Πώς μεγάλες ελληνικές πόλεις θα καταστούν city break προορισμοί

Πώς μεγάλες ελληνικές πόλεις θα καταστούν city break προορισμοί
Άποψη της Ακρόπολης και του Σαρωνικού απο τον Λυκαβηττό , Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων - Τι κάνουν καλύτερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις;

Δεν αρκεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά ή η γαστρονομική κουλτούρα για να καταστεί μια πόλη city break προορισμός, 12 μήνες το χρόνο, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο για επαγγελματικά, αλλά και για ταξίδια αναψυχής. Αν το Παρίσι, η Ρώμη, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο έχουν καταφέρει να γίνουν πόλος έλξης ταξιδιωτών, είναι γιατί επενδύουν συστηματικά σε υποδομές, αλλά και σε δρώμενα που κρατούν τις πόλεις τους ζωντανές.

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να μην είναι απλώς σημείο ένα μετάβασης για τα ελληνικά νησιά, αλλά μια πόλη που ο τουρίστας θα επισκεφτεί συνειδητά, θα περάσει χρόνο για να την ανακαλύψει και θα είναι ανοιχτός να απολαύσει τις ομορφιές που κρύβει στο εσωτερικό της. Ωστόσο, για να σκοράρει η πρωτεύουσα, καθώς και άλλες ελληνικές πόλεις ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων, απαιτείται στοχευμένη στρατηγική μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων πηγών εσόδων.

Παράγοντες της αγοράς και θεσμικοί από την τουριστική βιομηχανία εξηγούν  με απτά παραδείγματα στο Fortune Greece το πώς η Ελλάδα θα πλασαριστεί διεθνώς ως χώρα με city break προορισμούς, ικανούς να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο.

Το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας μπορεί να κερδίσει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ με 100.000 ψηφιακούς νομάδες για περίπου έξι μήνες. Τι είδους κίνητρα πρέπει να δοθούν ώστε να δελεαστεί αυτή η κατηγορία εργαζομένων και να επιλέξει την Ελλάδα και δη την Αθήνα ως εργασιακή βάση;

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων με τον οποίο δίνεται έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στην χώρα μέσα στο έτος.

Η φοροαπαλλαγή θα έχει διάρκεια επτά ετών υπό δύο προϋποθέσεις: ο εργαζόμενος να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας και να μην έχει αφαιρέσει αντίστοιχη θέση εργασίας από την Ελλάδα.

Επιπλέον φέτος, στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας για παροχή δεδομένων συναλλαγών μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Visa συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας με την Visa στο πρόγραμμα Digital Nomads για τα στελέχη της εταιρείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού για τους ψηφιακούς νομάδες.

«Η πρωτοβουλία Digital Nomads του Υπουργείου Τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Marketing Greece. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα την τελευταία πενταετία έχει τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες. Nα σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με την Κροατία και την Εσθονία) που έχουν δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αθηναίων έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και από άλλους προορισμούς της χώρας» λέει η κα Αναστασοπούλου.

Παράλληλα, αναφέρεται και στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας workfromgreece.gr υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την επίσημη πρόσκληση προς τους ψηφιακούς νομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή στην Ελλάδα.

Τι κάνουν καλύτερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις;

Τη δική του οπτική μοιράζεται ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου μεν, όμως είναι αρκετή η απόσταση που πρέπει να διανύσει για να φτάσει μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εδώ και χρόνια έχουν επενδύσει σε αυτό το μοντέλο πόλεων.

«Στην Αθήνα το πρώτο μεγάλο βήμα έχει γίνει, ωστόσο το μεγάλο της μειονέκτημα είναι ότι εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Είναι μία πόλη την οποία επισκέπτονται από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο όταν στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχει κινητικότητα όλο το χρόνο διότι γίνονται αρκετές εκθέσεις, πολιτιστικά δρώμενα, επαγγελματικά συνεδρία, γεγονότα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Έγινε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, αλλά η συγκυρία ήταν κακή, διότι είχαμε διαδοχικά μνημόνια, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης που δεν άφησαν να πάρει την ανάσα που χρειάζεται».

Ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων εκθεσιακών κέντρων, ο κ. Τάσιος τονίζει πως είναι ζωτικής σημασίας οι επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό. Για παράδειγμα η Πάρνηθα παραμένει, όπως λέει, ανεκμετάλλευτη όπως και το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Μια εξίσου στρατηγική κίνηση που θα άλλαζε την ευρύτερη εικόνα της πόλης συνδέεται με την καλύτερη διασυνδεσιμότητα του παραλιακού μετώπου με το κέντρο της Αθήνας.

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, έναν τόπο τον οποίο γνωρίζει καλά, υπογραμμίζει πως υπολείπεται σημαντικά της Αθήνας, παρότι ανεβαίνει σε επίπεδο υποδομών και έχει καλύτερη διασυνδεσιμότητα, συγκριτικά με το παρελθόν.

«Η Θεσσαλονίκη καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια να δημιουργήσει ένα προϊόν εφάμιλλο της Αθήνας και για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί και με όμορους προορισμούς που είναι κάτι που συζητείται από τους φορείς της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Τα Ιωάννινα και ο Βόλος είναι επίσης δύο πόλεις που διαθέτουν σημαντική οδική πρόσβαση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά βλέπω σταδιακά στο μέλλον να ανεβαίνει και η Αλεξανδρούπολη διότι ενισχύεται όχι τόσο τουριστικά, όσο σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Περισσότερες και συχνότερες αεροπορικές συνδέσεις

Ανάλογη είναι η φιλοσοφία του Χρήστου Πετρέα, Business & Tourism Economist, ο οποίος  εστιάζει την προσοχή του στη βελτίωση των εσωτερικών υποδομών και των δυνατοτήτων της μετακίνησης από το ένα αξιοθέατο στο άλλο, ή την μία περιοχή δραστηριότητας στην άλλη.

«Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι δημαρχιακές αρχές έχουν προχωρήσει σε σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πρόγραμμα ανάπτυξης γειτονιών με τα δικά τους χαρακτηριστικά. Σαν παράδειγμα, στην Αθήνα να μην έχουμε μόνον Σύνταγμα – Πλάκα – Ακρόπολη ως προβαλλόμενα τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και άλλες περιοχές (σχεδιάζεται η Ακαδημία Πλάτωνος), και να υποστηρίζονται με την κατάλληλη σηματοδότηση, πρόσβαση και συγκοινωνίες».

Επισημαίνει πως η προβολή της πόλης ως city break προϋποθέτει την ενημέρωση του υποψήφιου επισκέπτη για τα αξιοθέατα, τις δυνατότητες «μοναδικών εμπειριών», την ύπαρξη ελκυστικών δρώμενων, άρα απαιτούνται ενέργειες προβολής – με τα σημερινά μέσα κυρίως διαδικτυακά.

«Σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του City Break είναι επίσης οι καλές αεροπορικές συνδέσεις. Οι περισσότερες μεγάλες Ελληνικές πόλεις χρειάζονται ακόμη να βελτιώσουν τις αεροπορικές διασυνδέσεις με χώρες – πηγές των επισκεπτών city break. Υποψήφιες να αναδειχθούν city break πόλεις μπορούν να είναι το Ηράκλειο και τα Χανιά στην Κρήτη, η Καλαμάτα και σε ελληνικά νησιά με καλές αεροπορικές συνδέσεις όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα» καταλήγει.