Πώς η Apple εκθρονίστηκε από την 1η θέση σε πωλήσεις smartphone στον κόσμο

Πώς η Apple εκθρονίστηκε από την 1η θέση σε πωλήσεις smartphone στον κόσμο
Few customers are shopping at an Apple store in Nanjing, Jiangsu Province, China, on March 27, 2024. According to data from the China Academy of Information and Communications Technology (CAICT), Apple shipped approximately 5.5 million iPhones in the Chinese domestic market in January 2024, which is a 39% decrease year-on-year. Around 2.4 million units were shipped in February, marking a 33% decline from the previous year. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Κίνα, ο ανταγωνισμός και οι πληθωριστικές πιέσεις.

Του Nicholas Gordon

Μόλις ένα τρίμηνο αφότου κατέλαβε την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά smartphone, η Apple βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη θέση. Ο κατασκευαστής iPhone παρέδωσε 50,1 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας πτώση 9,6% από έτος σε έτος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών IDC. Η πτώση τοποθετεί την Apple πίσω από την κορεατική Samsung, η οποία πούλησε 60,1 εκατομμύρια μονάδες.

Η προβληματική αγορά για την Apple δεν είναι άλλη από την Κίνα. Οι Κινέζοι καταναλωτές απομακρύνονται από το πιο πρόσφατο iPhone της Apple και αντ’ αυτού αγοράζουν από τοπικούς πρωταθλητές όπως η Xiaomi και η Huawei. «Ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Κίνα ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της πτώσης της Apple το 1ο τρίμηνο», δήλωσε στο Bloomberg η Nabila Popal, διευθύντρια έρευνας παγκόσμιων μετρήσεων της IDC.

Η Apple κατέχει πλέον το 17,3% της παγκόσμιας αγοράς. Συγκριτικά, η Samsung έχει μερίδιο αγοράς 20,8%. Οι αποστολές της κορεατικής εταιρείας το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

Τρεις Κινέζοι κατασκευαστές smartphone —Xiaomi, Transsion και Oppo— συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Μαζί, οι τρεις εταιρείες απέστειλαν 94,5 εκατομμύρια μονάδες με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 32,7%. Η IDC εκτίμησε ότι η Transsion, μια μάρκα που εστιάζει στις budget συσκευές και έχει επιτυχία στις αναδυόμενες αγορές, απέστειλε 85% περισσότερα τηλέφωνα αυτό το τρίμηνο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η πτώση της Apple έρχεται σε μια συγκυρία όπου η συνολική αγορά smartphone ανακάμπτει από μια ύφεση μετά τον COVID-19. Οι πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 7,8% φτάνοντας τις 289,4 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την IDC. «Η ανάκαμψη των smartphone συνεχίζεται με την αισιοδοξία της αγοράς να χτίζεται σιγά σιγά μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών σημάτων», δήλωσε ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος του ομίλου IDC για την παγκόσμια παρακολούθηση καταναλωτικών συσκευών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα της Apple στην Κίνα

Η Apple ανέφερε πτώση 13% από έτος σε έτος στις πωλήσεις της στην Κίνα, μια από τις σημαντικότερες αγορές εκτός ΗΠΑ, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, παρόλο που οι παγκόσμιες πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν κατά 6%.

Η Apple θα ανακοινώσει τα επόμενα τριμηνιαία κέρδη της, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην Κίνα, στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, ανεξάρτητη έρευνα αναφέρει ότι η ύφεση της εταιρείας επεκτείνεται και στο 2024. Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 24% τις πρώτες έξι εβδομάδες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου από την Counterpoint Research.

Η αγορά smartphone της Κίνας συρρικνώνεται εν μέσω της ευρύτερης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης της χώρας. Η Counterpoint Research εκτίμησε νωρίτερα φέτος ότι οι συνολικές αποστολές τηλεφώνων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 7% τις πρώτες έξι εβδομάδες του έτους.

Οι Κινέζοι καταναλωτές άργησαν να υιοθετήσουν το νέο iPhone 15 της Apple, με την Apple και τους μεταπωλητές να προσφέρουν εκπτώσεις μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του μοντέλου. «Οι καταναλωτές αισθάνονται καλά κρατώντας τα iPhone παλαιότερης γενιάς προς το παρόν», δήλωσε η Mengmeng Zhang, ανώτερη αναλύτρια της Counterpoint.

Η Apple αντιμετωπίζει επίσης ρυθμιστικό έλεγχο από την κινεζική κυβέρνηση. Πέρυσι, το Πεκίνο φέρεται να απαγόρευσε τη χρήση του iPhone από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τεχνολογική αυτάρκεια. Στο στόχαστρο του Πεκίνου βρίσκονται επίσης τα Microsoft Windows και οι επεξεργαστές Intel.

Επιπλέον, η Apple αντιμετωπίζει επίσης μια πιο «γεμάτη» κινεζική αγορά.

Ένας σημαντικός ανταγωνιστής είναι η Huawei. Οι πωλήσεις τηλεφώνων του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα αυξήθηκαν κατά 64% τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, σύμφωνα με την Counterpoint. Η Huawei επέστρεψε στην αγορά των premium smartphone πέρυσι με το Mate 60 Pro, ένα smartphone 5G που διαθέτει εγχώριο επεξεργαστή.

Άλλες μάρκες, όπως η Honor – που γεννήθηκε μετά από την απόφαση της Huawei να αποχωρήσει από το τμήμα budget συσκευών μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ – αποκτούν επίσης μερίδιο αγοράς καθώς επεκτείνονται σε πιο ακριβά smartphone.

Η Xiaomi – ο τρίτος μεγαλύτερος πωλητής smartphone στον κόσμο, σύμφωνα με την IDC – εισέρχεται εντωμεταξύ σε έναν τομέα που η Apple εγκατέλειψε: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Νωρίτερα φέτος, η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα, το SU7. Το μοντέλο συγκέντρωσε 120.000 παραγγελίες σε 36 ώρες και η Xiaomi προειδοποιεί ότι η λίστα αναμονής μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερο από μισό χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com