Πώς η Τσέλσι μπορεί να “γλιτώσει” τον Αμπράμοβιτς από σφοδρές οικονομικές κυρώσεις

Πώς η Τσέλσι μπορεί να “γλιτώσει” τον Αμπράμοβιτς από σφοδρές οικονομικές κυρώσεις
Chelsea owner Roman Abramovich gives a double thumbs up at fulltime after his team won 5-0 during the Premier League match between Chelsea and Everton played at Stamford Bridge London, England, on November 5, 2016 - photo Jed Leicester / Backpage Images / DPPI (Photo by Jed Leicester / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP) Photo: AFP
Ο Ρώσος μεγιστάνας ίσως να καταφέρει να γλιτώσει τα χρήματά του χάρη στην ομάδα του.

Ενώ αυξάνεται η πίεση για την τιμωρία των ολιγαρχών για την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει μια ασφάλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο κυνηγήσει τα περιουσιακά του στοιχεία: την αγαπημένη του Τσέλσι (Chelsea FC).

Ο σύλλογος που αγόρασε ο Αμπράμοβιτς για περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια το 2003 – τον οποίο αγάπησε, επέκτεινε και ανέδειξε σε νικητή του UEFA Champions League το 2021, αποτιμήθηκε από το Forbes στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Και οφείλει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον μεγαλομέτοχό της, το ιλιγγιώδες ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Kieran Maguire, λέκτορας οικονομικών του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, είπε στο Forbes ότι αυτό δίνει στον Αμπράμοβιτς έναν μοχλό πίεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογα με το πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι κυρώσεις.

Το χειρότερο σενάριο για τους οπαδούς της Τσέλσι είναι πλέον στο τραπέζι. «Αν θελήσει να πάρει τα δικά του χρήματα πίσω, θα μπορούσε να ζητήσει να του επιστραφεί το δάνειο από την Τσέλσι», λέει ο Maguire. «Αυτό σημαίνει ότι η Τσέλσι θα βάλει λουκέτο και ο Πούτιν θα μπορεί να πει: ‘Εσείς το ξεκινήσατε’».

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το πώς η εξελισσόμενη κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει τον αθλητικό κόσμο, ειδικά καθώς πολλές ομάδες προσπαθούν να κόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Η FC Schalke 04 της γερμανικής Bundesliga ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αφαιρεί το λογότυπο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom από τις φανέλες της. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη συμφωνία χορηγίας της με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, την Aeroflot, αφότου οι κυρώσεις απαγόρευσαν στην εταιρεία να δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και η UEFA αποφάσισε να αφαιρέσει τον τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη.

Σε κάθε περίπτωση, κι άλλες εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση αναμένεται να απομακρυνθούν από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι δυτικές κυρώσεις δεν μοιάζουν ικανές να κάμψουν τον Πούτιν