Πώς κινούνται οι αγορές μπροστά στην νέα αύξηση επιτοκίων που ετοιμάζει η ΕΚΤ

Πώς κινούνται οι αγορές μπροστά στην νέα αύξηση επιτοκίων που ετοιμάζει η ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Πλησιάζει μια εβδομάδα που μας φέρνει τρεις μεγάλες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Μετά από τις αιφνιδιαστικές αυξήσεις επιτοκίων από την Reserve Bank of Australia και την Bank of Canada, οι επενδυτές είναι λίγο νευρικοί, καθώς πλησιάζει μια εβδομάδα που μας φέρνει τρεις μεγάλες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζα της Ιαπωνίας, επισημαίνει το Reuters.

Οι κινήσεις της περασμένης εβδομάδας έχουν πυροδοτήσει αβεβαιότητα στο μυαλό των επενδυτών σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρακάμψει ή θα εκπλήξει την Τετάρτη. Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε ότι η πιθανότητα η Fed να παραμείνει ακίνητη είναι πάνω από 70%, αλλά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τρίτη μπορεί απλώς να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αναμένονται τέτοιες εκπλήξεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με τις αγορές να αναμένουν ευρέως από την ΕΚΤ να προχωρήσει και να παραμείνει επιθετική και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να επιμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Οι μετοχές στην Ασία είναι σε «σίγαση», ενώ το δολάριο ΗΠΑ είναι σταθερό. Ο Nikkei της Ιαπωνίας, αν και συνέχισε την άνοδό του, ανεβάζοντας το κέρδος από το τρέχον έτος στο 25%, παρόλο που η πορεία επηρεάζει τους ιδιώτες επενδυτές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να βρίσκονται σε υψηλότερο άνοιγμα, αλλά η αστάθεια είναι στα χαρτιά. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε άλλο ιστορικό χαμηλό νωρίς τη Δευτέρα εν όψει των στοιχείων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: