Πώς η Nike πέτυχε το στόχο της για το ηλεκτρονικό εμπόριο 3 χρόνια νωρίτερα

Πώς η Nike πέτυχε το στόχο της για το ηλεκτρονικό εμπόριο 3 χρόνια νωρίτερα
epa07591450 A Chinese woman walks past a logo of Nike outside Nike store in Beijing, China, 22 May 2019. A letter signed by 173 companies which including Nike, Adidas, says the US President's decision to raise import tariffs to 25 percent will disproportionately affect the working class after Donald J. Trump increased levies on 200 billion US dollars worth of Chinese imports into the US from 10 percent to 25 percent. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στη Wall Street αργά την Τρίτη, όταν ανακοίνωσε ότι τα έσοδα το πρώτο οικονομικό τρίμηνο ήταν ουσιαστικά αμετάβλητα.

του Phil Wahba

Οι μετοχές της Nike σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη το πρωί, αφού τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας αθλητικού εξοπλισμού κατέστησαν σαφές ένα πράγμα: η αύξηση στο ηλεκτρονικό της εμπόριο μπορεί να ενισχύθηκε από το ξέσπασμα του COVID-19, αλλά θα έχει διάρκεια.

Η εταιρεία προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στη Wall Street αργά την Τρίτη, όταν ανακοίνωσε ότι τα έσοδα το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, που έληξε στις 31 Αυγούστου, ήταν ουσιαστικά αμετάβλητα φτάνοντας τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι πολλά καταστήματα έκλεισαν στις αρχές της περιόδου. Τα έσοδα ήταν κατά 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερα απ’ ό,τι περίμεναν οι επενδυτές, προκαλώντας αύξηση 10% στις μετοχές της Nike την Τετάρτη.

Αυτή η αύξηση τροφοδοτήθηκε από μια άνοδο 83% στις διαδικτυακές πωλήσεις, προσθέτοντας 900 εκατομμύρια δολάρια στα κέρδη της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιστοιχεί τώρα στο 30% των πωλήσεων της Nike, ένα στόχο που η εταιρεία προηγουμένως περίμενε να επιτύχει μόνο το 2023.

Φυσικά, η αύξηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο της Nike ενισχύθηκε σημαντικά από το ξέσπασμα του COVID-19, το οποίο ώθησε ένα μεγάλο κομμάτι αγορών στο διαδίκτυο εν μέσω του κλεισίματος των καταστημάτων.

Ωστόσο, η Nike βοήθησε και η ίδια τον εαυτό της με τη διατήρηση μιας σταθερής ροής νέων προϊόντων παρά την αποδιοργάνωση της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω πανδημίας, με την ανάπτυξη εφαρμογών που δεν περιορίζονται μόνο στα ψώνια αλλά περιλαμβάνουν πράγματα όπως αθλητική προπόνηση και τη δημιουργία των δικών της καταστημάτων καθώς απομακρύνεται από τα πολυκαταστήματα.

Τα εντυπωσιακά τριμηνιαία αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Nike να μειώσει την εξάρτησή της από πελάτες χονδρικής, όπως τα καταστήματα Macy’s και Kohl’s, και να ενισχύσει τη δική της γραμμή ηλεκτρονικού εμπορίου και καταστημάτων. Αυτό σήμαινε τον εξοπλισμό πολλών καταστημάτων για την εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών, κάτι που εξέταζε ήδη πριν από την πανδημία: περίπου το 20% των εσόδων σε τέτοια καταστήματα κατά το πρώτο τρίμηνο προήλθε από παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου, βοηθώντας την εταιρεία να επιταχύνει τους χρόνους παράδοσης και να μετριάσει τη δημιουργία αποθεμάτων.

Και για να μην πιστέψει κανείς ότι η Nike αποσύρεται από το φυσικό λιανικό εμπόριο, ακόμη και όταν το ψηφιακό της κατάστημα παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο, η εταιρεία είπε ότι προχωράει με τα νέα καταστήματα που ήδη σχεδιάζει να ανοίξει, συμπεριλαμβανομένων δύο καταστημάτων στη Νέα Υόρκη τις επόμενες δύο εβδομάδες.