Πώς προετοιμάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον κορωνοϊό

Πώς προετοιμάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον κορωνοϊό
Γυναίκα φορώντας μάσκα, περπατά έξω από την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ασκήσεις ετοιμότητας στο εσωτερικό, παρεμβάσεις σε όλες τις δραστηριότητες εντός κι εκτός εταιρείας. Τι λένε στο Fortune επιχειρηματικοί παράγοντες.

Mειώνονται τα επαγγελματικά ταξίδια, τα meetings γίνονται μέσω skype και οι CTOs έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να τεστάρουν τα συστήματα πληροφορικής των επιχειρήσεων, από μεγάλους οργανισμούς μέχρι μικρές επιχειρήσεις, ώστε η δουλειά να βγαίνει εξ’ αποστέσεως.

Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνει στην αγορά των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη λήψης μέτρων για την συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας στις τρέχουσες συνθήκες, που απαιτούν προφύλαξη του ανθρώπινου δυναμικού από την περαιτέρω διασπορά του ιού Covid – 19.

Εδώ και λίγες ημέρες τα στελέχη που έχουν στην ευθύνη τους την ανάλυση κινδύνων, οι risk managers και οι ομάδες τους, καθώς και τα στελέχη πληροφορικής και οι CTOs (chief technology officers) εργάζονται πυρετωδώς. Στόχος είναι να προετοιμάσουν τις εταιρείες να διαχειριστούν τις έκτακτες ανάγκες μειώνοντας κατά το δυνατόν τις οικονομικές επιπτώσεις, που ήδη είναι ορατές, με επιχειρηματικές οργανώσεις όπως η SMEunited (τις οποίας τις προτάσεις υιοθετεί και η ΕΣΕΕ) να προειδοποιούν για προβλήματα ρευστότητας και άλλους κινδύνους.

Άσκηση προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εργασίας εξ’ αποστάσεως πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες πολλές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά στην Olympic Shipping, όπως αναφέρει στο “F” ο Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ και Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Onassis Group, πραγματοποιήθηκε σχετικό τεστ. “Οι εργαζόμενοι για μία ημέρα δεν ήρθαν στο γραφείο αλλά εργάστηκαν από το σπίτι, προκειμένου να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα συστήματα πληροφορικής. Ταυτόχρονα αποφεύγονται οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όπου είναι εφικτό, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται μέσω skype ενώ γίνεται προετοιμασία για plan b, με κλιμάκωση των μέτρων, στην περίπτωση που χρειαστεί”, προσθέτει.

Το ίδιο έχουν πράξει και άλλες εταιρείες τόσο από τη ναυτιλία όσο και από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η Autohellas ενημέρωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα για άμεση λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των εργαζομένων της, με στόχο την προφύλαξη τους και την συμβολή στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης – με σχολαστικούς καθαρισμούς αυτοκινήτων μετά την ενοικίαση και συστάσεις προς όλους τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των αυτοκινήτων.

Επίσης, ο Γιώργος Κατσός, Risk Director της LeasePlan Greece, σημειώνει στο “F” ότι η εταιρεία έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν επικοινωνηθεί και εσωτερικά. Μεταξύ άλλων μας αναφέρει: “…έχουμε σταματήσει τα business travels και είμαστε σε επικοινωνία με τον ΠΟΥ επικαιροποιώντας τις συστάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό σε εβδομαδιαία βάση. Συνάδελφοι που έχουν ταξιδέψει στις χώρες υψηλού κινδύνου τίθενται οικειοθελώς σε κατ’ οίκον περιορισμό και για 14 ημέρες εργάζονται από το σπίτι και επιστρέφουν εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα…”. Σύμφωνα με τον κ. Κατσό από την πρώτη στιγμή υιοθετήθηκαν κανόνες υγιεινής στα γραφεία ενώ η εταιρεία διαθέτει business continuity plan, στο οποίο έχει γίνει άσκηση εφαρμογής και θα επικαιροποιηθεί εάν χρειαστεί.

Στις περισσότερες εταιρείες έχουν διακοπεί τα επαγγελματικά ταξίδια, γίνονται τακτικές ενημερώσεις στο προσωπικό, με συστάσεις από τους Γιατρούς Εργασίας, τα γραφεία έχουν εξοπλιστεί με αντισηπτικά και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ήδη προσωπικό που εργάζεται από το σπίτι.

Η Cisco επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου αύξηση στην εργασία από απόσταση σε όλο τον κόσμο, η οποία καθημερινά διογκώνεται εκθετικά. Έτσι αποφάσισε να επεκτείνει τις δυνατότητες στη δωρεάν άδεια χρήσης του συστήματος τηλεδιάσκεψης Webex στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες όπου είναι διαθέσιμη και όχι μόνο σε εκείνες που πλήττονται από τον Covid-19. “Λόγω της παγκόσμιας κατάστασης που προκύπτει από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού η εργασία από το σπίτι δεν είναι πλέον προνόμιο αλλά επιτακτική ανάγκη”, αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλά στελέχη αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι όχι μόνο διότι αυτό επιβάλλεται από την εταιρεία στην οποία απασχολούνται αλλά διότι πιθανόν πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους. Μέχρι πριν από δύο ημέρες σχεδόν 300 εκατ. παιδιά, σύμφωνα με την Unesco, είχαν σταματήσει τα μαθήματα διότι τα σχολεία τους έκλεισαν, με αποφάσεις τοπικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού – κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των πληττόμενων χωρών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κίνα με πάνω από 233 εκατ. παιδιά εκτός σχολείου και ακολουθεί η Ιαπωνία, το Ιράν και η Ιταλία.