Πώς η Apple έβγαλε 20 δισ. δολάρια χωρίς να το καταλάβει σχεδόν κανείς

Πώς η Apple έβγαλε 20 δισ. δολάρια χωρίς να το καταλάβει σχεδόν κανείς
epa05128644 People walk passing by an Apple Store with an iphone 6s advertisement seen on building in Beijing city, China, 27 January 2016. Apple has reported the slowest growth in iPhone sales and warned sales will fall for the first time later this year. EPA/WU HONG

Οι υπηρεσίες είναι το μέλλον – τουλάχιστον για τους επενδυτές που περιμένουν διαρκώς εξωπραγματικές πωλήσεις κινητών.

Μπορεί όλοι να επικεντρώθηκαν στο πόσα iPhone, Mac ή iPad πούλησε η Apple το τελευταίο τρίμηνο, όμως εκτός από τα gadgets υπήρξε μια πηγή εσόδων η οποία δεν μπαίνει σε σακούλα καταστήματος αλλά εξακολουθεί να προσθέτει πολλά μηδενικά στο λογαριασμό της εταιρείας.

Αυτή είναι οι υπηρεσίες που πουλά η Apple όπως τα 10 δολάρια το μήνα για το Apple Music, τα προγράμματα για περισσότερο χώρο στο iCloud, το iTunes και το Apple Care, με τα συνολικά έσοδά τους να φτάνουν τα 19,9 δισ. δολάρια εντός του 2015 – 10% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Αυτό το οποίο ενθουσιάζει τους ανθρώπους της εταιρείας είναι ότι αυτού του είδους τα έσοδα δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τον αριθμό των συσκευών που πουλά η Apple, αλλά από την επέκταση των καταναλωτικών συνηθειών στον ψηφιακό κόσμο της μουσικής, των εφαρμογών ή των διαδικτυακών αποθηκευτικών χώρων.

«Πρόκειται για ένα απίστευτο κεφάλαιο για εμάς», είπε ο Τιμ Κουκ την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με επενδυτές. «Αυτό το οποίο έχουμε δει είναι ότι όλα αυτά έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών του κόσμου», συμπλήρωσε.

Κι αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, καθώς μόνο από την παροχή υπηρεσιών η Apple κερδίζει περισσότερα χρήματα από πολλές εταιρείας της λίστας Fortune 500, καθώς μόνο αυτός ο τομέας της εταιρείας βρίσκεται στη θέση 148.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα έσοδα από την αγορά μουσικής ήταν 8,9 δισ. δολάρια, εφαρμογές και ταινίες έφεραν 4,7 δισ. δολάρια μόνο για την ίδια την Apple, ενώ οι υπηρεσίες Apple Care και iCloud του τελευταίου τριμήνου απέφεραν επιπλέον 800 εκατ. δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα του τελευταίου τριμήνου από την παροχή υπηρεσιών ήταν της τάξης των 6,1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και των 548 εκατ. δολαρίων που κέρδισε δικαστικά από τη Samsung στη διαμάχη για μια πατέντα.

Αποκαλύπτοντας αυτά τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, η Apple επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία των επενδυτών για τη μείωση της κερδοφορίας στις πωλήσεις iPhone, παρότι εξακολουθούν να συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων καθώς στο τελευταίο μόνο τρίμηνο αποτέλεσαν το 68% των συνολικών της πωλήσεων.