Πώς οι επιχειρήσεις αλλάζουν τον κόσμο, με ενσυναίσθηση για το σήμερα και με το βλέμμα στο αύριο

Πώς οι επιχειρήσεις αλλάζουν τον κόσμο, με ενσυναίσθηση για το σήμερα και με το βλέμμα στο αύριο
Photo: pixabay.com
Ένας νέος όρος, ο «συµπεριληπτικός καπιταλισµός», έγινε σηµαία της εταιρικής κουλτούρας των επιχειρήσεων, µε την ηθική να βρίσκεται στην «καρδιά» του ψηφιακού µετασχηµατισµού των εταιρειών που αλλάζουν τον κόσµο.

Όταν τον Νοέµβριο του 2019 πραγµατοποιήσαµε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το CEO Initiative Forum, είχε ήδη γίνει αντιληπτό στην παγκόσµια επιχειρηµατική κοινότητα ότι ο καπιταλισµός όπως τον ξέρουµε έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο. Τα τελευταία χρόνια κάτι βαθύ άλλαξε στον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, εστιάζοντας περισσότερο στη θετική επίδραση στην κοινωνία και όχι µόνο στα κέρδη για τους µετόχους. Ώσπου ενέσκηψε η πανδηµία. Ένας νέος όρος, ο «συµπεριληπτικός καπιταλισµός», έγινε σηµαία της εταιρικής κουλτούρας των επιχειρήσεων, µε την ηθική να βρίσκεται στην «καρδιά» του ψηφιακού µετασχηµατισµού των εταιρειών που αλλάζουν τον κόσµο.

Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν άλλαξαν πολλά. Η επιστηµονική φαντασία έγινε επιστηµονική πραγµατικότητα και η πανδηµία προωθητική δύναµη για µια σειρά από άλµατα που έφεραν το µέλλον στο παρόν. Αυτή η εκθετική ταχύτητα µας βοήθησε να συνειδητοποιήσουµε ότι το µέλλον δεν είναι ένα χρονικό πλαίσιο, αλλά ένας νέος τρόπος να βλέπεις τα πράγµατα και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις, χωρίς όλα τα δεδοµένα στο τραπέζι. Μας βοήθησε ακόµη να αντιληφθούµε ότι οι βασικοί παράγοντες της ανθρώπινης ευτυχίας είναι κοινοί για όλους, και όλοι µαζί, κοινωνία, πολιτικές ηγεσίες, επιχειρήσεις, καλούµαστε να κάνουµε τις επιλογές εκείνες που θα καθορίσουν το πώς θα φτάσουµε στη συλλογική ευηµερία µε δηµοκρατία, αξιοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη.

Σκοπός του CEO Initiative, που φέτος συµπλήρωσε τρία χρόνια, είναι να εδραιωθεί στη χώρα µας ένα δυναµικό δίκτυο µε τα πιο ενεργά µέλη της επιχειρηµατικής κοινότητας, που αλλάζουν τον κόσµο παίρνοντας πρωτοβουλίες, −όχι από αναγκαιότητα, αλλά από επιλογή− για την αντιµετώπιση παγκόσµιων προκλήσεων, όπως η ανθρώπινη ενίσχυση, η κλιµατική αλλαγή, η «πράσινη» οικονοµία, η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη.

Τι µάθαµε από τη δεκαετή οικονοµική κρίση και, στη συνέχεια, από την πανδηµία και πώς µπορούµε να εφαρµόσουµε στην πράξη αυτές τις γνώσεις ώστε να θωρακιστούµε απέναντι στην επόµενη κρίση; Μπορεί η τεχνολογία από µόνη της να σώσει τον κόσµο και τι είδους σοφία απαιτείται για να πλοηγηθούµε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, γεµάτο ανατροπές; Πώς οικοδοµείται µια «πράσινη» οικονοµία που διευρύνει ευκαιρίες, δηµιουργεί θέσεις εργασίας, ενισχύει το ανθρώπινο δυναµικό, προσελκύει επενδύσεις, µειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωµα; Και πώς µπορεί η «ηθική» και συνετή χρήση της τεχνολογίας να µετασχηµατιστεί σε µια ενοποιητική, δίκαιη δύναµη για όλο τον κόσµο; Οι επιχειρηµατικοί ηγέτες-µέλη του CEO Initiative δίνουν απαντήσεις σε αυτά τα επείγοντα ερωτήµατα και γίνονται δύναµη θετικής αλλαγής και επιταχυντής προόδου, µε ενσυναίσθηση για το σήµερα και το βλέµµα στο αύριο. Ανοιχτοί στις προκλήσεις, περίεργοι για όλα όσα συµβαίνουν, αντιλαµβάνονται τις ευκαιρίες, διαισθάνονται τις αλλαγές που επέρχονται, έχουν ταλέντο, προσωπικότητα, συναισθηµατική νοηµοσύνη. Και αλλάζουν τον κόσµο προς το καλύτερο. Τους ευχαριστούµε θερµά!

