδοχεία», ξεκαθάρισε ο Patrick Robinson. «Δεν ανταγωνίζεται ως προς τις υπηρεσίες, αλλά ούτε προσελκύει το ίδιο κοινό. Όσοι επιλέξουν να μείνουν σε ένα από τα προσφερόμενα σπίτια ξέρουν πολύ καλά τις διαφορές με ένα ξενοδοχείο».