Πώς να είστε παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι

Πώς να είστε παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι

Είτε ως freelancer, είτε ως entrepreneur, οι βασικές αρχές είναι ίδιες.

Λίγοι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να πληρώσουν τη στέγασή τους σε επαγγελματικούς χώρους, ενώ τα co-working spaces έχουν κάποιο κόστος που δεν εξισορροπείται πάντα από τα οφέλη του networking που προσφέρουν.

Εφόσον η πλειονότητα των εργασιών μπορεί να γίνει σε ένα γραφείο με έναν υπολογιστή, πολλοί entrepreneurs επιλέγουν τη λύση του σπιτιού τους. Ωστόσο, οι παγίδες είναι πολλές, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περισπασμούς και τη «χαλαρή» ατμόσφαιρα με την οποία έχουμε συνδέσει το σπίτι μας. Ουσιαστικά, είναι ο χώρος όπου επιστρέφουμε για ηρεμία και ξεκούραση, πώς θα πείσουμε τον εαυτό μας να εργαστεί παραγωγικά σε αυτόν;

Εδώ θα βρείτε πέντε τρόπους να το καταφέρετε:

Σταθερό ωράριο
Ο οργανισμός μας αγαπάει τη ρουτίνα. Θέλει να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε πρωί και, αντίστοιχα, να τρώει, να ασκείται, να εργάζεται και να ξεκουράζεται σε σταθερές στιγμές μέσα στην ημέρα προκειμένου να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ορίσετε τις ώρες εργασίας που είναι απαραίτητες και να τις τηρείτε όποιες και αν είναι αυτές.

Παίζει ρόλο το προφίλ σας στο Facebook στην ανεύρεση εργασίας;

Ευχάριστο περιβάλλον
Έχουν γραφτεί πολλά για τα ακατάστατα γραφεία και πόσο επηρεάζουν την παραγωγικότητα. Έχουν γραφτεί άλλα τόσα για το πώς οι άνθρωποι βρίσκουν άκρη μέσα στο «δημιουργικό χάος» που φτιάχνουν γύρω τους. Δεν υπάρχει συνταγή, προσαρμόστε το χώρο στο γούστο σας. Αγοράστε τον αγαπημένο σας υπολογιστή, να χαίρεστε να δουλεύετε μαζί του. Φτιάξτε το χώρο ώστε να σας κάνει να νιώθετε όμορφα (το γραφείο της εταιρείας σπάνια το καταφέρνει αυτό). Βάλτε μουσική, φυτά, ο,τιδήποτε. Από εδώ θα ανθίσουν όλες οι ιδέες σας.

Χώρος έτοιμος για μπίζνες
Η προηγούμενη παράγραφος δεν σημαίνει, φυσικά, πως το σπίτι μπορεί να μοιάζει με φοιτητικό δωμάτιο. Θα πρέπει να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να δεχτείτε συνεργάτες, πελάτες ή πιθανούς συνεταίρους. Το ότι σας συναντούν στο σπίτι-γραφείο είναι για πολλούς άβολο από μόνο του, η ακαταστασία απλώς θα χειροτερεύσει την εντύπωση που δίνετε.

Κάνε την επιχειρηματική σου ιδέα να πετύχει

Κλειδώστε τους έξω
Είναι δύσκολο για την οικογένεια και τους κοντινούς μας ανθρώπους να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε διαθέσιμοι ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε την κατάσταση, υποσχόμαστε να αφιερώσουμε χρόνο αργότερα, στην ανάγκη κλειδώνουμε την πόρτα.

Κινητό γραφείο
Ένα λάπτοπ και μια 3G σύνδεση είναι όλα όσα χρειάζεστε για να εργαστείτε από οπουδήποτε. Αλλάξτε περιβάλλον για λίγες ώρες -ή για όλη την ημέρα- και εργαστείτε από ένα καφέ, από ένα παγκάκι, από το γρασίδι στο πάρκο εφόσον μπορείτε. Επιστρέφοντας στο σπίτι θα είναι σαν να έχετε κάνει διάλειμμα, αλλά και η δουλειά θα έχει προχωρήσει.