Πώς η Ελλάδα κατάφερε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Πώς η Ελλάδα κατάφερε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο
A picture taken on November 28, 2022, shows a pressure gauge on gas pipes at a GRTgaz compressor station, in Morelmaison, eastern France. - A compressor station is a facility which helps the transportation process of natural gas from one location to another. Natural gas, while being transported through a gas pipeline, needs to be constantly pressurized in certain distance intervals (around 200km). GRTgaz owns and operates the longest high-pressure natural gas transmission network in Europe (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
Μηδενικές οι εισαγωγές από τη Ρωσία τον Ιανουάριο.

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90, οπότε ξεκίνησε η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, τον Ιανουάριο οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία για κάλυψη εγχώριας κατανάλωσης ήταν μηδενικές. Τα στοιχεία για τις καταναλώσεις αερίου δείχνουν εξάλλου, ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο εξοικονόμησης που έχει θέσει η ΕΕ.

Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην εισαγωγή και κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Green Tank:

-Τον Ιανουάριο του 2023, οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία που καλύπτουν εγχώρια κατανάλωση ήταν μηδενικές, για πρώτη φορά από την έναρξη των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της πύλης Σιδηροκάστρο (το σύνολο των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σιδηροκάστρου, εξήχθη στη Βουλγαρία). Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας. Οι ποσότητες LNG που εισήγαγε η χώρα τον Ιανουάριο του 2023 ήταν 3,9% μεγαλύτερες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022. Το LNG αποτέλεσε με διαφορά την κύρια πηγή αερίου για τη χώρα τον ίδιο μήνα με 3,9 TWh, ποσότητα πρακτικά ίση με τη συνολική εγχώρια κατανάλωση, και μερίδιο 77,2% των συνολικών φυσικών ροών αερίου που εισήγαγε η Ελλάδα. Μείωση σημείωσαν οι εισαγωγές από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 (-18,4%) συνεισφέροντας 1.09 ΤWh και καταλαμβάνοντας μερίδιο 21,5%, ενώ πολύ χαμηλή ήταν η ποσότητα που εισήχθη από την Τουρκία μέσω Κήπων (0,07 ΤWh και μερίδιο 1,3%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

– Στους έξι πρώτους μήνες (Αύγουστος-Ιανουάριος) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται στο -22,6% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, υπερβαίνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%.

– Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του 2022, τον Ιανουάριο του 2023, η κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν μειωμένη κατά 37,8% σε σχέση με αυτήν του Ιανουαρίου 2022. Ο Ιανουάριος του 2023 ήταν ο δέκατος συνεχόμενος μήνας όπου παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (Απρίλιος 2022-Ιανουάριος 2023).

-Τον Ιανουάριο η συνολική εγχώρια κατανάλωση ήταν 3,93 TWh, η χαμηλότερη για τον μήνα Ιανουάριο για τα τελευταία 6 χρόνια τουλάχιστον. Η συνολική μείωση κατά 2,39 TWh τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 προήλθε πρωτίστως από την ηλεκτροπαραγωγή (-1,56 TWh), δευτερευόντως από τα δίκτυα διανομής (-0.79 TWh), και πολύ λιγότερο από τη βιομηχανία (-0,04 TWh) που είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τη χρήση αερίου από το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: