Πώς όλος ο κόσμος συμφώνησε σε καραντίνα 14 ημερών για τον κορωνοϊό

Πώς όλος ο κόσμος συμφώνησε σε καραντίνα 14 ημερών για τον κορωνοϊό
Health sector workers working in the night shift at the Centro Medico de Occidente, intended to serve COVID-19 patients, look from windows as a group of cyclists applaud at them during a ride to honour, in Guadalajara, Jalisco State, Mexico, on May 29, 2020, amid the novel coronavirus pandemic. - The pandemic has killed at least 364,362 people worldwide since it surfaced in China late last year, according to an AFP tally at 1100 GMT on Saturday, based on official sources. (Photo by Ulises RUIZ / AFP)

της Naomi Xu Elegant

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως, το διάστημα των 14 ημερών είναι επαρκές για την εκτίμηση του κινδύνου μόλυνσης από κορωνoϊό, οπότε υπάρχει σχεδόν καθολική συμφωνία ότι η απομόνωση για εκείνη την περίοδο μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου.

Οι αεροπορικές εταιρείες και άλλες εταιρείες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, εντωμεταξύ, υποστηρίζουν ότι η καραντίνα αποθαρρύνει τα ταξίδια και έτσι απειλεί τις δουλειές τους και την ευρύτερη οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί λίγες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για την καραντίνα των δύο εβδομάδων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Κίνα ήταν ακόμα το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Κίνα διεξήγαγαν μια κοινή έρευνα για να μάθουν περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του κορονοϊού και να παρουσιάσουν στρατηγικές περιορισμού που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διεθνώς.

Η έκθεση ΠΟΥ-Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση περίοδος επώασης για τον Covid-19 ήταν πέντε έως έξι ημέρες, αλλά το πλήρες εύρος ήταν από 1 έως 14 ημέρες, που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν έως και 14 ημέρες από τη στιγμή που ένα άτομο εκτίθεται στον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο αριθμός των 14 ημερών έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως. Όλες οι χώρες που επιβάλλουν καραντίνα κατά την είσοδο απαιτούν αυτή να διαρκέσει 14 ημέρες.

Η αυτο-απομόνωση ήταν και παραμένει μια συνιστώμενη τακτική για άτομα που μπορεί να έχουν την ασθένεια αλλά δεν έχουν κάνει την εξέταση για τον κορονοϊό. Οι παγκόσμιες ελλείψεις σε αντιδραστήρια, καθώς και ζητήματα αξιοπιστίας σημαίνουν ότι η καραντίνα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προφύλαξης για άτομα που μπορεί να έχουν μολυνθεί αλλά δεν μπορούν να κάνουν την εξέταση.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα μολυσμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η περίοδος καραντίνας 14 ημερών δίνει περιθώρια ασφαλείας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξεφύγουν στατιστικά ακραίες περιπτώσεις διάρκειας επώασης της νόσου. Υπάρχουν επίσης ασυμπτωματικά άτομα που δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα της νόσου. Η περίοδος απομόνωσης μειώνει τις πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν.

Μια μελέτη στις 5 Μαΐου από ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι το 97,5% των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα του Covid-19 θα το κάνουν εντός 11,5 ημερών από την έκθεσή τους στον ιό. Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων στις 14 ημέρες είναι σχετικά σπάνια, αλλά όχι αδύνατη.

Παρότι υπάρχει μια ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι οι 14 ημέρες είναι μια αποδεκτή εκτίμηση του χρόνου επώασης, οι κλάδοι του τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών – που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας – δεν είναι πεπεισμένοι ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες απομόνωσης.

Μια έρευνα, τον Απρίλιο, της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορέων (IATA) για τους ταξιδιώτες διαπίστωσε ότι το 69% των ανθρώπων δεν θα σκέπτονταν να ταξιδέψουν εάν αυτό περιελάμβανε περίοδο καραντίνας 14 ημερών και το 86% ήταν «κάπως ή πολύ ανήσυχοι» για την απομόνωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οι εναλλακτικές προτάσεις της IATA περιλαμβάνουν τον έλεγχο θερμοκρασίας για την εύρεση συμπτωματικών επιβατών, καθώς και πιστοποιητικά υγείας και ανίχνευση επαφών κατά την άφιξη για τη μείωση του κινδύνου εισαγόμενων περιπτώσεων.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τα απαραίτητα έσοδα από τον τουρισμό, η Ισλανδία προσφέρει στους επισκέπτες την επιλογή να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών εάν πληρώσουν 115 δολάρια για να κάνουν την εξέταση για τον κορωνοϊό.

Η εξέταση βοηθά επίσης στον εντοπισμό ασυμπτωματικών περιπτώσεων, τις οποίες δεν θα εντόπιζε η καραντίνα από μόνη της. Όμως, η εξέταση για τον κορωνοϊό για όλες τις αφίξεις δεν είναι αλάνθαστη. Εάν ένα άτομο έχει χαμηλή συγκέντρωση του ιού στον οργανισμό του – η συγκέντρωση είναι χαμηλή στην αρχή της μόλυνσης – τότε η τυπική εξέταση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να τον ανιχνεύσει.

Για αυτόν τον λόγο, η κατάργηση της μεγαλύτερης περιόδου καραντίνας έναντι της εξέτασης και της συντομευμένης καραντίνας μπορεί να μην είναι σωστή κίνηση.