Πώς η εκπαίδευση θα έρθει πιο κοντά στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας

Πώς η εκπαίδευση θα έρθει πιο κοντά στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας
Το ίδρυμα Vodafone εγκαινιάζει δύο νέες πρωτοβουλίες για τις ψηφιακές δεξιότητες εκπαιδευτικών και μαθητών.

Δύο νέες πρωτοβουλίες που φέρνουν τις ψηφιακές δεξιότητες στο επίκεντρο της εκπαίδευσης, μέσα από μία νέα πανευρωπαϊκή έρευνα που αναδεικνύει το ψηφιακό χάσμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας και την έναρξη ενός νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σπουδών, σε συνεργασία με την ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τον εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία (SciCo) και την Ελληνογερμανική Αγωγή παρουσίασε το Ίδρυμα Vodafone.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα και προκειμένου να βελτιωθεί κάτι πρέπει να χαρτογραφήσεις την υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και το τι γίνεται σε άλλες χώρες.

«Είναι αναγκαία μια πολιτική που χαράσσεται στη βάση δεδομένων και η ανάγκη να δώσουμε έμφαση στα soft και digital skills γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ως Υπουργείο έχουμε το βλέμμα μας, όχι στο τι θα γίνει το 2023, αλλά στο 2040, διότι τότε θα βγουν στην αγορά τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στο δημοτικό. Η γενιά αυτή θα κληθεί να αλλάξει περισσότερα επαγγέλματα στη ζωή της από ότι εμείς. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι, έπειτα από 41 χρόνια ξεκινά η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Η κα Κεραμέως αναγνώρισε πως είναι χρήσιμα τα ψηφιακά εργαλεία, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται με όριο και να εμπλουτίζουν τη δια ζώσης διδασκαλία. «Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να δώσει πολλές δυνατότητες και να διευκολύνει την ψηφιακή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση πρέπει να έρθει πιο κοντά στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας και η δική μας δουλειά είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των νεοεισακτέων σε σχολές που θα έχουν μέλλον. Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για όσους κατασκευάζουν ιστοσελίδες. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες βρίσκουν συνεργάτες από το εξωτερικό διότι υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα».

Μεταξύ των ομιλητών, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, ο οποίος μίλησε για τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, επεσήμανε όμως πως ο δρόμος είναι μακρύς.

«Δυστυχώς δεν έχουμε έναν ολοκληρωμένο τρόπο χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών μέσα στο μάθημα – τα παιδιά αρέσκονται σε μια φτηνή μορφή ψυχαγωγίας στην καθημερινότητά τους – με τους εκπαιδευτικούς να αφήνουν το κομμάτι του digital στα παιδιά διότι δεν μπορούν να τους κατευθύνουν σε μια πιο χρήσιμη και υγιή χρήση της τεχνολογίας μέσα στην τάξη. Είμαστε σε μια κατάσταση που επικρατούν οι ψηφιακοί νομάδες, συνεπώς θα πρέπει τα εργαλεία κατανάλωσης ψηφιακού περιεχομένου να γίνουν εργαλεία δημιουργίας αυτού» κατέληξε ο κ. Μπλέτσας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Ελλάδας και πρεσβευτή του Ιδρύματος Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη, η συζήτηση που γίνεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει περάσει ως κεντρικό μήνυμα ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το στοιχείο που θα κρίνει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

«Ως κοινωνία το έχουμε κατακτήσει, όμως σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 80.000 άνθρωποι στον χώρο της πληροφορικής και μέχρι το 2030 θα έχουμε ανάγκη για μισό εκατομμύριο».

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας υπενθύμισε ότι από το πρόγραμμα Generation Next έχουν επωφεληθεί 100.000 μαθητές Λυκείου  και δήλωσε υπέρμαχος της δια βίου εκπαίδευσης διότι, όπως είπε, έρχονται διαρκώς νέες ψηφιακές δεξιότητες όταν εμείς ακόμα προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις παλιές.

«Σίγουρα ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή τα Νο1 προβλήματα, όμως είναι παροδικά. Κατά τη γνώμη μου η μάχη θα δοθεί στην ανεύρεση ταλέντου στους τομείς της τεχνολογίας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς θέλουμε και τα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις συμμάχους».

