Πώς πήγε η πρώτη μέρα ανοίγματος του λιανεμπορίου- Οι φόβοι των ειδικών

Πώς πήγε η πρώτη μέρα ανοίγματος του λιανεμπορίου- Οι φόβοι των ειδικών
Κόσμος περπατά στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας την παραμονή των Χριστουγέννων και ενώ είναι σε ισχύ τα μετρά περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγη μετάδοσης του κορονοϊού, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πρεμιέρα» για το λιανεμπόριο, με τους καταστηματάρχες να ανεβάζουν ρολά από νωρίς το πρωί, περιμένοντας τους πρώτους πελάτες μετά από 53 ημέρες. Πώς πήγε η πρώτη μέρα. Τι λένε έμποροι και υπάλληλοι. Οργή σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα. Οι φόβοι των ειδικών.

«Πρεμιέρα» για το λιανεμπόριο, με τους καταστηματάρχες να ανεβάζουν ρολά από νωρίς το πρωί, περιμένοντας τους πρώτους πελάτες μετά από 53 ημέρες, με τη μέθοδο του click away και click inside.

Πέρα από τους αδημονούντες εμπόρους, πάντως, την ίδια ανυπομονησία έδειχναν και οι πολίτες, αν κρίνει κανείς από τις ουρές που σχημάτιζαν, τηρώντας τα μέτρα – με μάσκα και αποστάσεις – και περιμένοντας να κάνουν rapid test τόσο στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδού Ερμού, όσο και σε άλλα σημεία και πόλεις της χώρας.

Και οι καταστηματάρχες, όμως, ήταν απολύτως προετοιμασμένοι, καθώς είχαν ήδη απολυμάνει χώρους και προϊόντα, ενώ στις εισόδους υπήρχαν αντισηπτικά, μάσκες, αλλά και θερμομέτρηση σε μεγάλα καταστήματα. Οι βιτρίνες γέμισαν με ανοιξιάτικα, αλλά και με προσφορές που ξεκινούσαν από 50% και έφταναν έως και 80%, για να δελεάσουν τους πελάτες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να έλθει η σειρά τους.

Εργαζόμενοι και καταναλωτές έκαναν rapid test στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στο Σύνταγμα, καθώς και σε 101 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου το λιανεμπόριο έκανε «πρεμιέρα».

Οι έμποροι, που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, πάντως, θέλουν να πιστεύουν ότι δεν θα αναγκαστούν να κλείσουν ξανά τα μαγαζιά τους.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την «πρεμιέρα» του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ).

Στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, επισκέφθηκε τα καταστήματα της Αθήνας και συνομίλησε με εμπόρους που είχαν θετική ψυχολογία, ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι από το άνοιγμα των καταστημάτων τους, χωρίς όμως, όπως είναι φυσικό, να αναμένουν από την πρώτη ημέρα μεγάλη καταναλωτική κίνηση».

Όπως επισημαίνεται, «το σημαντικότερο αίτημα όλων, όμως, ήταν να μην κλείσουμε ξανά έως το τέλος της κρίσης, κάτι που θα καταφέρουμε να επιτύχουμε με την επιτυχημένη συνεργασία όλων μας».

«Για εξαιρετική ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σ. Καφούνης, ο οποίος δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της αγοράς στην Αθήνα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, «ώστε άμεσα να ανακοινωθεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές και κλάδους. Οι πρώτες ώρες δείχνουν εξαιρετική ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους».

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Χαριστική βολή στο 8ωρο

Στον αντίποδα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατηγορεί την κυβέρνηση «για μεροληπτική στάση υπέρ των εργοδοτών», ενώ επιτίθεται με ανακοίνωσή του προσωπικά στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο εγκαλεί για προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, «χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούμε να εργαστούμε με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και με μοναδικό μας “όπλο την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση (self tests)!».

Παράλληλα, οι εμποροϋπάλληλοι εκφράζουν τους φόβους τους, τόσο για την οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα που βιώνουν, όσο και για την υγεία τους: «Με τα αδιέξοδα για το πώς θα τα φέρουμε βόλτα με τις υποχρεώσεις μας, τι θα κάνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στο εμπόριο με τα παιδιά μας αφού τα σχολεία παραμένουν κλειστά, την ανασφάλεια και το φόβο αν θα έχουμε δουλειά, μην τυχόν και νοσήσουμε και χρειαστούμε νοσηλεία στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία, να μας πνίγουν».

Κατηγορούν την κυβέρνηση πως, εδώ και ένα χρόνο, «έχει δώσει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύοντάς τους με 100άδες αντεργατικούς νόμους και πακτωλό χρημάτων», ενώ όπως υποστηρίζουν «με δική της ευθύνη, οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε χώρους διασποράς του κορωνοϊού».

Επιπλέον, καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται «να δώσει χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας». Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν και τους καταστηματάρχες-εργοδότες, αναφέροντας ότι τις προηγούμενες μέρες, αρκετοί κλήθηκαν να εργαστούν, για να προετοιμάσουν τα καταστήματα, ενώ βρίσκονταν σε αναστολή: «Άλλους μας έβγαλαν από την αναστολή για 2-3  ημέρες, λιώνοντάς μας στη δουλειά και πάλι αναστολή. Μας πίεσαν να πάρουμε τις άδειές μας, για να είμαστε από δω και πέρα διαθέσιμοι και να μας ξεζουμίζουν δίχως αύριο».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ζητά να εξασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, χωρίς καμία απόλυση, να υπάρχει σταθερό ωράριο εργασίας, εξασφάλιση των ρεπό και αδειών, καταβολή χωρίς καθυστερήσεις των μισθών και των επιδομάτων (ασθένειας, ειδικού σκοπού), καταβολή χωρίς καμία καθυστέρηση όλου του δώρου Πάσχα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, στους χώρους δουλειάς, καθώς και γιατρό εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο.

Σε απόγνωση οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Υπάρχουν και τρεις περιοχές, όμως, που δεν περίμεναν με χαμόγελα και ελπίδα το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, με μία απόφαση-ανατροπή, συνέχισαν να έχουν καταστήματα με κατεβασμένα ρολά.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι αναρωτιούνται πώς οι δικές τους περιοχές εξαιρέθηκαν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία, την ώρα που η Αθήνα «είναι τα ίδια και χειρότερα», όπως λένε.

Για την απόφαση εξαίρεσης των τριών περιοχών, έντονη κριτική δέχεται η κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν από το πρωί επί ποδός, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και να κατευνάσει τους αγανακτισμένους εμπόρους, που επέμεναν να ανοίξουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε προσωπικά με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, και του εξήγησε ότι η αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου γι’ αυτή τη Δευτέρα στις συγκεκριμένες τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας, ήταν απόφαση των λοιμωξιολόγων και όχι της κυβέρνησης.

Οι φόβοι των ειδικών

«Πουθενά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να ανοίξει το λιανεμπόριο», έως ότου υποχωρήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Αυτή την άποψη διατύπωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων στην οξεία φάση της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος. Αυτό είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα. Πληρώνουμε αυτό που έγινε τις τελευταίες δέκα μέρες. Δεν προστέθηκε κάτι. Είναι σε δύσκολη θέση το σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι «στην κακή διαχείριση του κρούσματος και όχι στην ανθρώπινη δραστηριότητα», εξηγώντας ότι «δεν γίνεται καλή ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων».

Ειδικά για την Θεσσαλονίκη, μάλιστα, αφού υπενθύμισε ότι πέρασε ένα δεύτερο κύμα με τραγικές συνέπειες, με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, επεσήμανε ότι τον δυσκολεύουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά: «Το λιανεμπόριο δεν ενοχλεί την πανδημία στην Αθήνα, αλλά ενοχλεί στην Θεσσαλονίκη. Ακατανόητη απόφαση, που δεν βοηθά. Η Αθήνα είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

Παπαϊωάννου: Η Θεσσαλονίκη είναι σε επίπεδα Νοεμβρίου

Έντονη ανησυχία των επιστημόνων υπάρχει και για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα, ειδικά μετά τις εικόνες συνωστισμού στην Θεσσαλονίκη και τα αυξημένα κρούσματα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε μιλώντας στο MEGA ότι «έχουμε αύξηση της τάξεως του 84%. Είμαστε σε επίπεδα της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου».

Τόνισε, όμως, ότι αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Και εξήγησε ότι «ο Νοέμβριος προερχόταν από έναν ελεύθερο Οκτώβριο, ενώ τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει ότι το 90% του ιού είναι από την βρετανική μετάλλαξη, που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα».

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ακόμα ότι τα νούμερα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες για την Θεσσαλονίκη, «θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε και τις επόμενες μέρες», ενώ πιο αισιόδοξος ήταν για το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των Λυκείων, υποστηρίζοντας ότι αν επανέλθει η τρίτη Λυκείου, «με όλα τα αρμόζοντα μέτρα και με τη βοήθεια των self test, δεν θα επιβαρύνει τη διασπορά του ιού».