Πώς η ψηφιακή εμπειρία κάνει τον ταξιδιώτη να μη βαριέται στο αεροδρόμιο

Πώς η ψηφιακή εμπειρία κάνει τον ταξιδιώτη να μη βαριέται στο αεροδρόμιο
Βιομετρικά τεστ, παραλαβή βαλίτσας στην πόρτα και ανέπαφες συναλλαγές, αλλάζουν το τοπίο των αερομεταφορών.

Αποστολή Κλουζ

Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στον κλάδο των αερομεταφορών, επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και των αεροδρομίων που προσπαθούν να γίνουν «πράσινα» και «έξυπνα» ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών τους.

Στο πλαίσιο του «Aviation Event 2024» που έλαβε χώρα στην Κλουζ της Ρουμανίας, ο Shamil Kerikov, Business Development Senior Manager, SITA, μίλησε για τα νέα trends που έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούνται σε διάφορα αεροδρόμια ανά τον κόσμο, τα οποία αλλάζουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την οργάνωση των διακοπών μας ή ενός επαγγελματικού ταξιδιού.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του, υπενθύμισε πως αρκετές δεκαετίες πριν ήταν σύνηθες οι επιβάτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο σχεδόν 30 λεπτά πριν την πτήση, να αφήνουν, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, τη βαλίτσα σε κάποιον υπάλληλο του αεροδρομίου και για να επιβιβαστούν να δίνουν τα στοιχεία τους χειρόγραφα. Το θέμα της ασφάλειας δεν είχε πάρει τις διαστάσεις που έχει σήμερα και ο τρόπος διεξαγωγής ενός ταξιδιού ήταν αρκετά πιο απλός και λιγότερο χρονοβόρος.

«Σήμερα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και προκλήσεις, αλλά, χάρη στην τεχνολογία, διαθέτουμε λύσεις. Σκεφτείτε ότι σχεδόν 7,8 δις άνθρωποι έχουν smartphone και μπορούν να διαχειριστούν το ταξίδι τους από οπουδήποτε και αν βρίσκονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Πλέον τα ταξίδια ξεκινούν και τελειώνουν οπουδήποτε και εμείς για να διευκολύνουμε τη διαδικασία φροντίζουμε ώστε να ελαχιστοποιείται η αναμονή στο αεροδρόμιο και ο κόσμος να μην βαριέται» ανέφερε ο κ. Kerikov.

Πρόσθεσε πως, εφόσον έχει γίνει το check in, η κάρτα επιβίβασης αλλά και η ταμπελίτσα των αποσκευών μπορούν να παραληφθούν αυτόματα από κάποιο μηχάνημα, δίχως ο επιβάτης να στριμώχνεται στην ουρά για να εξυπηρετηθεί από κάποιον υπάλληλο. Άλλωστε, ένα κατάλοιπο που άφησε η πανδημία ήταν ο περιορισμός της ανθρώπινης επαφής.

«Πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με μια γαλλική start up, η οποία επί της ουσίας απαλλάσσει τον ταξιδιώτη από το να έχει το άγχος της συλλογής των αποσκευών. Με άλλα λόγια, ο πελάτης που κάνει χρήση της εν λόγω υπηρεσίας, μπορεί να παραλάβει τη μεγάλη βαλίτσα του στον τελικό προορισμό χωρίς να χρειάζεται να την κουβαλά. Για παράδειγμα φεύγει από το αεροδρόμιο και παραλαμβάνει τη βαλίτσα κατευθείαν στο ξενοδοχείο ή σε όποια άλλη διεύθυνση έχει δηλώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ακόμη τάση που υπογραμμίζει την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, είναι η εφαρμογή των biometrics κατά τον έλεγχο. Αρκεί απλά το «σκανάρισμα» του προσώπου του ταξιδιώτη για να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλείας και να διαπιστωθεί η ταυτότητα του.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει η εμπειρία του ταξιδιώτη ψηφιακή, απαλλάσσοντας τον από περιττό άγχος, αλλά ταυτόχρονα ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας κατά την άφιξη και την αποχώρηση του από το αεροδρόμιο».

Σημειώνεται ότι το συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Aviation-Event, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κλουζ και τη RAA, συγκέντρωσε τη βιομηχανία των αερομεταφορών με ηγέτες, εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενα μέρη από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν βασικές προκλήσεις, ευκαιρίες και τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της αεροπορίας. Με έμφαση στην καινοτομία, τη συνεργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η εκδήλωση δημιούργησε ένα πρόσφορο έδαφος για οξυδερκείς συζητήσεις, δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: