Πώς να αποφύγετε μια δυσάρεστη πρόσληψη

Πώς να αποφύγετε μια δυσάρεστη πρόσληψη

Τί πρέπει να προσέξετε για να μην κάνετε τη λάθος επιλογή.

Πρόσφατη έρευνα της Robert Half Finance & Accounting αντικατοπτρίζει μια συνεχιζόμενη τάση: Εκτός από την κακή απόδοση, μία αποτυχημένη πρόσληψη αποτελεί αποτέλεσμα ενός συνόλου ικανοτήτων.

Σχεδόν το ήμισυ των Οικονομικών Διευθυντών που ερωτήθηκαν (47 τοις εκατό) απάντησε με αυτόν τον τρόπο, πάνω από 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με μια παρόμοια έρευνα που διεξήχθη πριν πέντε χρόνια. Ένα άλλο 29 τοις εκατό των οικονομικών στελεχών θεωρούν ότι οι ασαφείς προσδοκίες απόδοσης είναι ο κύριος λόγος που οι νέοι εργαζόμενοι δεν ευδοκιμούν.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις που έδωσαν στελέχη εταιρειών διαφόρων μεγεθών:


«Το γεγονός ότι οι εταιρείες προσλαμβάνουν το λάθος άτομο εκδηλώνει την αποτυχία τους να ορίσουν με σαφήνεια τί θέλουν να έχει ένας υποψήφιος», δήλωσε ο Greg Scileppi, πρόεδρος της Robert Half , International Staffing Operations. Στη συνέχεια προσέθεσε: «Κάντε μια γενική περιγραφή της θέσης, ορίστε ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες του ενδιαφερόμενου και δημιουργήστε έναν χάρτη, ο οποίος θα τον βοηθήσει να διαπρέψει».

«Η πρόσληψη για νέες ή και υπάρχουσες θέσεις δίνει μια ευκαιρία στην εταιρεία να αποδείξει ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για να εργαστεί κανείς», συμπλήρωσε ο Scileppi, ο οποίος παραθέτει τέσσερις συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε μία δυσάρεστη πρόσληψη:

  • Προσδιορίστε αυτά που ζητάτε: Δημιουργήστε μία λίστα με τις βασικές δεξιότητες που ζητάτε καθώς και όσα μπορούν να μαθευτούν μέσω της πρακτικής.
  • Μην προσπερνάτε τον έλεγχο αναφοράς: Επικοινωνήστε με τους πρώην διευθυντές των υποψηφίων για να πληροφορηθείτε εάν οι ενδιαφερόμενοι είναι κατάλληλοι για την εταιρεία σας.
  • Ζητήστε βοήθεια: Αναζητήστε τρόπους για να μάθετε περισσότερα για έναν υποψήφιο. Ένας διαφημιστής, επί παραδείγματι, μπορεί να σας αξιολογήσει ένα άτομο που αναζητά εργασία με βάση τις δεξιότητες και τις προσδοκίες απόδοσης.
  • Δράστε αμέσως: Εάν τελικά βρείτε έναν υποψήφιο-διαμάντι, κινηθείτε γρήγορα και προχωρήστε σε μία καλή προσφορά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι υποψήφιοι χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν οι εταιρείες καθυστερούν να λάβουν απόφαση. Μην καθυστερείτε τη διαδικασία.