Γιατί οι δυτικές κυρώσεις δεν μοιάζουν ικανές να κάμψουν τον Πούτιν

Γιατί οι δυτικές κυρώσεις δεν μοιάζουν ικανές να κάμψουν τον Πούτιν
epa09780641 A handout photo made available by Russian President Press Service shows Russian President Vladimir Putin as he speaks about authorising a special military operation in Ukrainian Donbass region in Moscow, Russia, 24 February 2022. Russian President Vladimir Putin announced a 'special military operation in the Donbass with the aim, as he put it, of demilitarizing and denazifying Ukraine, as well as bringing to justice those who committed numerous bloody crimes against civilians.' Martial law has been introduced in Ukraine, explosions are heard in many cities, including Kiev after Russian troops entered Ukraine early 24 February. EPA/RUSSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί η Ρωσία να έχει αποδυναμωθεί από την πολυετή εξάρτηση από τις εξαγωγές πρώτων υλών, ωστόσο το Κρεμλίνο μοιάζει …χορτασμένο από τα έσοδα της περσινής πληθωριστικής έκρηξης των τιμών της ενέργειας.

του Christiaan Hetzner

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να μην επιτύχουν τον στόχο τους να αναγκάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν οι δυνάμεις του καταφέρουν να επιτύχουν τον στρατιωτικό τους στόχο πριν η χώρα νιώσει τo οικονομικό τίμημα.

Μπορεί η Ρωσία να έχει αποδυναμωθεί από την πολυετή εξάρτηση από τις εξαγωγές πρώτων υλών, ωστόσο το Κρεμλίνο μοιάζει …χορτασμένο από τα έσοδα της περσινής πληθωριστικής έκρηξης των τιμών της ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται τώρα σε προνομιακή θέση για να αντέξει τα αντίποινα που έχουν σχεδιαστεί για να αποδυναμώσουν τη δημοσιονομική του ικανότητα να διεξάγει πόλεμο.

«Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί και επιπλέον θα παγώσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες μόνο ώρες αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τα κύματα των όλο και πιο τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλουν οι δυτικοί σύμμαχοι μπορεί τελικά να χρειαστούν πολύ χρόνο για να ξεδιπλώσουν την πλήρη επίδρασή τους – πολύτιμος χρόνος που η Ουκρανία μπορεί να μην έχει στη διάθεσή της.

«Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να κλιμακώσει τη στρατιωτική αντιπαράθεση σε πόλεμο υποδηλώνει την προθυμία του να αποδεχθεί βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος υπέρ της εξασφάλισης μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών στόχων», έγραψε την Πέμπτη ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα παγκόσμιας διαχείρισης πλούτου της UBS.

Με μια πρώτη ματιά, η Ρωσία μοιάζει με εύκολο στόχο κυρώσεων, δεδομένης της μη ανταγωνιστικής οικονομίας της που ζει από τις εξαγωγές που συγκεντρώνονται από τα χωράφια ή εξορύσσονται από το έδαφος. Η ανισότητα του πλούτου δημιουργεί βαθιά ρήγματα στην κοινωνία της, η διστακτικότητα στον εμβολιασμό είναι ανεξέλεγκτη και το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση την κατατάσσει μόλις στην 159η θέση στον κόσμο.

«Η Ρωσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σχετικά χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα εμποδίσει την ικανότητα της χώρας να επιτύχει υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους και αύξηση εισοδήματος και βιοτικού επιπέδου», έγραψε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση για τη χώρα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο Michael Hüther, διευθυντής της οικονομικής δεξαμενής σκέψης IW στην Κολωνία της Γερμανίας, υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία προσέφερε στον Πούτιν την ευκαιρία να αποπροσανατολίσει από τα εγχώρια προβλήματα, όπως ο αργός ρυθμός της καινοτομίας και η εξάρτηση από τις ξένες εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, μηχανημάτων και άλλων διαρκών αγαθών.

«Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία από τις εξαγωγές εμπορευμάτων είναι πολύ μακρύς», έγραψε σε άρθρο του την Τετάρτη. «Η Ρωσία είναι οικονομικά πολύ πιο αδύναμη απ’ ό,τι η ίδια αισθάνεται πολιτικά και προβάλλει στρατιωτικά».

Αλλά παρά την απαρχαιωμένη βιομηχανία της και τις ερειπωμένες υποδομές της, η Ρωσία μπορεί να είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ για να αντέξει τις κυρώσεις, όσο έντονες κι αν είναι. Κατ’ αρχάς, η χώρα διαθέτει τεράστιους πόρους στη διάθεσή της, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο.

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία συμπίπτει με ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες γέμισαν τα ταμεία της Ρωσίας τους προηγούμενους μήνες και της έδωσαν ένα οικονομικό «μαξιλάρι».

Δείτε ακόμη:

LIVE Blog: Πυραυλικές επιθέσεις σε Κίεβο και Ζαπορίζια – Δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής

Πηγή: fortune.com