Πώς να ζητήσετε συγνώμη στη δουλειά

Πώς να ζητήσετε συγνώμη στη δουλειά

Διότι και στο γραφείο υπάρχουν παρεξηγήσεις.

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε ότι ένας ανώτερός σας παρουσίασε κάποια στοιχεία τα οποία ήταν λάθος, κι εσείς τον διορθώσατε μπροστά σε όλους. Τώρα είναι χολωμένος, ούτε καν σας κοιτάει, κι εσείς θέλετε να παραδεχθείτε το λάθος σας.

Ε, λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγνώμη αν το αφεντικό σας είναι ενοχλημένο μαζί σας, όπως σημειώνει και η Λορέν Μπλουμ, συγγραφέας του βιβλίου Art of the Apology: How, When and Why to Give and Accept Apologies. Όμως, προσέξτε πώς θα το κάνετε. «Το να ζητήσεις συγνώμη στη δουλειά δεν είναι το ίδιο με την πραγματική ζωή» επισημαίνει η Μπλουμ. «Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το να παραδεχθείς ένα λάθος μπορεί να σημάνει την απόλυσή σου».

Επίσης, μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα δίνοντας δωράκια συγχώρεσης που είναι ακατάλληλα για το χώρο εργασίας. Μια φορά, ένας διευθυντής έδωσε στη βοηθό του ένα μπουκέτο λουλούδια, κίνηση την οποία «η βοηθός θεώρησε σεξιστική και υπερβολικά προσωπική», όπως παρατηρεί η Μπλουμ. «Το λάθος είδος συγνώμης μπορεί να είναι πιο ενοχλητικό από το αρχικό σφάλμα».

Ιδού λοιπόν έξι χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο τρόπος με τον οποίο θα ζητήσετε συγνώμη:

1. Μιλήστε με ειλικρίνεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν από χιλιόμετρα αν ζητάτε συγνώμη με ειλικρίνεια ή όχι, άρα καλό είναι να έχετε μετανιώσει πραγματικά για το σφάλμα σας και να το έχετε αναγνωρίσει κατηγορηματικά. Ξεκινήστε την κουβέντα λέγοντας «Λυπάμαι».

2. Εξηγήστε εν συντομία τι πιστεύετε ότι κάνατε λάθος

Πείτε με σαφήνεια πού θεωρείτε ότι σφάλλατε. Στην περίπτωσή μας, παραδεχθείτε ότι φέρατε σε δύσκολη θέση τον ανώτερό σας υποδεικνύοντας το λάθος του μπροστά σε άλλους, και πείτε ότι νοιώθετε άσχημα γι’ αυτό.

3. Υποδείξτε λύση

Αφού παραδεχθείτε το λάθος, προτείνετε μια λύση για την επόμενη φορά που προκύψει παρεμφερές πρόβλημα. «Θα ήταν πολύ καλύτερο να του δίνατε διακριτικά ένα σημείωμα κάτω απ’ το τραπέζι ώστε να διορθώσει ο ίδιος τα προβληματικά δεδομένα του» σημειώνει η Μπλουμ. «Και μπορείτε να αναφέρετε μια τέτοια λύση για την επόμενη φορά».

4. Αν το αφεντικό σας θέλει να ξεσπάσει, αφήστε το

Οτιδήποτε κι αν πει, και με όποιο τρόπο κι αν τα πει, μην το διακόψετε και μην προσπαθήσετε να υπεραμυνθείτε των πράξεών σας. Το να δώσετε στον άλλον μια ευκαιρία να σας μιλήσει για το λάθος σας και για το πόσο θυμωμένος (ή πληγωμένος ή απογοητευμένος) νοιώθει «είναι συχνά το πιο δύσκολο κομμάτι του να ζητήσεις συγνώμη».

5. Ευχαριστήστε τον

Αφού μιλήσει και η άλλη πλευρά, παρ’ τε μια βαθιά αναπνοή. Μην ξεχνάτε ότι ο συνομιλητής σας είναι κάποιος που μπορεί να σας απολύσει ή να σας υποβιβάσει αν το θελήσει. Ευχαριστήστε τον που σας δίνει άλλη μία ευκαιρία.

6. Μην επαναλάβετε το λάθος

Το τελευταίο βήμα είναι πολύ απλό: μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος. «Αυτοί που καταλήγουν με το χαρτί της απόλυσης είναι όσοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους», καταλήγει η Μπλουμ.