H πρωτοβουλία CEO Initiative «χτίζει» ένα δίκτυο επιχειρηματικών ηγετών που ανταλλάσσουν εμπειρία και γνώση, αλληλεπιδρούν, οραματίζονται, συμπράττουν και συμβάλλουν στην ιστορική ευκαιρία της Ελλάδας να γυρίσει σελίδα. Με ενσυναίσθηση για το σήμερα και με το βλέμμα στο αύριο.

Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece

Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece
Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece

Το μέλλον είναι ήδη εδώ

Όσο περισσότερο συζητάμε για τη σημασία της «επόμενης ημέρας» τόσο καταλήγουμε στην παραδοχή πως το μέλλον είναι αβέβαιο. Όμως, το μέλλον είναι αβέβαιο εξ ορισμού. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι.

Τι έχει αλλάξει και διαρκώς μας προβληματίζει τόσο η αβεβαιότητα;

Η ένταση και το βάθος των αλλαγών που συντελούνται σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους, αλλά περισσότερο έχει να κάνει µε την ταχύτητα που συντελούνται αυτές οι αλλαγές. Δεν έχουµε παρά να σκεφτούµε πόσες φορές κατευθύναµε όλη µας την ενέργεια στο να προσαρµοστούµε στο καινούργιο για να καταλάβουµε πως αυτό έχει ήδη παρέλθει και αντικαταστάθηκε από κάτι νέο που µας καλεί να το κατανοήσουµε. Γι’ αυτό και στις συζητήσεις του πρόσφατου CEO Initiative τονίστηκε πως δεν θα πρέπει να αντιλαµβανόµαστε το µέλλον µόνο ως µια χρονική έννοια, αλλά οφείλουµε να το αντιλαµβανόµαστε ως µια µόνιµη κατάσταση εγρήγορσης για τις αλλαγές που προκύπτουν. Με άλλα λόγια, το µέλλον είναι ήδη εδώ. Η ηγεσία είναι έτοιµη να το αντιµετωπίσει;

Έρευνες δείχνουν πως υπάρχει µεγάλο χάσµα αντιλήψεων µεταξύ της σηµερινής ηγεσίας των επιχειρήσεων και τους εργαζόµενους, ιδιαίτερα τους νέους. Αν δεν καταφέρουµε να αντιληφθούµε πώς σκέφτεται η νέα γενιά, τότε πώς θα µπορέσουµε να τους κινητοποιήσουµε; Το όραµά µας θα εξακολουθεί να είναι διαφορετικό από το από το δικό τους.

Αυτά είναι τα κύρια ζητήµατα που βρίσκονται στον πυρήνα του CEO Initiative. Πώς θα καταφέρουµε να εµπνεύσουµε τις µελλοντικές γενιές; Πώς, σε  προσωπικό επίπεδο, θα γίνουµε καλύτεροι, πιο ηθικοί, περισσότερο δίκαιοι, πιο ευσυνείδητοι; Πώς, σε εταιρικό επίπεδο, θα συνδυάσουµε οικονοµικά αποτελέσµατα, ενίσχυση της εταιρικής φήµης µαζί την προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο;

Μόλις στον τρίτο του χρόνο, το CEO Initiative έχει καταφέρει να αποτελεί γόνιµο πεδίο προβληµατισµού για όλα τα παραπάνω ερωτήµατα. Δεν θα τα είχε καταφέρει χωρίς την πολύτιµη στήριξη των οργανισµών-συνεργατών µας. Αυτή η στήριξη µας δίνει δύναµη να δηµιουργήσουµε νέες δράσεις, όπως αυτή η ειδική έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας και όπως εκείνες που µε ενθουσιασµό θα ανακοινώσουµε σύντοµα. Ελπίζω να την βρείτε τόσο χρήσιµη όσο ήταν και οι συζητήσεις του πρόσφατου συνεδρίου.

Γιάννης Θωμάτος, Managing Partner, Tsomokos

Γιάννης Θωμάτος, Managing Partner, Tsomokos
Γιάννης Θωμάτος, Managing Partner, Tsomokos

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχους του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.