Πώς να ζητήσετε (επιτέλους) αύξηση στη δουλειά

Πώς να ζητήσετε (επιτέλους) αύξηση στη δουλειά
Photo: pixabay.com
Ας είμαστε ειλικρινείς: είναι δύσκολο να ζητήσεις αύξηση από τον εργοδότη σου.

της Anne Fisher

Βασικά, «απαιτεί μπόλικη προσπάθεια και προετοιμασία» το να πείσεις τον άλλον ότι αξίζεις περισσότερα απ’ όσα παίρνεις ήδη λέει ο Marc Cenedella, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ladders, εταιρείας εύρεσης εργασίας για στελέχη. Η διαδικτυακή αναζήτηση της πραγματικής σου αξίας βάσει των δεδομένων της αγοράς και η σύνταξη μιας λεπτομερούς λίστας των επιτευγμάτων σου το τελευταίο έτος απαιτούν τόσο χρόνο και πνευματική ενέργεια που είναι πολύ εύκολο να τα αναβάλλετε συνεχώς.

Επιπλέον, η κουβέντα περί του ύψους των απολαβών είναι και ψυχολογικά κουραστική. Μια τέτοια συζήτηση «θεωρείται κίνδυνος παρά ευκαιρία επειδή οι άνθρωποι φοβούνται το τι θα ακούσουν» προσθέτει ο Cenedella. «Άρα, αυτό που κυριαρχεί είναι η επιθυμία να αποφύγεις τη σύγκρουση και εν τέλει καταλήγεις ότι είναι ΟΚ να μην ζητήσεις αύξηση».

Σύμφωνα με έρευνα γνώμης της Ladders, στην οποία συμμετείχαν 1.233 επαγγελματίες, αν και 82% πιστεύουν ότι αξίζουν αύξηση, μόλις 25% τη ζήτησαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν αύξηση των απολαβών τους το 2019. Σχεδόν 65% λένε ότι είδαν τον μισθό τους να ανεβαίνει. Όμως, σχεδόν οι μισοί (49%) είχαν αύξηση έως 3% μόνο, ενώ 23% των συμμετεχόντων άλλαξαν δουλειά για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν σοβαρή αύξηση των απολαβών τους αλλού.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αρχίσετε να κερδίζετε περισσότερα. Τι πρέπει να κάνετε; «Είναι απλό» λέει ο Cenedella. «Απλώς αρχίστε την προετοιμασία 365 ημέρες προτού ζητήσετε την αύξηση. Αν ρωτήσετε το αφεντικό σας τι πρέπει να κάνετε από τώρα για να εξασφαλίσετε μια συγκεκριμένη αύξηση ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ή αυτή θα σας πει κάτι χειροπιαστό. Και στη συνέχεια κάντε ό,τι σας πει».

Βεβαιωθείτε στην πορεία ότι ο ανώτερός σας συμφωνεί ότι είστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων σας. Επιπλέον, βοηθάει «όχι μόνο να πετυχαίνεις τους στόχους σου, αλλά και να αναλαμβάνεις κι ένα μέρος των καθηκόντων του ατόμου που βρίσκεται πάνω από σένα» προσθέτει. «Υπερβείτε όσα έχετε συμφωνήσει να κάνετε», καταλήγει ο Cenedella.