Πώς να βγάλετε λεφτά από το Instagram

Πώς να βγάλετε λεφτά από το Instagram
A boy looks up at a mural reading "A Wish for Peace" in Medford, Massachusetts September 15, 2014. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR46BOM

Οι φωτογραφίες σας μπορεί να αξίζουν πολλά. Ειδικά όταν είναι δημοφιλείς και εσείς δεν ντρέπεστε να τις διαφημίσετε.

Το Instagram είναι δημοφιλέστερη εφαρμογή sharing φωτογραφιών στον κόσμο με περισσότερους από 300 εκατ. χρήστες. (περίπου όσους έχει το Skype και το Google+).

Μπορεί κανείς να «ακολουθεί» χρήστες, να ανεβάζει τις εικόνες του, να εφαρμόζει φίλτρα, να παρακολουθεί τις αναρτήσεις διάσημων, να σχολιάζει και να κάνει like.

Μπορεί, όμως, και να βγάλει χρήματα.

Πώς θα μετατρέψετε τους followers σε πελάτες; Υπάρχει τρόπος.

1. Φτιάξτε το κοινό σας

Το πρώτο βήμα είναι συνήθως και το δυσκολότερο. Πρέπει να έχετε ένα account, να έχετε τραβήξει πολλές φωτογραφίες, αυτές να είναι τόσο ωραίες και ενδιαφέρουσες που να παίρνουν πολλά like και να προκαλούν όλο και περισσότερους followers, εσείς να απαντάτε στα σχόλια των χρηστών και, γενικά, να συντηρείτε τη συζήτηση και τη δραστηριότητα στο account σας.

2. Χρησιμοποιήστε hashtags

Αν σε μια φωτογραφία παραλίας βάλετε το hashtag #beach, τότε αυτή θα εμφανίζεται σε κάθε αναζήτηση κάθε χρήστη που θα ψάχνει με αυτόν τον όρο. Φροντίστε να βάλετε τουλάχιστον τρία hashtags που να περιγράφουν την εικόνα, αλλά και που να είναι λέξεις που ο άλλος θα χρησιμοποιήσει ψάχνοντας.

3. Προσοχή στην ποιότητα

Στο Internet κυκλοφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες. Για να αγοράσει κάποιος τη δική σας πρέπει να είναι πραγματικά ξεχωριστή. Δεν έχει σημασία το αντικείμενο, ο καθένας ψάχνει και κάτι διαφορετικό. Αν ο ενδιαφερόμενος π.χ. για αστικά τοπία «πέσει» πάνω στις εικόνες σας με κτίρια πρέπει αμέσως να εντυπωσιαστεί, να πειστεί ότι βρήκε ένα κρυμμένο διαμάντι, να νιώσει την ικανοποίηση ότι σας ανακάλυψε.

4. Μάθετε φωτογραφία

Δείχνει αυτονόητο αλλά δεν είναι. Το ομορφότερο θέμα του κόσμου θα δείξει μισό αν τραβηχτεί με λάθος ή ερασιτεχνικό τρόπο. Παρακολουθήστε σεμινάρια, διαβάστε για τεχνικές, δοκιμάστε φίλτρα, πειραματιστείτε με το φως, συμβουλευτείτε ειδικούς, πάντα έχετε κάτι να μάθετε.

5. Χρησιμοποιήστε διάφορες κάμερες

Δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά το Instagram επιτρέπει να κάνεις upload εικόνες που δεν τραβήχτηκαν από το κινητό. Όμως μόλις ανεβούν στην εφαρμογή μπορείς να τις κάνεις ό,τι θέλεις. Συνεπώς, κάθε φωτογραφία, όπως και αν τραβήχτηκε μπορεί να περαστεί στο Instagram. Η διαφορά στην ποιότητα θα είναι εμφανής.

6. Πουλήστε τις φωτογραφίες

Όταν σιγουρευτείτε πως οι εικόνες σας είναι τόσες πολλές και τόσο καλές που αξίζει κάποιος να πληρώσει, μπορείτε να φτιάξετε το online κατάστημά σας. Το Instagram δεν έχει τέτοια λειτουργία μέσα από την πλατφόρμα του για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως το Twenty20, μπορείτε να τις πουλάτε απευθείας από το blog ή την ιστοσελίδα σας και να κρατάτε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά οι online υπηρεσίες παρέχουν μια σειρά από ευκολίες (ασφάλεια συναλλαγών, εκτύπωση, αποστολή κ.ά.) που πιθανότατα δεν θα θέλατε να ασχοληθείτε ώστε να τις προσφέρετε μόνοι σας.

7. «Συνδέστε» την εικόνα με το κατάστημα

Κάθε εικόνα προς πώληση πρέπει να παραπέμπει στη σελίδα του καταστήματός σας. Αυτό το επιτυγχάνετε με το να βάζετε το link στη λεζάντα-περιγραφή της. Χρησιμοποιήστε εδώ μια από τις υπηρεσίες συντόμευσης links, όπως το bit.ly, οι οποίες και δεν πιάνουν όλο το χώρο και μετρούν πόσα click πήρε το συγκεκριμένο link.

8. Διαφημίστε προϊόντα

Ένας άλλος τρόπος να βγάλετε χρήματα είναι κάνετε αναρτήσεις διαφημιστικού περιεχομένου, εφόσον έχετε μερικές χιλιάδες followers και θεωρείστε επιδραστικός χρήστης.

Επικοινωνήστε με εταιρείες και εξηγήστε τους γιατί κάθε φωτογραφία με τη φίρμα τους στο δικό σας account θα αυξήσει την έκθεσή τους στο κοινό, και γιατί η γνώμη σας στους followers μετράει τόσο πολύ που αρκετοί από αυτούς θα τρέξουν να αγοράσουν το προϊόν ή θα ανταποκριθούν σε μια προσφορά.

Υπάρχουν και υπηρεσίες όπως η QuickShouts και η Popular Pays που φέρνουν σε επαφή επίδοξους influencers με φίρμες που αναζητούν πελάτες στα social media.

Εφόσον φτάσετε σε συμφωνία και αναλάβετε «πρεσβευτής» της φίρμας, αυτό δεν σημαίνει ότι αναπαράγετε απλώς το περιεχόμενο που τυχόν σας στέλνουν. Παράγετε και εσείς το δικό σας, με την προσωπική σας πινελιά, έτσι ώστε οι followers να ξέρουν ότι ναι μεν διαφημίζετε κάτι, αλλά επειδή το πιστεύετε και το αγαπάτε, και όχι επειδή κάποιος σας πληρώνει για αυτό.

9. Διαφημίστε τη δουλειά σας

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Instagram για να προβάλλετε τη δουλειά σας, χωρίς να κερδίζετε άμεσα χρήματα μέσα από αυτό. Π.χ. αν είστε διακοσμητής ή φωτογράφος ανεβάζετε εκεί το portfolio με δείγματα δουλειάς. Αν είστε web designer βάζετε εικόνες των sites με links και hashtags. Αν παράγετε ή πουλάτε οτιδήποτε (από γλυκά μέχρι ρούχα και από μασάζ μέχρι σεμινάρια) η επαφή με το κοινό μπορεί να γίνει και μέσα από το Instagram. Πάντα, όμως, με όμορφες φωτογραφίες, πάντα με αισθητική και υψηλή ποιότητα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να βγάλετε χρήματα από το Facebook