Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά με την πρόβλεψη των επόμενων πανδημιών;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά με την πρόβλεψη των επόμενων πανδημιών;
(210909) -- KUALA LUMPUR, Sept. 9, 2021 (Xinhua) -- A technician operates during a test run of the "fill and finish" process for CanSino vaccine at Solution Biologics factory in Kuala Lumpur, Malaysia, Sept. 8, 2021. Chinese company CanSino Biologics has helped Malaysia cross another milestone in vaccine manufacturing, this time by transferring technology to enable the local "fill and finish" of the COVID-19 vaccine based on the adenovirus platform. Malaysian pharmaceutical company Solution Biologics deputy group managing director Mohd Nazlee Kamal told Xinhua that close and friendly cooperation with CanSino has made the venture possible. TO GO WITH "Malaysian pharmaceutical company to produce COVID-19 adenoviral vector vaccine with Chinese technology" (Photo by Chong Voon Chung/Xinhua) (Photo by Zhang Wenzong / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Το EVEscape μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για «άμυνα» στον πόλεμο ενάντια σε υπάρχοντες ιούς, όπως οι Lassa και Nipah.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να «τρέχουν» την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για την πρόβλεψη της εξέλιξης ιών όπως ο κορονοϊός, προσπαθώντας να «δουν τις επόμενες μεταλλάξεις και παραλλαγές του COVID, καθώς και άλλους ιούς.

Ερευνητές στο Harvard Medical School και στο University of Oxford ανέπτυξαν από το 2021 ένα σύστημα τεχνητή νοημοσύνης με την ονομασία EVEscape.

Αν ήταν διαθέσιμο στην αρχή της πανδημίας, το EVEscape θα είχε προβλέψει τις πιο συχνές μεταλλάξεις και τις πιο ανησυχητικές παραλλαγές του COVID, υποστηρίζουν οι δημιουργοί του.

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την ανάπτυξη του μοντέλου, οι δημιουργοί του λένε ότι έχουν συγκεντρώσει πληθώρα δεδομένων που υποδηλώνουν ότι «μπορεί να κάνει εκπληκτικά ακριβείς προβλέψεις».

Πως λειτουργεί το μοντέλο

Οι ερευνητές ανέπτυξαν για πρώτη φορά το EVE το 2020, για να προβλέψουν αν οι γενετικές μεταλλάξεις στους ανθρώπους προκαλούσαν ασθένειες ή ήταν καλοήθεις. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ιούς όπως ο COVID.

Το EVEscape χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την αξιολόγηση των επερχόμενων παραλλαγών του COVID, εκτιμώντας ποιες από αυτές θα μπορούσαν να είναι οι πιο επικίνδυνες. Το εργαλείο αποδίδει μια βαθμολογία σε κάθε παραλλαγή που αναφέρεται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων με αλληλουχίες COVID. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η συγκεκριμένη παραλλαγή να αποφύγει την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό.

Δεν πρόκειται για μικρή υπόθεση, καθώς χιλιάδες νέα στελέχη COVID αναδύονται κάθε μήνα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η ομάδα συντάσσει μια δεκαπενθήμερη έκθεση που δημοσιεύει στο διαδίκτυο και μοιράζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ άλλων, για να βοηθήσει στον σχεδιασμό πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Fortune.com, τα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των εμβολίων και στη δημιουργία θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και τα αντιιικά φάρμακα όπως το Paxlovid.

Ακόμη και με εργαλεία όπως το EVEscape, είναι αδύνατο να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα τις ακριβείς παραλλαγές του COVID που θα κυριαρχούν σε έξι μήνες από τώρα, γεγονός που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τα εμβόλια όπως υπάρχουν σήμερα.

Ωστόσο, μοντέλα όπως το EVEscape «έχουν μεγάλες δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν από τους κατασκευαστές εμβολίων για το σχεδιασμό εμβολίων που είναι ανθεκτικά στις παραλλαγές», υποδεικνύοντας περιοχές-στόχους του ιού που είναι απίθανο να μεταλλαχθούν στο μέλλον, σε αντίθεση με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πρωτεΐνη spike του κορονοϊού.

Για αυτά που μέλλονται να ‘ρθουν

Το EVEscape μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για «άμυνα» στον πόλεμο ενάντια σε υπάρχοντες ιούς με δυνατότητα πανδημίας, όπως οι Lassa και Nipah, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των παθογόνων μικροοργανισμών με δυνατότητα πανδημίας του ΠΟΥ.

Και οι δύο αρχίζουν να εκδηλώνονται με μη ειδικές ασθένειες που δεν διαφέρουν από το COVID ή τη γρίπη, αλλά μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα και θάνατο. Ο ιός Nipah, για παράδειγμα, είναι θανατηφόρος στο 40% έως 75% των περιπτώσεων, όταν το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού ήταν 1% έως 4%.

Και οι δύο ιοί είναι εξαιρετικά ανεπαρκώς μελετημένοι, σύμφωνα με τους ερευνητές Το EVEscape θα επιτρέψει στους ερευνητές να προβλέψουν τη διαφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος για «κάθε μία μετάλλαξη αυτών των ιών», επιτρέποντάς τους να συγκεντρώσουν μια «λίστα παρακολούθησης» για αλλαγές που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε κίνδυνο τις λίγες θεραπείες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com