Στη συζήτηση για το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση συμμετείχαν ο Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου,  Αχιλλέας  Καμέας και η Διάνα Βουτυράκου, Γενική Διευθύντρια και Συνιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Unique Minds.

«Μετά την πανδημία είδαμε σημαντική βελτίωση στα digital skills, αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και γενικότερα θα έλεγα ότι υπάρχει άγνοια ως προς το τι σημαίνει ψηφιακές δεξιότητες. Πολλές φορές παρατηρούμε το εξής φαινόμενο: Μεγαλώνοντας ο μαθητής που επιλέγει την θεωρητική κατεύθυνση δεν θέλει να ασχοληθεί με οτιδήποτε έχει σχέση με πληροφορική. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι χρειάζεται να έχουμε βασικές γνώσεις, ανεξαρτήτως ειδικότητας, διότι η τεχνολογία επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας» επεσήμανε η κα Βουτυράκου.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η IPSOS για λογαριασμό του Ιδρύματος Vodafone, οι λειτουργοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα θεωρούν ότι στην πλειονότητά τους διαθέτουν πολύ καλά επίπεδα δεξιοτήτων στην πληροφορική, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποκτά μία ιδιαίτερα υψηλή θέση στην Ευρώπη.

Επιπλέον, διαπιστώνουν ότι δεξιότητες, όπως η υπευθυνότητα, η εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία θεωρούνται οι πιο σημαντικές σε μια ψηφιακή κοινωνία. Όμως, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της συνάφειας ορισμένων ικανοτήτων και της ικανότητας των σχολείων να τις προάγουν, όπως πρέπει.

Σε σχέση με τις ήπιες δεξιότητες, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θεωρούν τα σχολεία καλά προετοιμασμένα για να προωθήσουν εκείνες της υπευθυνότητας και της επικοινωνίας. Αντίθετα, διαπιστώνουν ελλείμματα στην προώθηση της αυτοργανωμένης μάθησης και του ψηφιακού γραμματισμού. Στα δύο αυτά θέματα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί βαθμολογούν τα σχολεία τους χειρότερα από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη, με την κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη στα λύκεια, σύμφωνα με τους ίδιους τους καθηγητές.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τα σχολεία υπεύθυνα για  προς την προετοιμασία των νέων για τις τεχνολογικές απαιτήσεις ενός ψηφιακού μέλλοντος. Επιπλέον, δηλώνουν ότι τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών ώστε να προσαρμοστούν στο αύριο της τεχνολογίας, διαφοροποιούμενοι από τους ξένους συναδέλφους ως προς τον ρόλο του σχολείου στη μετάβαση αυτή.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών σε συνεργασία με το ΕΑΠ

Το επιτυχημένο πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων STEM του Ιδρύματος Vodafone, Generation Next εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών, σε συνεργασία με την ομάδα  DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τον εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία (SciCo) και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέσω του νέου προγράμματος, διάρκειας 130 ωρών, οι επιμορφούμενοι θα λαμβάνουν πιστοποίηση καθώς και 5,2 ακαδημαϊκές μονάδες ECTS.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μελλοντικούς ή ενεργούς εκπαιδευτικούς και έχει ως στόχο να τους εισάγει στον κόσμο της STEAM εκπαίδευσης. Βασίζεται στην ομαδική εργασία και την ανάπτυξη της αναλυτικής σκέψης για την επίλυση αυθεντικών, σύνθετων συνδυαστικών προβλημάτων της σύγχρονης ζωής και απαντά στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για τη διδασκαλία θεμάτων STEM εκπαίδευσης και την διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ελκυστικού μαθησιακού περιβάλλοντος STEM/STEAM προσεγγίσεων.

Με την ολοκλήρωση του Σύντομου Προγράμματος Σπουδών οι εκπαιδευόμενοι/ες θα είναι ικανοί να αξιοποιούν σύγχρονα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης αλλά και νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες στην STE(A)M τάξη. Θα αναπτύξουν τις ψηφιακές και τις οριζόντιες δεξιότητες (21st century skills), τις σχετικές με την εκπαίδευση STE(Α)M ικανότητες, αλλά και τις πράσινες δεξιότητες (green skills) των ιδίων καθώς επίσης και των μαθητών και μαθητριών τους και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ελκυστικές και ποιοτικά αναβαθμισμένες μαθησιακές εμπειρίες στη Δευτεροβάθμια τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τη μαθητική κοινότητα να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και αγοράς εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: