Πώς η Tesla βρίσκει ευκαιρία να «αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της» στα EV

Πώς η Tesla βρίσκει ευκαιρία να «αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της» στα EV
epa08981628 (FILE) - Pedestrians (L) pass US car manufacturer Tesla store displaying a Tesla X vehicle at Frankfurt's pedestrian area Fressgass, late 16 November 2017 in Frankfurt, Germany (reissued 02 February 2021). US authorities on 02 February 2021 posted a recall at a website of US government upon which Tesla will recall a total of more than 134,000 Model X and Model S vehicles equipped with touchscreen displays that in case of a failure could raise a crash risk. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Tesla είχε ένα δύσκολο 2024, με τις μετοχές της να έχουν υποχωρήσει 34% φέτος μέχρι σήμερα.

Του Steve Mollman

Η Tesla είχε ένα δύσκολο 2024, με τις μετοχές της να έχουν υποχωρήσει 34% φέτος μέχρι σήμερα. Αλλά ο χώρος των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) γενικά περνάει δύσκολες στιγμές και η αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση, όπως πιστεύει ένας παρατηρητής του κλάδου.

Ο αναλυτής αυτοκινήτων της CFRA, Garrett Nelson, μιλώντας στο Fox Business αυτή την εβδομάδα, σημείωσε ότι η αντίπαλος της Tesla, Fisker, προσέλαβε πρόσφατα συμβούλους αναδιάρθρωσης εν μέσω συζητήσεων για μια πιθανή χρεοκοπία. Και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προσέθεσε, στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο στα υβριδικά – τα οποία προσφέρουν στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου χωρίς το άγχος της αυτονομίας – καθώς η αύξηση των πωλήσεων EV επιβραδύνεται.

«Αυτό ανοίγει πραγματικά έναν δρόμο για την Tesla να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε ο Nelson.

Αν και η αυτοκινητοβιομηχανία του Musk αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Κίνα, όπου ο ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά οχήματα είναι έντονος, ο Nelson θεωρεί την Tesla «ως το καλύτερο σπίτι σε ένα κακό οικοδομικό τετράγωνο στη δυτική αγορά».

Μια άλλη ένδειξη αυτού του «κακού οικοδομικού τετραγώνου» ήταν η αντίπαλος της Tesla, Rivian -εν μέσω αμφιβολιών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της- που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καθυστερήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Τζόρτζια και θα εξοικονομήσει χρήματα κατασκευάζοντας τα επερχόμενα νέα μοντέλα της στο υπάρχον εργοστάσιό της στο Ιλινόις.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κλάδο των EV», τονίζει ο Nelson.

Φυσικά, η Tesla είχε τις δικές της υπαρξιακές αγωνίες ως startup ηλεκτρικών οχημάτων όχι πολύ καιρό πριν.

Αλλά η Tesla σήμερα, επισημαίνει ο Nelson, «είναι πολύ διαφορετική από την εταιρεία που ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Η εταιρεία έχει ισολογισμό επενδυτικού βαθμού. Έχουν περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και σχεδόν καθόλου χρέος».

Ένα πράγμα που έχει αλλάξει από τότε είναι ότι ο Musk αγόρασε το Twitter (νυν X), και συνεχίζει να εκφράζει ή να υποστηρίζει μερικές φορές αμφιλεγόμενες θέσεις στην πλατφόρμα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ross Gerber, διευθύνων σύμβουλος της Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ηγεσία και τη δημόσια συμπεριφορά του Musk μιλώντας στο Yahoo Finance.

«Το αρχικό αφήγημα που νομίζω ότι οι περισσότεροι επενδυτές αποδέχθηκαν με την Tesla δεν περιελάμβανε τον Elon και το Twitter… Για πολύ καιρό, όλοι ελπίζαμε ότι πραγματικά δεν θα επηρέαζε την Tesla και τη ζήτηση για τα προϊόντα της», είπε ο Gerber. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό έχει πλέον συμβεί. Η ζήτηση για προϊόντα Tesla είναι προφανώς χαμηλότερη. Χρειάστηκε να κάνουν εκπτώσεις και να κάνουν πολλά πράγματα που βλάπτουν τα περιθώρια κέρδους και τις αποδόσεις και, εν τέλει, τα κέρδη της Tesla».

Όσο για τον Nelson, όταν ρωτήθηκε εάν η «απρόβλεπτη και καταναγκαστική συμπεριφορά» του Musk έπαιξε ρόλο στην πτώση της μετοχής, απάντησε: «Φυσικά και παίζει ρόλο. Η τιμή της μετοχής αντικατοπτρίζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς του Musk».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com