Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής έχτισε περιουσία κατακλέβοντας την χώρα της

Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής έχτισε περιουσία κατακλέβοντας την χώρα της
epa08096297 (FILE) - Isabel dos Santos in Luanda, Angola, 05 November 2011 (reissued 31 December 2019). A court in Angola has frozen the assets of Isabel dos Santos, the oldest daughter of former Angolan President Jose Eduardo dos Santos, on corruption charges. EPA/BRUNO FONSECA *** Local Caption *** 50687721 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία ομάδα δημοσιογράφων κατάφερε να καταγράψει «με ποιον τρόπο ένας στρατός από δυτικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, δικηγόρους, λογιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες διαχείρισης βοήθησαν την ντος Σάντος και τον άντρα της να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές».

Μια βραβευμένη δημοσιογραφική ομάδα δημοσίευσε χθες μια σειρά εγγράφων που φέρεται να αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το 2016, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα την Νέα Υόρκη συνεργάστηκε με εφημερίδες, όπως η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, για να αποκαλύψει το σκάνδαλο με τα Panama Papers.

Στην περίπτωση των Panama Papers, οι πληροφορίες πήγαν από την πηγή που έκανε την αποκάλυψη σε μια γερμανική εφημερίδα, κι από εκεί σε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Αφότου παρέλαβε μια τεράστια συλλογή απόρρητων εγγράφων που ανήκουν σε μια πανίσχυρη δικηγορική εταιρεία στον Παναμά, η γερμανική εφημερίδα αποφάσισε να μοιραστεί τα αρχεία με την ICIJ. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μεθόδους φοροαποφυγής που υιοθετήθηκαν από την εταιρεία Mossack Fonseca, με έδρα τον Παναμά, εκ μέρους των πλουσίων και των ισχυρών.

Το νέο σκάνδαλο με τίτλο «Luanda Leaks», έχει πρωταγωνίστρια την κόρη του πρώην προέδρου της Ανγκόλας, Ζοζέ Εντουάρντο Ντος Σάντος, την Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η οποία ζει στη Βρετανία και έχει στην ιδιοκτησία της ακριβά ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο.

Τον περασμένο μήνα οι εισαγγελείς της Ανγκόλας πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία της 46χρονης επιχειρηματία και του Κονγκολέζου συζύγου της Σιντίκα Ντοκόλο, κάτι το οποίο η ίδια περιγράφει ως αβάσιμη πολιτική βεντέτα.

«Βασισμένη σε ένα σύνολο περισσότερων από 715.000 εγγράφων η έρευνά μας υπογραμμίζει ένα διάτρητο διεθνές ρυθμιστικό σύστημα που επιτρέπει σε εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών να εξυπηρετούν τους ισχυρούς χωρίς να διατυπώνουν σχεδόν καμία ερώτηση», έγραψε η ICIJ.

Η οργάνωση αναφέρει ότι η ομάδα της αποτελούμενη από 120 δημοσιογράφους σε 20 χώρες κατάφερε να εντοπίσει «με ποιον τρόπο ένας στρατός από δυτικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, δικηγόρους, λογιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες διαχείρισης βοήθησαν (την ντος Σάντος και τον Ντοκόλο) να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές».

Η ντος Σάντος χρησιμοποίησε το Twitter για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς ανεβάζοντας περίπου 30 μηνύματα στα πορτογαλικά και στα αγγλικά και κατηγορώντας τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην έρευνα ότι «ψεύδονται».

«Η περιουσία μου είναι χτισμένη πάνω στον χαρακτήρα, την ευφυία, την παιδεία μου, τις επαγγελματικές μου ικανότητες και την επιμονή μου», έγραψε.

Η ίδια μάλιστα επέκρινε «τον ρατσισμό και την μεροληψία» του SIC-Expresso, ενός πορτογαλικού τηλεοπτικού σταθμού και εφημερίδας, μέλους της ICIJ, «που θυμίζουν την αποικιοκρατική εποχή, όταν ένας Αφρικανός δεν μπορούσε ποτέ να θεωρείται ίσος με έναν Ευρωπαίο».

Σε μήνυμά του στην εφημερίδα The Guardian, ο δικηγόρος της απέρριψε τις αποκαλύψεις της ICIJ χαρακτηρίζοντάς τες «ιδιαίτερα συντονισμένη επίθεση», ενορχηστρωμένη από τους σημερινούς ηγέτες της Ανγκόλας. Η ίδια η ντος Σάντος δήλωσε στο BBC Africa ότι οι φάκελοι εντάσσονται σε ένα «κυνήγι μαγισσών» που έχει στόχο να πλήξει την υπόληψη της ίδιας και του πατέρα της.