Πώς οι αμερικανικές εταιρείες γλιτώνουν κάθε χρόνο φόρους δισεκατομμυρίων

Πώς οι αμερικανικές εταιρείες γλιτώνουν κάθε χρόνο φόρους δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ μεταφέρουν τα τεράστια κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία.

Οι αμερικανικές εταιρείες μετέφεραν κέρδη ύψους 500 έως 700 δισ. δολαρίων σε χώρες με εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση επιχειρήσεων μόνο το 2012, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

H φοροαποφυγή στις ΗΠΑ είναι ένα συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, το 71% των παγκόσμιων κερδών των επιχειρήσεων δεν δηλώνονται στη χώρα.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αποκτούν το 65% από τις πωλήσεις και το 66% από το εργατικό προσωπικό, ωστόσο κατέχουν το 71% των περιουσιακών τους στοιχείων εκτός της χώρας και δηλώνουν μόνο το 50% των κερδών τους», συμπέραναν οι οργανσιμοί Public Services International και Tax Justice Network, σε έκθεση της εταιρείας ερευνών Oxfam.

Μάλιστα, εκτιμάται πως οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους ύψους 100 έως 200 δισ. δολάρια ετησίως. Ο οργανισμός Economic Co-operation and Development προσπαθεί τα τελευταία δυο χρόνια να μειώσει τον αριθμό αυτό, ενώ αναμένεται να ζητηθεί από τους ηγέτες των G20 στη συνάντησή τους στην Τουρκία να συμμετέχουν και οι ίδιοι στα μέτρα αυτά.

Οι οικονομικά ισχυρές χώρες έχουν αντισταθεί στον οποιοδήποτε έλεγχο ή ανάλυση των επιχειρήσεων. Χώρες με χαμηλή φορολογία όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και οι Βερμούδες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τους νόμους που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, ακόμη και αν οι πωλήσεις πραγματοποιούνται κάπου αλλού.

Οι πολυεθνικές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, προτιμούν να δηλώνουν το 3% των κερδών τους στις Βερμούδες, καθώς εκεί δεν φορολογούνται τα εισοδήματα.

Οι «φορολογικοί παράδεισοι» για τις επιχειρήσεις

1. Ολλανδία

2. Ιρλανδία

3. Λουξεμβούργο

4. Bερμούδες

Οι χώρες που χάνουν τα περισσότερα χρήματα από φόρους

1. ΗΠΑ

2. Γερμανία

3. Καναδάς

4. Κίνα