Πώς καταλήξαμε μέσα στην κρίση να θεωρούμε είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης

Πώς καταλήξαμε μέσα στην κρίση να θεωρούμε είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης
Με προβλήματα αναμένεται η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, καθώς απέβη άκαρπη η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και των πρατηριούχων για το θέμα της εξίσωσης των φόρων για του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, Κυριακή 14 Οκτωβρίου2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Ρομπέρτο Καραχάννας, εξηγεί γιατί φτάσαμε σε αυτές τις τιμές και πώς μπορεί να εξελιχθεί ο κλάδος.

Η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει και αυτό φαίνεται να έγινε την κατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι σήμερα ξεκινά και επισήμως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών που μεσολάβησε. Ειδικότερα, η τιμή εκκίνησης για την τρέχουσα χρονιά θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ, από 94,4 λεπτά τον Οκτώβριο του 2017.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ., με τις ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων να ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και γενικός διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ρομπέρτο Καραχάννας, στον κλάδο οι αυξήσεις φόρων είναι διαδοχικές και οι επιπτώσεις τεράστιες εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2008 ο αντίστοιχος φόρος διαμορφωνόταν στα 21 ευρώ τον τόνο και τώρα έχει φτάσει στα 280 ευρώ!

«Τα 280 ευρώ έχουν προκύψει από πολλαπλές αυξήσεις φόρων μέσα σε μία κρίση όπου ο Έλληνας είδε να συρρικνώνεται δραματικά ο μισθός του, πολλοί έχασαν ακόμα και τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έπρεπε να απορροφήσουν  την αύξηση φόρων που επεβλήθη σε μια σειρά από προϊόντα, ακόμα και σε βασικά αγαθά» τονίζει ο κ. Καραχάννας υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΕΕΠΕ έχει ζητήσει ο φόρος να υποχωρήσει στα επίπεδα των 60 ευρώ.

650 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα

Ωστόσο, όπως λέει, ακόμη κι αν αυτή η μείωση επιτευχθεί, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δίκοπο μαχαίρι εν τη απουσία ελεγκτικού μηχανισμού. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει πόσο πετρέλαιο διακινείται παράνομα στη χώρα μας. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παράνομη διακίνηση 650 εκατ. τόνων πετρελαίου, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες της τάξεως των 255 εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά έσοδα.

Ο κ. Καραχάννας εκφράζει την ανησυχία  πως ακόμη κι αν ο φόρος πέσει τελικά στα 60 ευρώ, θα αυξηθεί μεν η ζήτηση για θέρμανση, όμως είναι πολύ πιθανό το σενάριο να βλέπουμε Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιούν όχι για να ζεσταθούν, αλλά για τη μετακίνηση των οχημάτων τους. Αναγνωρίζει πως η ΑΑΔΕ, έχει ενεργοποιηθεί ως προς την πραγματοποίηση ελέγχων, όμως, όπως λέει αυτό δεν αρκεί  από τη στιγμή που το σύστημα εισροών εκροών δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Όσο για τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως είναι για παράδειγμα το φυσικό αέριο, που κερδίζουν σταδιακά έδαφος, ο κ. Καραχάννας τονίζει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες  δεν νιώθουν ότι απειλούνται, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών έχουν αναπτύξει δραστηριότητα πάνω στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδιά τους.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 6,8% ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2030 είναι το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 14%. Ο δρόμος είναι μακρύς και για να πας σε αυτά τα νούμερα χρειάζονται επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές, όσο και κρατικές, για την δημιουργία δικτύων και υποδομών» λέει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει την τιμή εκκίνησης του 1,14 ευρώ ως αυξημένη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή η αύξηση που προέρχεται από την άνοδο των τιμών διεθνώς, δεν πηγαίνει ως κέρδος στις εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες αναγκάζονται, για να επιβιώσουν, να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης.

«Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο είδαμε αρκετές εταιρείες να κλείνουν ενώ και σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν και κάποιες που χαροπαλεύουν. Είναι ξεκάθαρο πως για να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει και να διατηρηθούν σε αριθμό οι 13 μεγάλες εταιρείες, θα πρέπει να εξελιχθεί σε ενεργειακό κλάδο» τονίζει ο κ. Καραχάννας προσθέτοντας πως το Κράτος θα πρέπει να σταματήσει να μοιράζει ποινές και να βοηθήσει επιτέλους τις εταιρείες του κλάδου να κάνουν το επόμενο βήμα, προς όφελος των ίδιων και του τελικού καταναλωτή.