Πώς η Microsoft θα καταφέρει να «νικήσει τον καρκίνο»

Πώς η Microsoft θα καταφέρει να «νικήσει τον καρκίνο»

H τεχνολογική εταιρεία αποκάλυψε λεπτομέρειες για την τελευταία της έρευνα, λέγοντας ότι έχει στόχο να «νικήσει τον καρκίνο» με την επιστήμη των υπολογιστών.

H Microsoft αποκάλυψε την Τρίτη λεπτομέρειες για την τελευταία της έρευνα, λέγοντας ότι έχει στόχο να «νικήσει τον καρκίνο» με τη βοήθεια της επιστήμης των υπολογιστών.

Ερευνητές στο εργαστήριο του Cambridge στην Αγγλία, προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τον «κώδικα» της νόσου, με την ελπίδα ότι κάποτε θα καταλάβουν πώς προκύπτει αυτή η ασθένεια και θα μετατρέψουν τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή.

Η Jasmin Fisher, ανώτερη ερευνήτρια στο εργαστήριο της Microsoft στη Βρετανία, σημείωσε ότι μαζί με τους συνεργάτες της προσπαθούν να «σκεφθούν» τον καρκίνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως σκέφτονται το πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών οι επιστήμονες.

O τεχνολογικός κολοσσός μέχρι στιγμής δεν έχει αναφέρει πόσα χρήματα έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο οι εκπρόσωποί της αποκάλυψαν ότι στο ερευνητικό κέντρο του Cambridge εργάζονται τουλάχιστον 150 υπάλληλοι.

Το Cancer Research U.K., η μεγαλύτερη ερευνητική φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ότι η διεπιστημονική προσέγγιση είναι το κλειδί για την ιατρική πρόοδο.

«Ο καρκίνος είναι κάτι πολύ σύνθετο, καθώς υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη, ενώ η ασθένεια αυτή μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά στον καθένα. Για το λόγο αυτό, η επίλυσή του χρειάζεται διαφορετικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο Justine Alford, υπεύθυνος πληροφοριών επιστήμης της φιλανθρωπικής οργάνωσης, συμπληρώνοντας ότι «το φιλόδοξο αυτό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε ανακαλύψεις που βοηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου».

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft δεν είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που στρέφεται στην ιατρική έρευνα. Και η Apple έχει ξεκινήσει ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία ιατρικών μελετών που φέρει το όνομα ResearchKit, αλλά και η Google με το Google X, το οποίο λειτουργεί ως ερευνητικό εργαστήριο, εργάζεται σε μια ποικιλία ιατρικών ερευνητικών προγραμμάτων.