Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Τσίπρα να συμβιβαστεί;

Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Τσίπρα να συμβιβαστεί;

Το Bloomberg αποκαλύπτει τις εξηγήσεις που έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας στον Έλληνα πρωθυπουργό, οδηγώντας στη συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής.    

Το παρασκήνιο της συμφωνίας στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής παρουσιάζει το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν τηλεφωνικά μια μέρα πριν το κρίσιμο ραντεβού των υπουργών της Ευρωζώνης. Στη συνομιλία που διήρκησε 50 λεπτά, η καγκελάριος της Γερμανίας εξήγησε στον κ. Τσίπρα πως «δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να υπάρξει η απαιτούμενη συμφωνία, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα», και πως «η Γερμανία δεν κάνει πίσω».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτή ήταν η πρώτη ουσιαστική συνομιλία των δύο πλευρών. Από την ημέρα του σχηματισμού της, η νέα Κυβέρνηση έχει ενοχλήσει σημαντικούς συνεργάτες τους στην Ευρωζώνη και απομονώθηκε από αυτούς, ενώ ταυτόχρονα έχει αναβάλει μέρος των υποσχέσεών της προς τους ψηφοφόρους της, γεννώντας αμφιβολίες για τις προθέσεις της. Σύμφωνα με το Bloomberg, η στάση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη, στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, θύμιζε περισσότερο «ακαδημαϊκό, παρά πολιτικό, που ρωτούσε τηλεφωνικά τον Τσίπρα για τα πάντα».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην Γερμανίδα ομόλογό του ύστερα  από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων της 16ης Φεβρουαρίου, όταν ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε την παράταση του προγράμματος «παράλογη και απαράδεκτη».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θεοδώρου Πελαγίδη, που θεωρεί την κυβέρνηση μια ομάδα «ερασιτεχνών που όμως προσαρμόζονται» και πως «η διαπραγμάτευση έδειξε πως η Ελλάδα δεν έχει επιρροή.»

«Το κόστος αυτής της μακράς διαμάχης υπήρξε τεράστιο», αναφέρει ο κ. Πελαγίδης. «Έφυγαν δισεκατομμύρια καταθέσεων από τις τράπεζες, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, σταμάτησε η ανάπτυξη. Αυτό το απότομο σταμάτημα θα κοστίσει ακριβά».