Πώς η Ινδία κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2020

Πώς η Ινδία κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2020
Photo: pixabay.com
«Η Ινδία έχει γίνει μια από τις πιο πολύβουες αγορές για συγχωνεύσεις & εξαγορές στην Ασία» λέει ο Kerwign Clayton, επικεφαλής συγχωνεύσεων & εξαγορών Ασίας-Ειρηνικού στη JPMorgan Chase & Co. «Παγκόσμιες εταιρείες και επενδυτικά funds εξετάζουν τις επιλογές τους ως προς μια πιθανή είσοδο στην Ινδία, με τον ίδιο τρόπο που αυτό συνέβη στην Κίνα πριν από περίπου μια δεκαετία».

των Manuel Baigorri & Baiju Kalesh, Bloomberg

Η φιλόδοξη προσπάθεια του Mukesh Ambani να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές βοήθησε να μετατραπεί η Ινδία σε ένα απρόσμενο hotspot για εμπορικές συμφωνίες το 2020, μια αλλαγή που οι τραπεζίτες λένε ότι θα συνεχιστεί καθώς η μάχη για την ψηφιακή οικονομία της χώρας μαίνεται με ένταση.

Χάρη σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τεχνολογικό εγχείρημα του Ambani από εταιρείες όπως η Facebook Inc. και η Silver Lake Partners, η Ινδία αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% των ολοκληρωμένων συμφωνιών στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας την υψηλότερη αναλογία από τουλάχιστον το 1998. Η επίδοση της χώρας αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, με ολοκληρωμένες συμφωνίες ύψους 55,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίθεση με την πτώση κατά 18% που κατέγραψε η ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Με μισό δισεκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου και με την τάση να είναι ανοδική, η Ινδία έχει παρουσία σε όλα, από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη ροή περιεχομένου έως τα μηνύματα και τις ψηφιακές πληρωμές- παρόμοια με τις πρώτες μέρες της ψηφιακής έκρηξης της Κίνας. Η σημασία του τομέα έχει αυξηθεί φέτος, καθώς η πανδημία του Covid-19 ώθησε την Ινδία να επιβάλει το μεγαλύτερο lockdown στον κόσμο στα τέλη Μαρτίου.

«Η Ινδία έχει γίνει μια από τις πιο πολύβουες αγορές για συγχωνεύσεις & εξαγορές στην Ασία» λέει ο Kerwign Clayton, επικεφαλής συγχωνεύσεων & εξαγορών Ασίας-Ειρηνικού στη JPMorgan Chase & Co. «Παγκόσμιες εταιρείες και επενδυτικά funds εξετάζουν τις επιλογές τους ως προς μια πιθανή είσοδο στην Ινδία, με τον ίδιο τρόπο που αυτό συνέβη στην Κίνα πριν από περίπου μια δεκαετία».

Η Jio Platforms Ltd. του δισεκατομμυριούχου Ambani, η οποία φιλοξενεί ταινίες, εφαρμογές μουσικής και τον μεγαλύτερο πάροχο ασύρματων δικτύων της Ινδίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας. Το πιο πρόσφατο μέλος της λίστας επενδυτών της Jio είναι ένας βραχίονας της εταιρείας Intel Corp., ανεβάζοντας έτσι την αξία της στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των υποδομών θα έχουν επίσης αύξηση των επενδύσεων. Τομείς όπως η βιομηχανία και τα ταξίδια που έχουν υποστεί το βάρος της πανδημίας Covid-19 θα πληγούν με αποεπένδυση και θα υπάρξουν πωλήσεις «κοκκινισμένων» περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Aalok Shah, γενικό διευθυντή της Rothschild & Co.

Η πανδημία άσκησε επίσης πίεση στον επί έτη χειμαζόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας. Οι ινδικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, είναι πιο πιθανό να συγκεντρώσουν κεφάλαια στις αγορές για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, σύμφωνα με τον Srinivas Balasubramaniam, ανώτερο συνεργάτη της KPMG India. Η ICICI Bank Ltd. δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει έως και 150 δισεκατομμύρια ρουπίες (2 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η Axis Bank Ltd. ανακοίνωσε σχέδια την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρώσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρόσφατες πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας επηρέασαν σημαντικά τις προοπτικές εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των γειτονικών χωρών. Ακόμη και πριν από τις χειρότερες στρατιωτικές συγκρούσεις τους εδώ και 45 χρόνια, η ινδική κυβέρνηση προκάλεσε την οργή της Κίνας με την κίνησή της τον Απρίλιο να αυστηροποιήσει τους επενδυτικούς κανόνες για ξένους επενδυτές σε χώρες με τις οποίες συνορεύει.

Οι κινεζικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να επενδύσουν περίπου 579 εκατομμύρια δολάρια σε ινδικές εταιρείες τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Παρότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις στα αμφισβητούμενα σύνορά τους, οι τραπεζίτες αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση των κινεζικών επενδύσεων για το υπόλοιπο του έτους.

Εντωμεταξύ, παγκόσμιοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, δίνουν ώθηση στις συναλλαγές με την Ινδία.

Η KKR & Co. δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποκτήσει ένα πλειοψηφικό μερίδιο στην J.B. Chemicals and Pharmaceuticals Ltd., ενώ η Carlyle Group σκοπεύει να αγοράσει μερίδιο 20% στη φαρμακευτική επιχείρηση του ινδικού δισεκατομμυριούχου Ajay Piramal.

Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε πρόσφατα την επένδυση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Jio από το Facebook, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές μικρότερες επενδύσεις στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών.

«Παρατηρούμε ένταση της δραστηριότητας στο κομμάτι των συμφωνιών κι αυτή η τάση είναι πολύ πιθανό να επιταχυνθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες», κατέληξε ο Shah της Rothschild.