Πώς η πολιτική zero-COVID της Κίνας «πνίγει» την οικονομία της χώρας

Πώς η πολιτική zero-COVID της Κίνας «πνίγει» την οικονομία της χώρας
In this picture taken on May 13, 2022, a woman walks past a real estate agent in Hong Kong. - Recent rate hikes from the Federal Reserve have come at a bad time for Hong Kong which, thanks to its US dollar peg, must follow suit despite its own flagging economy. (Photo by ISAAC LAWRENCE / AFP) / To go with AFP story Hong Kong-China-economy-currency, FOCUS by Holmes Chan and Jerome Taylor Photo: AFP
Οι περιορισμοί κατά του COVID στην Κίνα οδήγησαν σε οικονομική πτώση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει από την έναρξη της πανδημίας.

του Nicholas Gordon

Εδώ και εβδομάδες, οι περιορισμοί κατά του COVID της Κίνας έχουν κλείσει εργοστάσια, έχουν διαταράξει λιμάνια, έχουν περιορίσει επιχειρηματικές δραστηριότητες και έχουν κρατήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους. Ενώ οι περιορισμοί συνέβαλαν στην καταστολή των πρόσφατων επιδημιών Όμικρον στη χώρα, τα σκληρά μέτρα έχουν πλήξει και την οικονομία της Κίνας.

Τη Δευτέρα, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) αποκάλυψαν πόσο άσχημα πλήττει την οικονομία η πολιτική zero-COVID της Κίνας.

Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την NBS, τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, μια μεγαλύτερη πτώση από την πτώση 6,6% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9% την ίδια περίοδο, αντί της μικρής αύξησης που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Εντωμεταξύ, η ανεργία αυξήθηκε στο 6,1%, με την ανεργία των νέων να σημειώνει ρεκόρ.

«Σε γενικές γραμμές, οι οικονομικές επιδόσεις τον Απρίλιο επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του COVID-19», ανέφερε η NBS σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι ο αντίκτυπος της εκτίναξης των αριθμών των κρουσμάτων στην Κίνα «προφανώς ξεπέρασε τις προβλέψεις».




Μια οικονομία σε αποδιοργάνωση

Οι περιορισμοί του COVID στα οικονομικά κέντρα της Κίνας, όπως το οικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο της Σαγκάης, έχουν φέρει την οικονομία σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Οι κάτοικοι στη Σαγκάη έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους από τις αρχές Μαρτίου. Αρκετές άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Πεκίνου, έχουν επίσης εφαρμόσει περιορισμούς κατά του COVID για να προσπαθήσουν να πατάξουν τα εκκολαπτόμενα κρούσματα.

Τα ειδικά στοιχεία για τον τομέα της Κίνας αντικατοπτρίζουν τις καθοδικές πιέσεις από τα lockdown σε ολόκληρη την πόλη της Κίνας. Σύμφωνα με την NBS, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 31,6% τον Απρίλιο, ενώ οι πωλήσεις εστίασης έπεσαν κατά 22,7%, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εσωτερικούς χώρους.

Η αντίδραση της Κίνας στο COVID μπλοκάρει επίσης τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με τα εργοστάσια να κλείνουν λόγω των κρουσμάτων COVID και των ελλείψεων εξαρτημάτων. Οι εταιρείες logistics έχουν επίσης πληγεί από τους περιορισμούς του COVID, οδηγώντας σε συμφόρηση στο λιμάνι της Σαγκάης.

Αν και η παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας άντεξαν καλύτερα τον Απρίλιο σε σχέση με το πρώτο σοκ του COVID το 2020, «η ανεργία, τα ακίνητα και η αλυσίδα εφοδιασμού είναι ακόμη χειρότερα τώρα σε σχέση με τότε», έγραψε σε σημείωμά του ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα.

«Η διαταραχή της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο», γράφει σε σημείωμά του ο Tommy Wu, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη των logistics θα διαρκέσει πιθανότατα εβδομάδες».




Χαμηλές προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη

Τα κακά οικονομικά στοιχεία της Κίνας σημαίνουν ότι το Πεκίνο μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο του για ανάπτυξη 5,5% για το έτος.

Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη πάνω από το 5%, το Πεκίνο «θα πρέπει οι επενδύσεις σε υποδομές να αυξηθούν κατά 18% κατά τη διάρκεια του 2022», εκτιμά η Alicia García-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis. «Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η μέση αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές ήταν 8%, τον Απρίλιο ήταν μόνο 3%, οπότε ένας ρυθμός ανάπτυξης 18% για τις υποδομές είναι σχεδόν εκτός ορίων».

Πηγή: fortune.com