Πώς η ελληνική Pollfish προέβλεψε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

Πώς η ελληνική Pollfish προέβλεψε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

Τι έκανε τη Microsoft Reasearch και την Predictwise να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Brexit θα επικρατούσε;

Την ώρα που ο μισός πλανήτης κοιμήθηκε με Bremain και ξύπνησε με Brexit , διερωτώμενος πώς άλλαξαν τα δεδομένα εν μια νυκτί, μια ελληνική start up που δραστηριοποιείται στο κομμάτι των δημοσκοπήσεων είχε προβλέψει με ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα και την ψήφο των αναποφάσιστων Βρετανών που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, o Γιάννης Παπαδάκης, CEO της Pollfish  η έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα της Microsoft πατώντας στην πλατφόρμα της Pollfish, είχε επιτυχή αποτελέσματα ακριβώς επειδή δεν στάθηκε στις παραδοσιακές , κατά πολλούς και απαρχαιωμένες μεθόδους συλλογής δεδομένων, αλλά αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά εργαλεία κατάφερε να αποσπάσει μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων, περιορίζοντας τα στατιστικά λάθη.

Η έρευνα έδειξε ότι τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων Βρετανών ψηφοφόρων ήταν όμοια με εκείνα όσων δήλωναν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit, γεγονός που οδήγησε τη Microsoft  Reasearch και την Predictwise, έναν μήνα πριν από τις κάλπες, στο συμπέρασμα ότι το Brexit θα επικρατούσε τελικά με ποσοστό 51%.

Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον θα έχει να παρατηρήσει κανείς το προφίλ των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι τα ¾ των ατόμων ηλικίας κάτω των 25 ετών ψήφισαν υπέρ του Bremain και είναι και αυτοί που βρίσκονται διαρκώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, τότε πώς προέκυψε το αποτέλεσμα περί Brexit και τι είδους μεταβλητές χρησιμοποιήθηκαν; Μήπως τελικά και η μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι «κολλημένοι» με το κινητό ή το tablet τους;

Οι χρήστες smartphones πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε έρευνες.

Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις ή εκείνες μέσω e-mail  θεωρούνται στις μέρες μας αναποτελεσματικές αφού οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου τις παρακάμπτουν. Η νέα τάση βρίσκει τους χρήστες smartphones που χρησιμοποιούν εφαρμογές να είναι περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν αφού όταν πιάνουν το κινητό στο χέρι τους είναι συνήθως για να περάσει η ώρα συν του ότι επιλέγουν διαφορετικά κανάλια ενημέρωσης. «Στην ουσία παίρνεις απόψεις ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στην ψυχολογία του να θέλουν να απαντήσουν. Δεν αισθάνονται ότι τους τρως το χρόνο τους, ενώ μπορούν να απαντήσουν ακόμα και εν ώρα εργασίας χωρίς να νιώθουν ότι διακόπτουν αυτό που κάνουν ή ότι κάποιος χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως είναι ο αριθμός τηλεφώνου ή το e-mail».

Ο Γιάννης υπογραμμίζει πως η πλατφόρμα της Pollfish, πάνω στην οποία βασίζουν τις έρευνές τους οι πελάτες της, αποτελεί ένα νέο μέσο με πολλαπλές δυνατότητες. «Ο τρόπος συλλογής δεδομένων είναι φρέσκος και οδηγεί σε πιο ασφαλή συμπεράσματα, αρκεί και ο ερευνητής να είναι σε θέση να αξιοποιήσει σωστά τα τεχνολογικά εργαλεία που του προσφέρονται. Συνήθως οι πελάτες μας κάνουν την έρευνά, παίρνουν τα αποτελέσματά τους και φεύγουν από την πλατφόρμα. Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που πραγματοποιούνται απλώς αυτή περί Brexit πήρε και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το διάστημα «τρέχουν» και άλλες έρευνες που έχουν σχέση με το Brexit αλλά και με την ψυχολογία των πολιτών για το «οικοδόμημα» Ευρώπη και το μέλλον του.