Ακόμη και μετά τη σύλληψη του Sam Bankman-Fried, η βιομηχανία cryptos παραμένει γεμάτη από άνδρες που συμπεριφέρονται σαν αγόρια

Ακόμη και μετά τη σύλληψη του Sam Bankman-Fried, η βιομηχανία cryptos παραμένει γεμάτη από άνδρες που συμπεριφέρονται σαν αγόρια
NEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried leaves from Manhattan Federal Court after court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι γυναίκες υποτιμούνται συνεχώς στα κρυπτονομίσματα και αλλού και μια μέρα αυτό θα είναι η δύναμή τους.

*Της Kathleen Breitman

Όταν η Caroline Ellison μπήκε στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα για να καταθέσει εναντίον του άλλοτε ρομαντικού και επιχειρηματικού συνεργάτη Sam Bankman-Fried, ένιωσα πολλά πράγματα ως γυναίκα που έχει χτίσει μια εταιρεία στον ίδιο κλάδο. Το πρώτο ήταν ότι έκανα λάθος που προσπέρασα αυτό το υπέροχο σακάκι YSL που φορούσε η Ellison για τη δίκη.

Η επόμενη σκέψη μου ήταν πιο σοβαρή: Μέχρι την κατάρρευση της σάπιας αυτοκρατορίας της FTX, η Ellison -η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του hedge fund της Bankman-Fried, Alameda Research– ήταν μία από τις λίγες, τις περήφανες, τις γυναίκες στο κρυπτονόμισμα με εκτελεστικό τίτλο. Το ανέκδοτό μου συνήθιζε να είναι: “υπάρχουν γυναίκες στο κρυπτονόμισμα – το πρόβλημα είναι ότι τις ξέρω όλες”.

Δεν υπάρχουν πολλές από εμάς και οι λόγοι είναι σχεδόν αποκλειστικά πολιτισμικοί. Κοιτάξτε μόνο το X (πρώην Twitter), όπου οι αναφορές σχετικά με την ουσία της κατάθεσης της Ellison επισκιάστηκαν από σκληρά σχόλια σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση. Άφησε την εντύπωση ότι η Ellison είχε γίνει ένα ακόμη θύμα του ιστού των ψεμάτων που είχε στήσει ο πρώην φίλος και αφεντικό της.

Θεωρητικά, τα cryptos δεν έχουν καμία σχέση με το φύλο – είναι ένα τεχνολογικό και πολιτισμικό φαινόμενο που επιτρέπει τη μεταφορά αξίας στο διαδίκτυο χωρίς μεσάζοντα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις τράπεζες ή τις εταιρείες πιστωτικών καρτών, τα κρυπτονομίσματα ξεκίνησαν ως projects από χομπίστες και οι περισσότερες από τις πρώτες… μυθολογίες τους ζωντάνεψαν σε πίνακες μηνυμάτων όπως το Reddit ή το 4Chan. Το ξεχωριστό χιούμορ και η ορολογία που περιβάλλει τον χώρο των cryptos μιμούνται εκείνο των σχεδόν αποκλειστικά ανδρικών χώρων στους οποίους σφυρηλατήθηκε.

Η πρώιμη κουλτούρα των κρυπτονομισμάτων συνέβαλε στη σπορά αυτού που θα γινόταν μια τεράστια δημογραφική ανισότητα στον κλάδο. Δεν είναι τόσο άσχημα όσο ήταν κάποτε. Το “γυναικείο ζήτημα” υποχώρησε εν μέρει λόγω της έκρηξης των NFTs, η οποία έφερε μια έγχυση γυναικείων προσώπων από τον κόσμο της τέχνης και βοήθησε να γίνει η συνολική ατμόσφαιρα στα cryptos πιο ευχάριστη. Ή τουλάχιστον ανεκτή.

