Πώς η ένταση με την Τουρκία επηρεάζει το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών

Πώς η ένταση με την Τουρκία επηρεάζει το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών
Dutch prime minister and Liberal party VVD-leader Mark Rutte (L) with Geert Wilders, leader of populist party PVV on September 6, 2012 prepare for a debate in the Erasmus University in Rotterdam. Liberals and Labour are in close election race-poll, 6 days before the general elections on 12 September. AFP PHOTO/ ROBIN UTRECHT netherlands out (Photo credit should read ROBIN UTRECHT/AFP/GettyImages) Photo:

Η στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς.

Υπέρ των χειρισμών της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εταιρείας Peil.

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία βρίσκεται μόλις δυο 24ωρα μακριά από την κάλπη και τις εθνικές εκλογές που εγκαινιάζουν τον “χορό” των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη για το 2017.

Το 86% των ερωτηθέντων, λοιπόν, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης, στον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Ρούτε.

Η στήριξη μάλιστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς.

Την ίδια στιγμή όμως καταγράφηκε «αναπτέρωση» του ηθικού των υποστηρικτών Βίλντερς, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν για πρώτη φορά πως «σίγουρα θα στηρίξουν το κόμμα». Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη στήριξης στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, όπως σημειώνει το Peil.nl.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς είναι εκείνες που έχουν κλιμακώσει την ένταση.

Οι εξελίξεις στην αντιπαράθεση Τουρκίας-Ολλανδίας πιθανότατα θα ενισχύσουν και τους δύο υποψηφίους. Ο Ρούτε θα κερδίσει καθώς φάνηκε να υποστηρίζει τη χώρα του σε μία διεθνή κρίση, ενώ από την άλλη ο Βίλντες θα δικαιωθεί στα μάτια των ψηφοφόρων του, καθώς μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η ανασφάλεια και η ισλαμοφοβία ενισχύθηκαν σημαντικά.

Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία θέλουν τους Φιλελεύθερους του Ρούτε να έχουν αποκτήσει μικρό προβάδισμα σε βάρος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς.

Κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Peil, οι Φιλελεύθεροι θα λάβουν 24 έδρες, οι ευρωσκεπτικιστές του Βίλντερς 22, οι Χριστιανοδημοκράτες 22 έδρες, οι Πράσινοι 20 και οι Δημοκράτες 17.