Πώς να διαπραγματευτείτε έναν υψηλότερο μισθό προτού αποδεχθείτε τη νέα σας δουλειά

Πώς να διαπραγματευτείτε έναν υψηλότερο μισθό προτού αποδεχθείτε τη νέα σας δουλειά
Photo: pixabay.com
Εάν ελπίζετε να εξασφαλίσετε τον υψηλότερο δυνατό μισθό, οι ειδικοί λένε ότι η ιδανική στιγμή για να τον ζητήσετε είναι πριν καν υπογράψετε την προσφορά εργασίας.

Όταν περνάτε από συνέντευξη για έναν νέο ρόλο ή αξιολογείτε προσεκτικά τον τρέχοντα ρόλο σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά το πακέτο αποζημίωσης που σας προσφέρεται και κατά πόσον αυτό αντιπροσωπεύει δίκαια την αξία σας στην αγορά, τις προσπάθειές σας και τον φόρτο εργασίας σας.

Αν δεν είναι, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσετε ιδιαιτέρως με τον πιθανό εργοδότη σας και να του ζητήσετε να το ξανασκεφτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα χρόνια εμπειρίας, η εκπαίδευση, η τοποθεσία και οι δεξιότητες παίζουν ρόλο στον καθορισμό ενός δίκαιου μισθού για έναν υποψήφιο», λέει η Λόρα Μιλς, επικεφαλής του τμήματος Early Career Insights στο Forage, μια διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης. «Είναι ευκολότερο να διαπραγματευτείτε το μισθό πριν ενταχθείτε σε μια εταιρεία σε σχέση με μετά, οπότε φροντίστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να διαπραγματευτείτε όταν λάβετε τη επιστολή προσφοράς εργασίας».

Εάν είστε σε συνέντευξη για έναν νέο ρόλο και έχετε φτάσει στο σημείο της διαδικασίας όπου είστε έτοιμοι να συζητήσετε το μισθό σας, θα πρέπει να ζητήσετε την κορυφή του εύρους των αποδοχών που εξετάζονται για το συγκεκριμένο ρόλο, σύμφωνα με τα προσόντα και την εμπειρία σας.

Εάν ελπίζετε να εξασφαλίσετε τον υψηλότερο δυνατό μισθό, οι ειδικοί λένε ότι η ιδανική στιγμή για να τον ζητήσετε είναι πριν καν υπογράψετε την προσφορά εργασίας. Το να περιμένετε μέχρι να ενταχθείτε στην ομάδα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μεταφραστεί σε μεγάλες απώλειες, εάν δεν πληρώνεστε με την αξία σας στην αγορά ή δεν εξασφαλίζετε τακτικές αυξήσεις για να λαμβάνεται υπόψη ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, οι μισοί από τους εργαζόμενους που άλλαξαν θέση εργασίας είδαν πραγματική αύξηση 9,7% ή περισσότερο σε σχέση με τον μισθό τους ένα χρόνο νωρίτερα. Εντωμεταξύ, ο μέσος εργαζόμενος που παρέμεινε στην ίδια θέση εργασίας είχε απώλειες 1,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να διαπραγματευτείτε τον μισθό σας πριν ξεκινήσετε έναν νέο ρόλο

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία της συνέντευξης και λάβετε γραπτή επιστολή προσφοράς εργασίας, είναι απολύτως οκ να ζητήσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τον μισθό που σας προσφέρεται. Γενικά, θα πρέπει να έχετε κάποια ιδέα από την αρχή της διαδικασίας της συνέντευξης σχετικά με το εύρος της αμοιβής που εξετάζεται για τον συγκεκριμένο ρόλο

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την προσφορά προς εσάς, θα πρέπει να βρείτε ένα πειστικό επιχείρημα για τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι αξίζετε έναν υψηλότερο μισθό.

Καθορίστε την αγοραία αξία σας: Η αγοραία αξία σας είναι ο μισθός που θα έπρεπε να κερδίζετε με βάση τα χρόνια εμπειρίας σας, το σύνολο των δεξιοτήτων σας, την τοποθεσία, τον μέσο μισθό για τη θέση στον κλάδο σας και άλλα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σύγκριση μισθολογικών κλιμακίων για παρόμοιες θέσεις σε διαφορετικές εταιρείες, αναφορά σε διαδικτυακά στοιχεία για τον μέσο μισθό ανά περιοχή και επάγγελμα, ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις αμοιβές με συναδέλφους ή άλλους στον κλάδο σας και πολλά άλλα.