Αλλά οι “δόξες” των κρυπτονομισμάτων εξακολουθούν να είναι ατημέλητοι αγορίστικοι τύποι ρακένδυτοι, οι οποίοι είναι πολύ… διαδικτυακοί και τουιτάρουν πάρα πολύ, στο πλαίσιο προσεκτικά σχεδιασμένων διαδικτυακών προσωπικοτήτων. Στην κατάθεσή της, η Ellison εξέθεσε πώς η ατημέλητη εμφάνιση του Bankman-Fried ήταν απλώς μια προέκταση των ψηφιακών προσπαθειών που κατέβαλε για να αποκρύψει ποιος πραγματικά ήταν. Όλα αυτά τα στοιχεία ταιριάζουν μεταξύ τους για να προβάλλουν μια μυθοπλασία: “Πολύ απορροφημένος από τη δουλειά και τις ιδέες για να νοιάζεται για πράγματα όπως η υγιεινή και η κοινωνική ευπρέπεια!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά στην υπόθεση της απάτης και της υπεξαίρεσης χρημάτων του SBF, ως επιχειρηματίας, φαίνεται απλή. Από την ίδρυσή του, το ανταλλακτήριο FTX λειτουργούσε ως μεταβατικό σύστημα για τη λήψη καταθέσεων πελατών για τη χρηματοδότηση της Alameda. Τελικά η Ellison διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda και κληρονόμησε αυτές τις εταιρικές πολιτικές. (Για να είμαστε σίγουροι, η ίδια κουλτούρα του Twitter που τώρα κοροϊδεύει την εμφάνισή της κάποτε επαινούσε την ικανότητά της να αντλεί “νομίσματα Sam” που σχετίζονται με την FTX προς όφελός τους). Η απάτη τους πρόλαβε όταν το γιγαντιαίο κενό στη διαλυτότητα επισημάνθηκε από τον δημοσιογράφο Ian Allison, ο οποίος υπέκλεψε έναν ισολογισμό της Alameda.

Το τελευταίο πράγμα που μου έκανε εντύπωση υπό το πρίσμα της κατάθεσης του Ellison είναι το πόσο απλοϊκή ήταν στην πραγματικότητα η όλη κομπίνα της FTX/Alameda – περισσότερο σαν την πλοκή μιας ταινίας των αδελφών Coen, παρά μια απάτη που σχεδιάστηκε από ιδιοφυΐες. Για παράδειγμα, πώς ο Ellison απολάμβανε σχεδόν απεριόριστες πιστώσεις και στενή σχέση με ένα βασιλικό χρηματιστήριο – και παρόλα αυτά απέτυχε να κάνει την Alameda συνεχώς κερδοφόρα; Όπως αποκάλυψε η μαρτυρία της, ολόκληρη η επιχείρηση λειτουργούσε με κουλτούρα κλοπής, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τα βιβλία;

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ellison δεν ήταν το πρόσωπο της απάτης που διευκόλυνε μοναδικά. Όταν όλα θα έχουν ειπωθεί και τελειώσει, ο SBF θα μείνει στην ιστορία ως ιδιοφυΐα για την ικανότητά του να μετατρέπει την ατημέλητη εμφάνισή του σε δισεκατομμύρια – τουλάχιστον προσωρινά. Ο άνθρωπος γνώριζε την αγορά του.

Ένας φίλος μου που εργάζεται για έναν ηθοποιό που έγινε επενδυτής, παρατήρησε κάποτε: “Συνήθως παίρνει ρόλους ως χαζός, αλλά είναι πολύ έξυπνος. Ο κόσμος δεν τον βλέπει να έρχεται και δεν είναι αυτό καλύτερο από την αντίθετη κατεύθυνση;” Μετά από αυτή την εβδομάδα καταθέσεων στην υπόθεση, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να διαφωνήσει κανείς.

Οι γυναίκες υποτιμούνται συνεχώς στα κρυπτονομίσματα και αλλού, και μια μέρα αυτό θα είναι η δύναμή τους. Στο μεταξύ, η εμμονή της βιομηχανίας με τους άσχετους θα είναι η τρέλα της.

*Η Kathleen Breitman είναι συνιδρύτρια της Tezos.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com