Υποστηρίξτε την οπτική σας: Διατυπώστε με αυτοπεποίθηση την άποψή σας στον μελλοντικό σας εργοδότη ή στον εκπρόσωπο ανθρώπινου δυναμικού που καταρτίζει το πακέτο των αποδοχών σας. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με την επιθυμητή αμοιβή σας, γιατί πιστεύετε ότι το ιστορικό σας ταιριάζει με αυτό το επίπεδο αμοιβής και πώς η συνεισφορά σας θα μπορούσε να προσθέσει αξία στην ομάδα. «Παραμείνετε πάντα ευγενικοί και με σεβασμό, αλλά επιμείνετε στο μισθό που πιστεύετε ότι αξίζετε», λέει η Μιλς. «Αν είστε επίμονοι με το αίτημά σας, θα ξέρετε ότι δεν έχετε αφήσει χρήματα στο τραπέζι μετά τη διαπραγμάτευσή σας».

Μην κάνετε έκπτωση σε άλλες πτυχές του πακέτου αμοιβών σας: Εάν ο πιθανός εργοδότης σας δεν είναι διατεθειμένος να αυξήσει την αμοιβή σας, μη φοβηθείτε να ζητήσετε άλλα κίνητρα, όπως ένα μπόνους πρόσληψης, τη δυνατότητα να εργάζεστε από το σπίτι, ένα επίδομα εργασίας από το σπίτι, μετοχές της εταιρείας και άλλα. «Μπορείτε να διαπραγματευτείτε σχεδόν κάθε πτυχή του μισθολογικού σας πακέτου: μισθό, αμειβόμενο ελεύθερο χρόνο, πρόγραμμα εργασίας και μπόνους. Ξεκινήστε με τη διαπραγμάτευση του βασικού σκέλους του μισθού, καθώς το ποσό αυτό θα πολλαπλασιαστεί με την πάροδο του χρόνου με τις επόμενες αυξήσεις. Αξιολογήστε τις δεξιότητες, την εμπειρία και την εκπαίδευση που φέρνετε στο τραπέζι για να ζητήσετε πρόσθετο μισθό», λέει η Μιλς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φροντίστε να διατηρείτε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το αφεντικό σας

Παρόλο που οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι πολύ πιο απλές στο στάδιο όπου σας προσφέρουν μια εργασία, οι συζητήσεις σχετικά με τον μισθό σας δεν πρέπει να τελειώνουν εκεί.

Θα πρέπει να θέσετε ως στόχο σας να έχετε συνεχείς συζητήσεις με το αφεντικό σας και την ομάδα ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορείτε να επανεξετάζετε τακτικά την αμοιβή σας και να διασφαλίζετε ότι είναι πάντα μια δίκαιη και ακριβής έκφραση του φόρτου εργασίας σας, των αυξανόμενων δεξιοτήτων σας και της συνεισφοράς σας στην ομάδα σας.

Ρωτήστε τον εργοδότη σας σχετικά με τα είδη των ορόσημων ή των σημείων αναφοράς για τα οποία θα πρέπει να εργάζεστε ώστε να εξασφαλίσετε μια αύξηση στο μέλλον, και επικοινωνήστε μαζί του τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο στην ίδια λογική και εργάζεστε για τους ίδιους στόχους.

Το συμπέρασμα

Η διαπραγμάτευση του μισθού είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας συνέντευξης και πρόσληψης και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε να ζητάτε από τον πιθανό εργοδότη σας μια αύξηση του μισθού σας. Η αμοιβή σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την αξία που προσθέτετε στην εταιρεία. Αλλά για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε ισχυρά επιχειρήματα, οπότε φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας προτού πλησιάσετε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Φέρτε παραδείγματα για τον αντίκτυπό σας στην εξοικονόμηση κόστους και χρόνου και στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες», λέει η Μιλς. «Η ποσοτικοποίηση του αντίκτυπού σας μπορεί να βοηθήσει να πείσετε εκείνους που έχουν τη δύναμη να αυξήσουν τον μισθό σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: